5 Büyüklüğünde Artçı Depremler Olabilir!

5 Büyüklüğünde Artçı Depremler Olabilir!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; Beklenen Marmara Depremini Tetiklemez!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; “Beklenen Marmara Depremini Tetiklemez! ”

5 Büyüklüğünde Artçı Depremler Olabilir!

AYKAN; Sürpriz bir Deprem; çünkü hiç konuşmadığımız bir yerdi.. Sürekli Marmara Depreminin İstanbul’a etkilerini konuşuyoruz; Balıkesir’de 7.2’lik deprem üretecek faylar var!

Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin, 1999’daki İzmit depreminde kırılmayan bir fay parçasını kırıldığını gösteriyor. 5.9 büyüklüğündeki bir deprem orta büyüklükte bir deprem olup normal şartlarda binalarda hasar yapmaması gerekiyor. Düzce Ovası; Alüvyal topraktan oluşan zayıf bir zemine sahiptir. Bu tür zeminler deprem dalgalarını büyüterek yapılara iletiyor. Bu yüzden alüvyal zeminlerde bu büyüklükteki bir depremin hasar yaratması görülebilir; fakat burada  binaların yüzde 70-80 oranında yenilenmesi, hasarın büyük olmasını engelleyen temel faktörlerden biridir. Artçı sarsıntılar 2 yada 3 hafta devam edebilir ve 5 büyüklüğüne kadar ulaşabileceğinden; Hasar alan yapılara girilmemesi ve yetkililer tarafından incelenmesi gerekiyor. Bu deprem beklenen Marmara Denizi içindeki depremin öncüsü değil ve tetiklemez; fakat Marmara Denizi içindeki  en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200–250 yıllık deprem tekrarlama periyotları olduğu düşünüldüğünde bu alanın bir sismik boşluk olarak değerlendirilmesi gerektiği görülmektedir; bu yüzden yakın gelecekte Marmara Denizinde 7ve üzeri  büyüklükte bir deprem bekliyoruz; Özellikle tarihsel dönemde 1766 yılında Marmara Denizi'nde olan deprem, Avusturya'dan, İtalya’ya kadar geniş bir coğrafyada hissedilmiş olup tüm  Marmara Bölgesi'nde tahribat yaratmıştır; Bu büyüklükte bir depremin tekrarı; nüfus yoğunluğu ve konut sayısının artışını da düşündüğümüzde  ülkemizin ne kadar etkilenebileceğini görüyoruz. Burada olacak deprem Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illeri; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ’ı ağır bir şekilde etkileyecektir. Özellikle Balıkesir’in Marmara Denizine kıyısı olan Bandırma, Gönen gibi ilçeleri çok fazla etkileyecektir!

Balıkesir’de 7.2’lik Deprem Üretecek Faylar Var!

Her depremden sonra Marmara Denizinde olacak depremin İstanbul’a etkilerini ve fayı tetiklemesini konuşuyoruz. Fakat ülkemizin birçok yerinde 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olabilir. Ülkemiz,  Dünyanın en aktif tektonik kuşaklarından Alp-Himalaya tektonik kuşağı içinde yer almakta olup, jeolojik yapısı nedeniyle her zaman yıkıcı depremlerle karşı karşıya bulunmaktadır; Dolayısıyla zaman zaman deprem haberlerini duymamız normal. Önemli olan tedbirli olmak, sağlam binalar yapmak!  Balıkesir’in deprem tehlikesi yüksek! Balıkesir İlçelerinin şehir merkezinden geçen diri faylar var ve bunların çoğu 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir. Gökçeyazı Fayı, Bandırmanın yerleşim yerlerinden geçen faylar, Edremit Fayı, Yenice-Gönen Fayı 7 ve 7.2 büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden buralara dikkat etmemiz gerekiyor ve gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. 



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu