10 Aralık İnsan Hakları Günü

10 Aralık İnsan Hakları Günü

BELEDİYE BAŞKANI DURSUN MİRZA´NIN İNSAN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

İnsan haklarının anayasası olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesinin kabulünün 68. Yıldönümündeyiz. 

Bu beyanname ile medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar başta olmak üzere tüm hak ve özgürlükler teminat altına alınması hedeflenmiştir. Beyannameyi ilk imzalayan ülkeler arasındayız ve insan haklarına saygı Anayasamızın değiştirilemez ilkelerindendir.

Temel hak ve özgürlüklerden en üst seviyede faydalanmak tüm vatandaşlarımızın tartışmasız en doğal haklarıdır. Devletin görevi de vatandaşlara temel hak ve özgürlükleri en geniş anlamda sunmaktır. Bu anlamda Devlet vatandaşlarına hükmetmek için değil, hizmet etmek için vardır. Dini, milliyeti, sosyal durumu ne olursa olsun tüm insanlar eşit, özgür ve insan onuruna yakışır bir yaşamı hak etmektedir.

İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. İnsan temel hak ve özgürlükleri bir toplumun olmazsa olmazlarıdır. 

Ancak günümüzde yaşananları gördükçe hepimizin içi kan ağlıyor. Hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli yerlerinde insanların en temel hakları gasp ediliyor. Hem ülkemizde hem de dünyada her gün insanlar öldürülüyor. Şiddet ve baskı uygulanıyor. Kadınlara, çocuklara şiddet uygulanıyor, tecavüz ediliyor. Bombalarla onlarca kişinin hayatı yok oluyor. Siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetilerek maalesef bu olanlara göz yumuluyor.

Kimden gelirse gelsin, kim yaparsa yapsın, bütün haksızlıkların karşısındayız; hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, tüm şiddet, baskı ve haksızlıkları kesin bir dil ve net bir tavırla kınıyoruz. Biz, bütün dünya mazlumlarını, hiç olmazsa insan olarak haklarını savunmaya, insan onuru için sömürüye karşı, ayrıştırmaya karşı, diri bir bilinç ve birliktelik oluşturmaya davet ediyoruz.

İnsan hakları, insan olmanın kazandırdığı haklardır. Başkası tarafından verilen bir söze veya teminata bağlı olarak ya da satın alarak elde ettiğimiz haklar değillerdir. İnsan hakları, insan olmamızın ve onurumuzun doğal bir sonucudur. Bu hak ve özgürlükler; cinsiyete, ırka, renge, dile, dine, servete, siyasal veya başka düşünceye, dayanan herhangi bir ayrım gözetmeden sağlanmaktadır. İnsan ekseninde ve eşit şartlarda bir yaşam alanı yeniden oluşturulmalı.

Bugün daha iyi anlıyoruz ki, Mustafa Kemal Atatürk´ün kurduğu Laik, Demokratik ve Cumhuriyete daha sıkı tutunmamız gerek. 



Anahtar Kelimeler: Aralık İnsan Hakları Günü
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli