" ROTTERDAM´IN GERÇEK YÜZÜ GÖRÜLDÜ"

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dadan: "Zeytin, vazgeçilmez bir kültürdür"

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, Şirinçavuş ve yöresindeki zeytinliklerin kesilerek yerine büyük petrokimya ve ağır sanayi tesislerinin kurulması girişimlerinin yeniden gündeme gelmesine sert tepki gösterdi. Bu konuda girişimde bulunanların başında, "Akdeniz Kimya"nın eski sahibi olup, hâlen İzmir´de liman işletmeciliği yapan Ünal Peris´in geldiğine dikkati çeken Dadan, şunları söyledi:

"Bu kişinin de Şirinçavuş Mahallesi´nde(eski köy) aldığı çok sayıda zeytinlik bulunuyor. Bu kişiye soruyorum: Neden, üzerinde zeytinlik olan arsaları, bile bile, yıllar önce satın aldın? Bu sorunun tek açıklaması var. Birileri, büyük bir olasılıkla iktidardaki siyasetçiler sana, bu bölgeyi satın alman için işaret etti. Daha sonra devlet, bu yörenin 1/100 binlik plânlarını yaparak, 50 dönümlük bölgeyi sanayi alanı ilan etti. Sonra da tepkiler üzerine 9 dönüme indirdi. Neden önce 50 dönüm olarak açıkladığın alanı neden daha sonra 9 dönüme indirdin?"

/resimler/2017-6/25/1205537991690.jpg

  ROTTERDAM´IN GERÇEK YÜZÜ GÖRÜLDÜ

Şirinçavuş yöresinde, "KEMPORT" ve "Akdeniz Kimya" kuruluşlarının satın aldığı zeytinlikler de bulunduğuna işaret eden Dadan, şu değerlendirmede bulundu:

"KEMPORT´un, uluslararası ayağı da bulunuyor. Rotterdam ile ilişkili olan da bu şirketti. Biz, hep Totterdam Limanı olayının yanlışlığını anlattık, ancak dinletemedik. Ne zaman ki, Rotterdam´ın köpekleri üzerimize saldırdı, o zaman anladılar. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, Rotterdam Limanı anlaşmasını yırttı. Ancak bölgeye petrokimya ve sanayi tesisi kurmak isteyenler, bu hesaplarından hiç vazgeçmediler. Başta Ünal Peris olmak üzere şimdi yeniden, arkadan dolanarak bu girişimin peşinde koşuyorlar. Sanayi ve Ticaret Bakanının, medyada yer alan, "Sanayici zeytinlik almış, ne yapsın?" şeklindeki sözlerini de eleştiren Dr. Dadan, şöyle konuştu:

"Sayın Bakana soruyorum: Sanayici, neden boş araziler değil de zeytinlik satın alır? Madem öyle, onlara, devlet olarak, devletin mülkiyetindeki boş arazilerden, sanayi tesisi yapmaları için yer verseydiniz. Durumu, Sayın Cumhurbaşkanına da bir yazıyla bildirdik ve Şirinçavuş bölgesinin, petrokimya ve ağır sanayi tesisleri için uygun olmadığını anlattık. Bundan sonra da konunu takipçisi olacağız."

/resimler/2017-6/25/1206554867904.jpg

     BÜYÜK ÇELİŞKİ

Ülkemizde, AKP iktidarı döneminde 100 milyon zeytin ağacı dikildiğini doğrulayan Dadan, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak, bir yandan bu kadar ağaç dikerken, diğer yandan, yetişkin zeytin ağaçlarının kesilmesinin önünü açıyorsunuz. Bu büyük bir çelişkidir. Yürürlükteki zeytin yasasına göre, kesilecek zeytin ağaçlarının başka yerlere dikilmeleri gerekir. Şimdi, sanayici Ünal Peris´e soruyorum. Diyelim ki, petrokimya tesisleri yapmak için bu zeytinlikleri söktün. Nereye dikeceksin?"

/resimler/2017-6/25/1207136899554.jpg

    ZEYTİN BİR KÜLTÜRDÜR

Zeytinin, vazgeçilmez bir kültür olduğunun altını çizen Dr. Kadir Dadan, şunları söyledi:

"Şimdi, başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur olmak üzere Şirinçavuş´taki zeytinliklerin verimsiz olduğunu, bu nedenle kesilebileceğini öne sürenler var. O zaman, devlet olarak neden sofralık zeytin üretimi için ağaç desteği verdiniz? Tüm dünyada yağlık zeytin ağacı açığı varken, neden sofralık zeytine destek oldunuz? Bu soruyu aynı zamanda Marmarabirlik´e de soruyorum. Dağı, taşı zeytinlik yaptığınızı söylüyorsunuz. Eğer verimsizse, demek ki siz sorumlusunuz. Çünkü, bu konuda bir plânlamanız yok."

/resimler/2017-6/25/1207431900152.jpg

    İŞ, ERDEK VE OCAKLAR´A DÜŞÜYOR

Yıllar önce Rumlar´ın, bölgeden ayrılırken Erdek ve Ocaklar´da çok verimli bağ ve bahçelerle iç içe zeytinlikler bıraktığına dikkati çeken Dadan, şöyle konuştu:

"Rumlar´ın bize bıraktığı bağ-bahçeleri sorumsuzca yok ederek, cenneti, cehenneme dönüştürdük. Zeytinlik, yalnız olmaz. Zeytinlikler, bağ ve bahçelerle iç içe bulunmalıdır. İnanıyorum ki, Erdek ve Ocaklar halkı el ele vererek, bu zenginliği yeniden yaratacağız."

/resimler/2017-6/25/1212380655881.jpg

   YILLAR SONRA USKUMRU KÖRFEZE GİRDİ

Erdek Körfezi´ne yıllar sonra uskumru balığının girmesini de mutlulukla karşıladığını vurgulayan Dadan, "Böylece, Erdek denizinin temizliği bir kez daha kanıtlandı. 10 yıl sonra yeniden uskumruya kavuştuk. Size ilginç bir şey söyleyeyim. Yıllar önce uskumru kurutulduktan sonra da çok lezzetli bir şekilde yenirdi. 22-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek ´Erdek Zamanı´ festivalimiz için uskumruyu kurutup, festivalde gelecek konuklarımıza ikram etmeyi düşündük ama bunu yapacak kişiyi şu ana dek bulamadık" dedi.

Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, Şirinçavuş ve yöresinde kurulması yeniden gündeme gelen petrokimya ve ağır sanayi tesisleriyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde basın toplantısı düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.  Önder BALIKÇI



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı