Okul Müdürlerinin sesi oldu

Okul Müdürlerinin sesi oldu

Milletvekili Havutça, Görevden alınan okul müdürlerinin sorununu meclise taşıdı

CHP Balıkesir Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında dershaneler yasası olarak bilinen 6258 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Milli Eğitim Bakanlığı`nın (MEB) onlarca yıllık idari yapısının alt üst edildiğini söyledi. 12 Haziran’da 4 yıl ve üstü görev yapmış okul ve kurum yöneticilerinin görevlerinin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın sona erdiğini anımsatan Havutça, “Yöneticilikler, müktesep hak olmaktan çıkarılarak 4 yılda bir yenilenecek geçici görevler haline getirildi. 16 bin yöneticilik pozisyonuna nasıl atama yapılacağına dair yönetmelik yayımlandı. 16 bin okul müdürü, 4 yıl ve daha fazla müdürlük yaptığı için değerlendirmeye alındı. Bunlardan yaklaşık 9 bin kişi, 75 ve üstü puan alarak yeniden müdür olma hakkı elde etti. Yaklaşık 7 bin kişi, kendilerine 75 ve üstü puan verilmeyerek yeniden müdür olma hakları ellerinden alındı” dedi.

YENİDEN MÜDÜR OLABİLECEKLERİN YÜZDE 81’İ EĞİTİM – BİRSEN ÜYESİ

Havutça, yeniden müdür olma hakkı elde edenlerin sendikal dağılımlarına dikkat çekti ve hükümete yakınlığı ile bilinen Eğitim-Bir Sen üyelerinin okul ya da kurum müdürü olması için yapılana düzenlemelerin uygulamaya konulduğu ifade etti. Havutça, okul ya da kurum müdürü olmaya hak kazananların yüzde 81’i’nin Eğitim Bir Sen,  yüzde 9’unun Türk Eğitim Sen,  yüzde 4’nün Eğitim Sen, yüzde 1’nin Eğitim İş,  yüzde 1’nin Aktif Eğitim Sen üyesi ve yüzde 4’ünün de sendikasız olduğunu anlatarak, bu oranların okulların AKP hükümeti yandaşlarının idaresine bırakıldığının göstergesi olduğunu belirtti.

Havutça, şunları söyledi:

“Değerlendirmeyi yapan komisyonda puanlamanın % 40’ını okuldaki en kıdemli öğretmen, en kıdemsiz öğretmen, öğretmenler kurulunca seçilen 2 öğretmen, okul-aile birliği başkanı ve yardımcısı ile öğrenci meclis başkanı yaptı. Ancak % 60 gibi önemli bir kısmını ilçe milli eğitim müdürü, şube müdürü ve insan kaynakları sorumlusu değerlendirdi. 16 bin okul müdürüne yönelik puanlamaların sağlıklı yapılmadı. Şaibeli olduğu iddia edilen bir sınav sonrası atanan Milli Eğitim şube müdürlerinin okul ve kurum müdürleri hakkında neye göre puanlama yaptıkları belli değil.

BİLGİ EDİNME KANUNU VE ANAYASA İHLAL EDİLİYOR

Başarısız bulunan (75 ve altı puan alan) okul yöneticileri, okul paydaşları ile Bakanlık bürokratlarının verdiği puanları ayrı ayrı görmek istemektedir. Ancak, MEB sadece toplu son puanları açıklamıştır. Yani başarısız olduğu bilgisini alan okul müdürü hangi puanları nasıl aldığını bilmemektedir. Oysa, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa göre bu bilginin gizlenmesi mümkün değildir. MEB şuan için ‘ayrı bir kurumsal çalışma yapılması ihtiyacı var’ gerekçesiyle bu bilgileri gizliyor. Kanun ve Anayasa ihlal ediliyor.”

Eğitim Bir Sen’li olmayıp görevlerine son verilen başarılı okul müdürlerine örnekler veren Havutça, Bandırma’da 75 ve üzeri puan alan 15 kişiden 9’unun Eğitim Bir Sen’e yakın zamanda üye olanlar olduğunu söyledi. Havutça, “Ayvalık Atatürk İlköğretim Okulu Müdürü Kemal Girgin’e Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı kendi eliyle başarı ödülü verdi. Kemal Girgin`in müdürlük puantajında öğretmenler, veliler ve öğrencilerden tam puan alırken Milli Eğitim Bakanlığı yöneticileri tarafından düşük not verilerek görevden alındı. Bu durum Bakanı ile yöneticisi arasındaki çelişkidir. Yandaşlığın kayrılmasına harcanan gayretin göstergesidir.” dedi.

MEMUR VE ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN AİLELERİN OKUYAN ÇOCUKLARI İÇİN DEVLET YARDIMI KANUN TEKLİFİ

Namık Havutça, TBMM Başkanlığı’na verdiğini memur ve asgari ücretle çalışan ailelere okuyan çocukları için devlet yardımı yapılması hakkındaki kanun teklifi ile ilgili bilgilerde verdi.

Teklif 2014 yılı içinde yasalaşıp yürürlüğe girdiği takdirde memur ve asgari ücretle çalışan aileler çocuk başına her ay yaklaşık 200 TL yardım alabilecek.

Bugün, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere yaklaşık eğitim öğretim 18 milyonun öğrencinin aileleri eğitim öğretim yılı başlarında okul masraflarının ağır yükü altında ezilmektedir. Asgari ücretle geçinen ya da memur aileler, çocuklarının eğitimi için yaptıkları harcamalara sosyal devlet ilkesi gereği mutlak yardım yapılmalıdır.  

2004 yılında ilköğretime yeni kayıt olacak öğrenci için 300 TL ile 1.100 TL arasında, liseye başlayacak bir öğrenci için 615 TL ile 1.600 TL lira arasında ve meslek lisesi öğrencisi için ise 640 lira ile 1. 650 TL arasında harcama yapılması gerekiyordu. Bugün gelinen noktada, okula yeni başlayan bir öğrencinin defter, kalem ve diğer kırtasiye malzemeleri dahil olmak üzere 150 TL; okul çantası, okul ayakkabısı, spor ayakkabısı eşofman takımı, spor çantası, beslenme çantası, suluk, okul kıyafeti ve benzerleri için 650 TL olmak üzere en az 800 TL’yi bulmakta, bu masraf servis ücreti ve benzeri bir çok etkenlerle daha büyük bir masraf kalemine ulaşabilmektedir. Asgari ücretli ya da memur bir aile için okul masrafı 2004 yılından bu yana her bir çocuk için % 60 oranında hatta daha fazla artış göstermiştir.

Bir öğrencinin giderek artan okul masraflarının asgari ücretli ve memur aileler tarafından karşılanmasındaki zorluklarının giderilmesinde devletin desteği zorunlu bir hal almıştır. Bu gerekçelerle ve sosyal devlet ilkesi gereği bu kanun teklifi hazırlanmıştır.

KANUN TEKLİFİ MEMUR AİLELER İÇİN NE GETİRİYOR?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa ek bir maddeyle evli bulunan çocuk eğitim yardımı ödeneği verilmesi öngörülüyor. Düzenlemeye göre, memurun çocuklarından her biri için 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktar üzerinden devlet tarafından yardım yapılacak. Yardım, her bir çocuğun eğitim öğretime süresince devam edecek. Eşlerin her ikisinin de memur olması durumda her bir çocuk için memur yardım ödeneği eşlerden birine verilecek. Ödenek hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulamayacak, borç için haczedilemeyecek.

KANUN TEKLİFİ ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNEN AİLELER İÇİN NE GETİRİYOR?

Kanun teklifi, asgari ücret ile çalışanların çocuklarına ya da kardeşlerine eğitim öğretim yardımı yapılmasını öngörüyor. 16 yaşından büyük işçilerin her çocuğu için 16 yaşını doldurmamış işçilerin de eğitim öğretim gören her bir kardeşi için yaklaşık 200 TL devlet yardımını düzenliyor. Kanun teklifi ile asgari ücretli aileler için yardım ödeneğinin ödeme şekli ve koşulları ile ilgili düzenlemeler için Maliye Bakanlığı görevlendiriliyor.

 



demokrat
5.09.2014 11:19:22
Helal olsun Sayın vekil.Bu haksızlığa yakında Sayın Vekilimiz Üztaylan!ın da el koymasını bekliyoruz.Bandıma`ya dışarıdan gelen tetikçiler ve yüzbaşıların damat efendileri biz milliyetçi ve mukaddesatçıları da biçtiler,görev yapan diğer onurlu insanları da...

Anahtar Kelimeler:
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli