3 Asırlık Minare yenileniyor

3 Asırlık Minare yenileniyor

Bandırma'nın bilinen tarihi ile 3 asırlık Ulu Camii taş minaresi yeniden yapılacak

Bandırma'nın ilk Camii olan Ulu Camiinde taş minare yeniden yapılacak.  Ulu Camii hayır işleri yardımlaşma derneği tarafından Vakıflar genel müdürlüğü ve Anıtlar kurulunda alınan raporlar sonucu geçmişte yapılan boya nedeni ile hava almayan kesme taş minaresinin, su sızması sonucu rutubetten etkilendiği ve gelinen noktada minarenin ayakta kalmasını sadece içten yapılan sıvanın tuttuğu anlaşılması üzerine yıkılıp, aslına uygun olarak yeniden yapılmasına başlandı.

Ulu Camii yardımlaşma derneği Başkanı Ali Sert, Bandırma'da 1721 olan bilinen tarihi ile 299 yıldır hertürlü hava koşullarına göğüs geren yapının yanması sonucu 1932-1952 tarikleri arasında ibadete kapatıldığını, daha sonra dernek tarafından yeniden onarılarak ibatete açıldığını, belli zamanlarda tadilat gördüğünü, 3 asırlık taş minarenin ise 1900 lü yılların başlarında dönemin belediyesi tarafından bakıma alındığının bilindiğini aktardı.

Türk-İslam sentazinin çizgilerini taşıyan taş oyma minare kaide dahil toplamda 25 mt. bölge ocaklarından temin edildiği sanılan gri, sarı ve pemba kesme taştan yapılan Ulu Camii minaresi fiziki yapı olarak Bandırma Hayır İşleri derneği mülkiyetinde bulunuyor.

 



Anahtar Kelimeler: Asırlık Minare yenileniyor
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false