Özgör’den çarpıcı açıklamalar

Özgör’den çarpıcı açıklamalar

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör: “Bölgemizdeki göletler, kooperatifler kurularak işletilmeli” “Marmarabirlik, faiz politikasını bıraksın”

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, zeytin üreticilerine başta zirai ilaç ve gübre olmak üzere her çeşit desteği verme çabası içinde olduklarını açıkladı.

MARMARABİRLİK, FAİZ POLİTİKASINDAN VAZGEÇSİN

Kapıdağ’daki mor soğan üreticisinin, “Bereketli Eller Kooperatifi” aracılığıyla girişilen satış organizasyonları sonucunda yüzünün güldüğünü vurgulayan Özgör, şunları söyledi:

“Alınan ‘Coğrafi İşaret’ ve ‘Bereketli Eller Kooperatifi’nin çalışmaları sonucunda mor soğanın kilosu 2-3 yıldır 3 lira olarak sabitleşti. Bu da üreticinin yüzünün gülmesini sağladı. Aynı uygulamayı Marmarabirlik’ten de bekliyoruz. Marmarabirlik, ürünlere faiz uygulamasından vazgeçmelidir. Bu faiz uygulamasından aslında tüm üreticiler şikayetçi. Ama üreticiler, ‘Seni ortaklıktan çıkarırız’ tehditleri nedeniyle suskun kalıyor. Üretici yıllardır para kazanamıyor. Bu sözlerim nedeniyle beni ortaklıktan çıkarabilirler ama umurumda değil. Ben, üreticinin çıkarlarının yanındayım.”

SULAMA BİRLİĞİ DEĞİL, SULAMA KOOPERATİFİ GEREKLİ

Marmarabirliğin, sulama birliği kurma düşüncesini de doğru bulmadığına dikkat çeken Özgör, şu değerlendirmede bulundu:

“06.03.2017 tarihinde, Yukarı Yapıcı Göleti için sulama kooperatifi kurulup işletilmesi için Yukarı Yapıcı Mahallesi Muhtarı İsmail Çınar, Belkıs Mahallesi Muhtarı Hasan Gedik, Aşağı Yapıcı Mahallesi Muhtarı İdris Doğan, Hamamlı Mahallesi Muhtarı Yusuf Ay, Tatlısu Mahallesi Muhtarı Cemalettin Güder, Ballıpınar Mahallesi Muhtarı Hasan Aşıcı ve Yukarı Yapıcı Mahallesi azası Mehmet Yanar’ın imzalarıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkesir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne yazılı başvuru yapılmıştı. Ancak bu başvuru, bazı siyasilerin baskısıyla reddedildi. Yukarı Yapıcı Göleti, 20 yıldır bir türlü tarım sulamasına kazandırılamadı. Gerek Yukarı Yapıcı Göleti, gerekse Çeltikçi-1 Göleti’nin tarımsal sulamada kullanılması, bu göletlerden yararlanacak olan kırsal mahallelerin kuracağı kooperatifler aracılığıyla gerçekleşmeli. Çünkü bu göletlerin işletilmesi BASKİ’nin eline bırakılırsa uygulanacak ödeme politikası ve sık sık yapılacak zamlar, üretici için yeni bir ekonomik darbe oluşturacaktır. Kaldı ki, son yıllarda devlet tarafından, sulama birliklerinin çoğunun başına kayyum atanmıştır ve yeni sulama birliklerine izin verilmemektedir. Yani, bu göletler için yerel kooperatifler oluşturulmalı ve fiyatları o bölge insanları belirlemelidir.”

ŞAHİNBURGAZ GÖLETİ’Nİ KOOPERATİF İŞLETİYOR

Bölgemizde, Şahinburgaz Göleti’nin 20 yıldır kooperatif tarafından işletildiğini vurgulayan Özgör, “Bu göleti, o yörenin insanları işletiyor. Böylece Şahinburgazlı tarım üreticisi kazanıyor” dedi.

Bölgedeki 12 adet su kaynağının yıllardır Erdek Çiftçi Malları Koruma’nın elinde bulunduğuna işaret eden Özgör, “Şimdi bu kaynaklar da Koruma’nın elinden alınmak istenmektedir” dedi.

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, Erdek içinde sıkıntı çeken meraların Kayan, Papaz Sırtı Kundarya mevkii ve Oduncu olduğunu belirtti.

Özgör, süt üreticisinin durumunun da pek iç açıcı olmadığını vurgulayarak, “Süt üreticisi elindekini korumaya çalışıyor” diye konuştu. ÖNDER BALIKÇI

 



Anahtar Kelimeler: Özgör’ çarpıcı açıklamalar
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli