"10 bini aşan gazeteci işsiz."

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş: ?Gazeteci günah keçisi durumuna getirildi?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, ülkemizdeki gazeteci örgütlülüğünde çok zor bir dönem içinde bulunulduğuna dikkati çekti.

TGC´nin, Eskişehir´de gerçekleştirdiği ?86. Yerel Gazetecilik Semineri?nde, ?Gazetecilikte örgütlenme? konusunda düşüncelerini açıklayan Güneş, şunları söyledi:

?Son 10 yılda, ülkemizde 10 bini aşkın gazeteci işsiz kaldı. Bu, her üç gazeteciden birinin işsiz olduğunu gösteriyor. Ülkemizde hâlen terörle birleştirilerek gazeteciliğin itibar kaybetmesine çalışılıyor. On binlerce gazeteciye dava açıldı. Her güç odağı, kendi yanlışlarından kendini kurtarmak için gazetecileri ?günah keçisi´ gibi göstermeye çalışıyor. Gazeteleri ve gazetecileri hedef gösteriyor.?

Ülkemiz medyasındaki sendikalaşma oranının yüzde 1-1,5 olduğuna işaret eden Güneş, şu değerlendirmede bulundu:

?Bu oran da, medyamızda güçlü bir dayanışma olmadığını gösteriyor. Ülkemizdeki haberciliğin % 70-80´i, DHA, AA, İHA ajansları aracılığıyla gerçekleşiyor. Muhabir ve kameramanı olmayan gazete sayısı hızla artıyor. İktidarın yayın yasakları ve akreditasyon uygulamasıyla gazetecilik önleniyor. Gazeteci tutuklamaları sürüyor. Siyasi iktidarın baskısıyla bağımsız gazetecilik alanları daraldı.?

/resimler/2017-10/2/1104374819230.jpg

Ülkemiz medyasının, cumhuriyet tarihinin en ağır ve sorunlu dönemini yaşadığına dikkati çeken Güneş, şöyle konuştu:

?2016-2017 yıllarında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi. 830 gazeteci hakkında dava açıldı. 189 gazeteci saldırıya uğradı. 143 gazeteci, yeni yıla cezaevinde girdi. Şimdi bu sayı 175´i buldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak 4 binin üzerinde üyemiz var. Evrensel gazetecilik etik değerlerine aykırı olmaması koşuluyla her siyasi görüşten, hatta AKİT Gazetesi´nden bile üyemiz var. Her zaman vurguluyoruz ki gazetecilik suç değildir. Gazetecinin, terörle yan yana getirilerek mesleğin aşındırılmak istenmesi üzücüdür. Gazeteciliğe yapılan saldırılara öncelikle siyasetçiler tepki göstermelidir. Bu arada gazeteci dernekleri olarak bölünmeden, birlik ve beraberlik içinde sorunlarımıza sahip çıkmalıyız.?  Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: bini aşan gazeteci işsiz
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli