Zeytin Sineği İle Mücadele Uyarısı

 Zeytin Sineği İle Mücadele Uyarısı

Erdek Tarım İlçe Müdürü M. Murat Yazar zeytin sineği ile mücadele konusunda açıklama yaptı.

Erdek ilçe Tarım Müdürlüğü Zeytin sineğiile Mücadelede uyarıda bulundu.

Zeytin sineği ile mücadelesinde başarı öncelikle ilkbaharda yapılan toprak işleme ile olmaktadır. Çünkü zeytin sineği kışı toprakta pupa olarak geçirmektedir. İlkbaharda bahçelerin sürülmesi ile pupa açığa çıkmakta ve sıcaklık ve diğer canlılar tarafından yenilerek yok edilmekte dolayısı ile sinek zarar oluşturmadan yok olmaktadır. Toprak işleme ile suyun toprağa nüfuzu sağlanmakta ve yabancı otlar ile mücadele yapılmış olmaktadır.

Zeytin bahçelerinde toprak işleme yüzeysel şekilde yapılmalıdır. Derin sürüm yapılması durumunda zeytin ağaçlarının kılcal köklerine zarar verilebilir.

Böyle durumlarda özellikle Verticillium Solgunluğunun zeytin ağaçlarına bulaşmasına neden olunabilir.  Üreticilerimiz ayrıca hayvan gübresi kullanırken dikkat etmelidirler. Özellikle yanmamış hayvan gübresinin İlkbaharda toprağa uygulanması durumunda gübrenin yanması sırasında amonyak gazı açığa çıkmakta bu gazda zeytin sineği için cezbedici yapı oluşturmakta ve sineği bahçeye doğru çekmektedir. Bu nedenle hayvan gübreleri mutlaka yıllanmış şekilde ve zeytin hasadından hemen sonra uygulanmalıdır. Üreticilerimiz  zeytin sineği ile mücadelede geleneksel yöntemlerden vazgeçip bilimsel ve teknik olarak takibini yapan İl ve İlçe Müdürlüklerimizin uyarılarına dikkat etmelidir. Zeytin sineği uzun mesafelere uçabilen sinek olması nedeni ile mücadele mutlaka toplu olarak yapılmalıdır.

Ancak ilaçlanmayan ya da bakımsız bahçelerle komşu olunması durumunda bahçemize bakan sıra mutlaka ilaçlanarak sineğin sirayeti azaltılmalıdır. Mücadele toplu olarak yapılması durumunda Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlaması metodu kullanılması hem ekonomik hem de kolay olacaktır. Bu yöntemde cezbedici ilaç karışımı kullanılarak ağacın sadece güney batı yönündeki  2 m2 lik alan ilaçlanmaktadır. Bu şekilde ağaç başına yaklaşık 0,2 litre ilaçlı karışım kullanılmaktadır. Bu metot ile ağacın çok az bir kısmı ilaçlandığı için hem daha az ilaç kullanılmakta hem de doğal düşmanlar için yaşam alanı bırakılmaktadır. 



Anahtar Kelimeler:
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli