50 barodan ortak açıklama

50 barodan ortak açıklama

Balıkesir Barosu 3 ayrı noktada eyleme bildiri okuyarak katıldı. "Bizleri yok sayan antidemokratik tavrı kabul etmiyoruz"

Avukatlık Kanunu'nda yapılacak değişiklik çalışmalarına ilişkin çıkan haberler sonrası 50 baro, ortak bir açıklama yayımladı. Balıkesir Barosu, Balıkesir'in yanı sıra Edremit ve Bandırma şubeleri tarafından da yapılan bildiri sunumu Adliye yanındaki Avukatlar iş merkezinde yapıldı.

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun'un da destek verdiği eylemde; "Hükümet tarafından tasarlanan değişiklik taleplerinin Avukatlık Kanunu'ndaki mevcut düzenlemeyi daha ileriye değil geriye götüren nitelikte olduğu belirtilerek "Bu girişimleri kabul etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Pazar günü yayımlanan açıklamada, "Barolara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılacağı, her ilde birden fazla Baronun kurulmasına izin verileceği ve seçim sisteminin değiştirileceği" şeklindeki haberlere de değinildi.

Açıklamada, baroların yapısı ve seçim usulleri üzerinden yaratılan ve "Bir FETÖ projesi" olduğu belirtilen tartışmaların hangi demokratik gerekçelere dayandırıldığı sorusunun yanıtlanması gerektiği ifade edildi.​​​​​​

METİN BOYUTU

Avukatlık Kanunu'nda yapılacak değişiklik çalışmalarına ilişkin çıkan haberler sonrası 50 baro, ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, hükümet tarafından tasarlanan değişiklik taleplerinin Avukatlık Kanunu'ndaki mevcut düzenlemeyi daha ileriye değil geriye götüren nitelikte olduğu belirtilerek "Bu girişimleri kabul etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Pazar günü yayımlanan açıklamada, "Barolara üyeliğin zorunlu olmaktan çıkarılacağı, her ilde birden fazla Baronun kurulmasına izin verileceği ve seçim sisteminin değiştirileceği" şeklindeki haberlere de değinildi.

Açıklamada, baroların yapısı ve seçim usulleri üzerinden yaratılan ve "Bir FETÖ projesi" olduğu belirtilen tartışmaların hangi demokratik gerekçelere dayandırıldığı sorusunun yanıtlanması gerektiği ifade edildi.

'Bizleri yok sayan antidemokratik tavrı kabul etmiyoruz'

Metinde, Avukatlık Kanunu'nun 76. ve 95. maddelerinde yer alan “Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevlerine de değinildi. Bu ifadeden "işlerlik kazandırmak" kısmının çıkarılması ve başka bir maddenin eklenmesiyle baroların dava açma hakkını kaybedeceği belirtildi. Söz konusu düzenlemeye ilişkin "çok tehlikeli bir yaklaşım" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada ayrıca, yasa değişikliğinde avukat ve baroların görüş ve düşüncelerinin alınmaması da eleştirildi.

50 baro başkanının imzasıyla yayımlanan metinde, "Biz imzası bulunan barolar, görüş ve düşüncelerimiz alınmadan, bizleri yok sayan oldu bitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmiyor; savunmayı işlevsiz, iktidara bağlı ve atıl kılacak müdahalelerden vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz" ifadelerine yer verildi.



Anahtar Kelimeler: barodan ortak açıklama
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli