3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ

Başkan Gürsel Vardar; "Bizler yine dertlerimizin altında ezilmeye devam etmekteyiz."

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile açıklamada bulunan Burhaniye Sakatlar Derneği şube Başkanı Gürsel Vardar; 

"Sorunlarımız mevcutların üzerine binen yeni sorunlarla daha da ağırlaşmaktadır.

Yapılan her yeni düzenleme, bir öncekini aratır boyutlarda bizleri çaresiz bırakmaktadır.

Yıllardır uygulaması ertelenen yasa maddesi nedeniyle hala engelliler toplu taşıma araçlarından yararlanamaz durumdadır.

Yıllardır mevcut mevzuata uygun yapılmayan yollar, kaldırımlar, meydanlar, köprüler, alt geçitler, kamuya açık binalar nedeniyle erişim öncelikli sorun olmaktan çıkarılamamıştır.

Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler engelliler için yaşamsal öneme sahip ilaç, ortez ve protezler ile diğer araç ve gereçlerden yararlanma koşulları neredeyse ortadan kaldırılmaktadır. Büyük çoğunluğu yeterli gelire sahip olmayan engelliler ve aileleri yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli araç ve gereçleri sağlamak için yüksek bedellerle karşılamakta, ödemeye güçleri olmadığı için satın almaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır.

Özellikle engelliler için büyük önemi bulunan ve bir çok hakkın kullanımı için zorunlu olan Rapor Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yeni hak kayıplarını beraberinde getirmektedir. Bu alanda giderek Dünya  Sağlık Örgütünün ölçütlerinin çok uzağına düşülmektedir.

Mevcut raporuyla engellilik durumu süreklilik arz eden, yeni bir rapora gereksinim duyamayacak engellilerden yeniden rapor istenmesi, derecelendirmedeki ölçütlerin değiştirilerek engelli oranlarının düşürülmesi istihdamdan emekliliğe, sağlıktan eğitime birçok alanda hak kaybını doğurmaktadır.

Buna birde toplu ulaşıma erişim olmadığı için motorlu araç almak zorunda kalan engellilere kur farkının yarattığı fiyat artışları sorunu eklenmiştir. Özellikle ağır engelliler açısından tekerlekli sandalye veya sedye taşıyabilecek donanıma sahip bir aracın fiyatı, vergi indirimi için konulan fiyat üst sınırını oldukça aşmıştır. Son birkaç ay içinde kur farkı yüzde 30’un üzerinde artış yaşarken motorlu araç fiyat üst sınırı yalnızca yüzde 9,11 oranında arttırılacaktır.

Eğitimde karşılaştığımız sorunlar, saymakla bitmeyecek düzeydedir. Zihinsel engellilerden işitme ve görme engellilere varıncaya kadar farklı gruplardaki engelliler için eğitim ulaşılamaz bir hayal haline dönüşmüş durumdadır.

Engelliler için istihdamda konulan kotalar ise ne kamuda ne de özel kesimde önemli oranda boş kalmış durumdadır. İstihdam edilen engelliler arasında, ayrımcılıktan ücretlerinin bir kısmının ellerinden alınmasına varıncaya kadar çok sayıda suiistimal ile karşılaştıkları bilinmektedir.

Covid-19 salgını ile dün erişebildiğimiz birçok hizmete de artık erişemez halde olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Kamudan özele hemen her kesimdeki kurumlarda yaşanan kuralsızlıkların, duyarsızlıkların ceremesini en fazla bizler çekiyoruz.

Bir 3 Aralık Dünya Engelliler Gün’ünde de bizler güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz.

Tek isteğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, yasalardan ve uluslararası anlaşmalardan doğan yasal haklarımıza saygı gösterilip kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi.

Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yol açtığını unutmayın. Engellilerin de yararlanabileceği, yaşayabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor."

                                               Gürsel VARDAR

                     Türkiye Sakatlar Derneği Burhaniye Şube Başkanı



Anahtar Kelimeler: ARALIK DÜNYA ENGELLİLER
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli