RAMAZAN AYI HER ŞEYİYLE FARKLI BİR AYDIR?

RAMAZAN AYI HER ŞEYİYLE FARKLI BİR AYDIR?

Ramazan-ı Şerif bütün ayların içinde en nadide olanıdır.

                Ramazan Ayı?

                Son derece haklı olarak ?ON BİR AYIN SULTANI? diye adlandırılan, mahyaların bu aya özgü iltifatlarla donandığı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan-ı Şerif bütün ayların içinde en nadide olanıdır.

Bu ay, Arabi ayların dokuzuncusudur ve kıymeti bakımından bütün zaman dilimlerinin en başında yer alır. Zira oruç nimeti bu aya has olarak farz kılınmıştır. Kur´ân-ı Kerîm bu ayda indirilmiştir. Bin aydan daha hayırlı olduğu haber verilen Kadir Gecesi yine bu ayın içinde gizlidir.

Tam bir maneviyat iklimi olan üç aylar, kendisine biçilen değer itibariyle saygı ve hürmete layıktır. Kulluğumuzu yeniden gözden geçirmemiz için bir vesiledir. Rahmânî isteklerin, şeytani isteklere galebe çaldığı bu mümtaz vakitler, nefs-i emmâreyi besleyen kötü emellere gem vurmayı, böylece arınmayı kolaylaştıran vakitlerdir.

                Gelişiyle mümin gönülleri sermest eden bu mübarek vakitleri ihya edebilene ne mutlu!

                Bu sıcak günlerde gafletle, günahla tükenen kalbini rahmet ırmağının huzuruyla canlandırana ne mutlu!

                Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır.

Bu sebeple Ramazan ayının taşıdığı özellikler hakkında bilgi vermek yararlı olacaktır. Bu özellikler kısaca şunlardır:

                1- İnsanlığı karanlıklardan çıkarıp aydınlığa kavuşturan Rabbimizin son mesajı Yüce kitabımız Kur´ân-ı Kerim, bu ayda yeryüzüne inmeye başlamış ve böylece insanlık için yepyeni ve mutlu bir dönem başlamıştır.

                Kur´ân-ı Kerim´de şöyle bildirilmiştir:

                ?Ramazan ayı ki onda Kur´ân, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi.? (2. Bakara Sûresi, 185. Âyet)

                Peygamber Efendimiz (s.a.v.) : ?Kim Allah´ın kitabı Kur´ân´dan bir harf okursa onun için bir sevap vardır. Her sevabın karşılığı da on kat verilecektir.? (Tirmizi, Fedailu´l- Kur´ân, 16)

                ?Ey Muhammed! Sana bu mübarek kitabı (Kur´ân´ı) ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik.? (38. Sâd Sûresi, 29. Âyet)

                2- Âlemlere rahmet olarak gönderilen, yaratılmışların en faziletlisi, Allah´ın en sevgili kulu, son peygamber, Hz. Muhammed Aleyhisselâm´a peygamberlik görevi bu ayda verilmiştir. Mekke yakınlarındaki Hira mağarasında ?OKU? emri ile başlayan ilk Kur´ân ayetlerini Hz. Muhammed (s.a.v.)´e tebliğ eden büyük melek Cebrail (a.s.) daha sonra ona ?Sen Allah´ın Rasûlüsün (Peygamberisin) ben de Cebrailim? diye hitap ederek onun insanlığın kurtuluşu için peygamber olarak görevlendirildiğini bildirdi.

                3- Bin aydan daha hayırlı olduğu Kur´ân-ı Kerim´de bildirilen ve Mü´minlere Allah´ın en büyük lütuf ve ikramlarından biri olan ?KADİR GECESİ? de bu ayın içindedir.

                4- İslâm´ın beş şartından biri olan, insanı nefsinin aşırı arzularından ve maddî ihtiraslardan kurtarıp yücelten ve âdeta melekleştiren ORUÇ ibadeti, bu aya tahsis edilmiştir.

                Ramazan İştiyakı (Özlem. Çok göreceği gelme.)...

                Ramazan ayı her şeyiyle farklı bir aydır. O kadar manalı, değerli ve büyük bir aydır ki Peygamberimiz (s.a.v.), ?Eğer ümmetim Ramazan ayının şeref ve kıymetini hakkıyla bilmiş olsalardı, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi? buyurmuşlardır.

                Ramazan her bakımdan seçkin ve zengin bir aydır. Onun öyle göz kamaştırıcı, büyüleyici özellikleri vardır ki, şuurlu her mümin ona hakkını vermeye ve ondan hakkıyla istifade etmeye çalışır. Bu onun için büyük bir fırsattır. Bunu idrak ettiğinde sevinç ve mutluluğundan uçacak hâle gelir, ahirette kavuşacağı meyveleri daha dünyadayken tatmaya başlar. Bizzat Peygamberimizce (s.a.v.) verilen şu müjdelere bakın:

                ?Bu ayın başı RAHMET, ortası MAĞFİRET, SONU da CEHENNEMDEN KURTULUŞTUR.?

                ?En faziletli sadaka Ramazan ayı içersinde verilen sadakadır.?

                Ramazan´ın geldiği bir günde Resûl-i Ekrem (a.s.m.) şöyle buyurdu: İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah´ın rahmeti sizi kuşatır. Bu ayda yeryüzüne bol bol rahmet iner.

Günahlar affedilir, dualar kabul olunur. Allah sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı iftihar eder.?

 

                Ramazan Ayının Fazileti...

                İmâm-ı Rabbânî Hazretleri (k.s.) buyurdular ki:

                ??Bilmek gerekir ki Ramazan ayı büyük bir aydır.

                Bu ayda yapılan namaz, zikir, sadaka ve benzeri bütün nâfile ibadetler Ramazan ayının dışında yapılan farzlara denktir.

                Kim bu ayda bir farzı edâ ederse Ramazan ayının dışında yetmiş farzı edâ etmiş gibi olur.            Kim bu ayda bir oruçluya iftar ettirirse bu onun günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden âzâd olmasına sebep olur. Oruç tutanın sevabından hiçbir şey eksilmeden, aynı sevap kendisine de verilir.

Kim bu ayda emri altında bulunanların işlerini hafifletirse Allâhü Teâlâ onu bağışlar ve cehennemden âzâd eder.

Resûlullah (s.a.v.) Ramazan ayı geldiği zaman bütün esirleri serbest bırakır, her isteyenin istediğini verirdi.

Kim bu ayda hayırlar ve sâlih ameller işlemeye muvaffak olursa, o kimse senenin tamamında hayırlı amel işlemeye muvaffak olur. Bu ayı dağınık bir vaziyette geçiren kimse senenin tamamında dağınık olur. Bu ayı fırsat bilerek mümkün olduğunca manen derlenip toparlanmak için gayret göstermek lazımdır.

Allâhü Teâlâ, bu ayın her bir gecesinde azabı hak etmiş binlerce kişiyi cehennemden azâd eder. Bu ayda cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlere vurulur. Rahmet kapıları açılır.

İftarı acele (ilk vaktinde) yapmak ve sahuru geciktirmek (son vaktinde yapmak) Peygamber Efendimiz´in sünnetlerindendir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu hususta çok dikkat etmiştir. Zîra iftarı acele yapmak ve sahuru geciktirmek oruç tutanın kendi âcizliğini ve ihtiyacını itiraftır ki, kulluk makamına münasip olan budur.

                İftarı hurma ile yapmak sünnettir.

                Bu ayda teravih kılmak ve Kur´ân-ı Kerîm hatmi yapmak, birçok fayda ve sevap kazandıracak olan sünnet-i müekkedelerdendir.

                Allâhü Teâlâ bizleri, Habibi -aleyhisselâtü ve´s-selâm- hürmetine bunları yapmaya muvaffak kılsın.?

                Âmîn. (Mektubât-ı İmâmı Rabbânî, 1/m. 45)

                Cennetin Kapıları Açılan Ay...

                Ramazan ayının fazileti hakkında Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurur:

                ?Ramazan ayının ilk gecesi gelince sekiz cennetin bütün kapıları açılır, Bu ay boyunca cennet kapılarından hiçbiri kapanmaz. Cenâb-ı Hak, bir nidacıya şöyle ilan etmesi için emir verir.

                ?Ey hayır arayan kişi, gel!

                Ey kötülükte ileri giden kişi, bırak!

                Günahlarının bağışlanmasını dileyen yok mu, bağışlansın!

                Dilekte bulunan yok mu, dileği verilsin!

                Tövbe eden yok mu, tövbesi kabul edilsin!´

                Bu durum fecir doğup sabah oluncaya kadar böyle devam eder.

                Cenab-ı Hak, her gece iftar vakti azabı hak etmiş bir milyon kişiyi cehennemden azât eder.? (Beyhakî).



Anahtar Kelimeler: RAMAZAN ŞEYİYLE FARKLI AYDIR
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false