ALTINOVA'DA DENİZ AZDI, KUMSAL BİTTİ”

ALTINOVA

Altınova Beldesinde denizin azgın dalgaları mendirek tamamlanmayınca Toprak Yutmaya” devam etti.




Ayvalık ilçesine bağlı Altınova Beldesinde denizin azgın dalgaları mendirek tamamlanmayınca Toprak Yutmaya” devam etti. Erozyon nedeniyle dünyaca ünlü Altınova Kumsalı denize gittiği belirtilip acil önlem alınması istendi.

Ayvalık ilçesine bağlı Altınova Beldesinde son yağmurlardan sonra 70 ile 80 kilometreye yakın hızla esen lodos öfkesini azgınlaşan deniz dalgalarıyla birlikte deniz sahilindeki kıyı erozyonunun acısını ikinci konutlardan çıkardı. Altınova sahilinin birkaç yıl içerisinde erozyon nedeniyle tamamen yok olacağı ve acil önlem alınması istendi.



ACİL EYLEM PLANI, YA DA AFET BÖLGESİ KAPSAMINA ALIN”


Altınova beldesini uzun yıllardır tehdit eden erozyonla mücadeleye devam edildiğini açıklayan Altınova Belediye Başkanı CHP`li Asım Sürer, daha önce beldenin `Acil Eylem Planı, ya da Afet Bölgesi` kapsamına alınması çağrısında bulunarak, "Altınova`ya yatırımcı davet ediyoruz. Fakat erozyonu görünce geri dönüyor. Böyle giderse gelecek yaz sezonu Altınova`da denize girilecek kumsal kalmayacak" demişti.

Geçtiğimiz yıllarda CHP Balıkesir milletvekilleri konuyla ilgili TBMM`ye 3.` üncü kez soru önergesi vermiş. Ayvalık`a bağlı Altınova beldesinde, kıyı erozyonunun felaket boyutuna ulaştığını belirtmişti. Sahile 60 metre boyunda 70 metre aralıklarla 59 mendirek yapılması kararlaştırıldı. Ancak 4 yıl içerisinde sadece 32  mendirek yapılabildi, Yapılan bütün çalışmalara rağmen, erozyonun sorunun çözülmediğini, mendirek işinin de çözüm getirmediğini kaydeden Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, beldenin `acil eylem planı` ya da `afet bölgesi` kapsamına alınması çağrısında bulunmuştu.




BAŞKAN SÜER, KISITLI ÖDENEKLER ÇARE OLMUYOR”


Dalgakıranlar için devletin çıkardığı kısıtlı ödeneklerin çare olamadığını kaydeden CHP`li Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, "Bölgeye 59 dalgakıran gerekirken, dört yıl içinde ancak 32 tane yapılabildi. Dalgakıranların bittiği yerde 60 metre derinliğinde kara parçası yok oldu. En büyük endişemiz, bir iki yıl içinde doğal kum adamızı kaybetmemiz. Uzmanların raporlarıyla birlikte bakanlıklara onlarca müracaatımız oldu. Kıyı erozyonunun yatırım planına alınabilmesi için bizden `Dolgu İmar Planıyla Sismik ve Jeolojik İnceleme` istiyorlar. Kısıtlı bütçemizin yanı sıra 200 bin lira maliyetli bu çalışma için 4 bakanın onayı ve aylarca sürecek bürokratik işlemler gerekiyor" dedi.

Beldenin `afet bölgesi veya acil eylem planı` kapsamına alınması halinde, çıkarılacak ödenekle dalgakıranları kısa sürede tamamlayabileceklerini belirten Başkan Asım Sürer, ‘'Vatandaşların yüzlerce dönüm tapulu arazisi sulara gömüldü. Sahilimizde denize girilecek kumsal kalmayacak. Deniz evlere dayandı. İmar planı beklemeye zaman kalmadı. Erozyon elimizi kolumuzu bağladı. Marina ve rekreasyon alanlarından oluşan sahil projesini hayata geçiremedik. `Altınova`ya yatırımcı davet ediyoruz. Fakat erozyonu görünce geri dönüyorlar. Böyle giderse gelecek yaz sezonu Altınova`da denize girilecek kumsal kalmayacak” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda CHP Balıkesir Milletvekilleri TBMM ‘de 3 kez ard arda önerge vererek 2010`da hayata geçirileceği taahhüdünde bulunulan önlemlerin ve çalışmaların başlatılmamasının gerekçesini sormuştu, 10 yıl içinde yüzlerce dönüm kara parçası deniz erozyonu yüzünden yok oldu. Ayrıca doğa ve turizm açısından büyük öneme sahip kum adanın da yok olmak üzere olduğunu belirtilmişti, Vekiller  "Sizce bu bölgede sorunun devam etmesi, yatırımcıların bölgeden ayrılması ve turistik açıdan bölgenin zarara uğraması, hem doğal güzellikler açısından hem de ülke ekonomisi açısından sakınca oluşturmuyor mu?" diye sormuştu.



ALMAN URSULA,  ALTINOVA'YA YAZIK OLACAK”


Almanya'da 25 yıl çalıştıktan sonra Altınova'ya gelen ve aldığı yazlık villasında eşi Ursula ile 25 yıldır yaz kış kalan Cabir Samanlı adlı iş adamı Almanya'da iş yerlerimi çocuklarımıza devrettik ve Cennet diye tabir edilen Altınova'da aldığımız yazlıkta kalıyoruz. Burası adeta saklı bir cennettir. Hastalar burada deva buluyor. Her yıl yaşanan lodos nedeniyle özellikle kıyı şeridinde olan villaları kötü son bekliyor, Devlet bir an önce önlem almazsa güzelim sahili deniz yutacak, Altınova'ya yazık olacak” dedi.


MİNÜRE YORGUN,  15 YILDIR HEP AYNI SORUNU YAŞIYORUZ”


Al
tınova Yorgun (1) sitesi 6. Blok denize sıfır villasının duvarları önceki gece kuvvetli lodos ve yağmurlar sonrası yıkıldığını söyleyen Minüre Yorgun, Her yıl aynı kâbusu yaşıyoruz. Altınova'da 15 yıldan bu yana erozyon var, birçok arkadaşımızın arsasını deniz yuttu. Benim evimin çevre duvarlarını yıktı ve bahçedeki ağaçları yerinden söktü. Devlet başlattığı mendirek çalışmalarına ara verdi. Halen Meteoroloji önünde son bulan mendireklerin belirlendiği üzere doğal kum adasına kadar yapılması halinde bizim evlerimizde kurtulacak aksi halde bu kış evimi deniz yutacak, ne yapacağımı şaşırdım. Tek çare yarım kalan mendireklerin DLH yeniden Devlet ihalesini yaparak kaldığı yerden başlatmasıdır. Ankara'ya sesimizi duyurabilirsek bize belki yardımcı olurlar. Son yağışlardan sonra Balıkesir Valiliğinin bu bölgelerde hasar tespit çalışmasına başladıklarını öğrendik, bizler de bu mağdurlardan birisiyiz''dedi.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli