60 yıllık tarih 60 dakikada yok oldu

60 yıllık tarih 60 dakikada yok oldu

HaberVideoeki KARADENİZ  
Bandırma Çarşısının yaşayan efsanesi Filiz Büfe büyük bir vefasızlığın kurbanı oldu.
Mahkeme kararına uyularak gözyaşları arasında faaliyetine son verilen Filiz Büfe Bandırma çarşısındaki tarihi mekanların son temsilcisi idi.
Filiz Büfe gerçeği, Dönemim Belediye başkanı Dr.Halil Ünlü tarafından haraç mezat satılmaya başlanan Kapalı çarşı dükkanları, Kamusal menfaat ve arsa ifrazı uygulamasına muhalefet gerekçesi ile müstecirler tarafındn açılan yargı kararı leyhte sonuçlanmasına karşın, Ünlü`den sonra görev alan M.Cemal Öztaylan, Recep Eraydın,ve Sedat Pekel tarafından satın alma bedelinin iadesi gerçekleşmediği için, mülkiyet satın alan yeni sahibi adına tapu tescil etti.
Böylece yeni mülkiyet sahibinin tahliye istemi doğrultusunda boşaltılan Tarihi Filiz büfe belleklerdeki söylevi ile anılarda yaşatılsa da gerçekte varlığı sözkonusu olmayacak.
Filiz Büfe gerçeği
Filiz büfe gerçeği Bandırma Belediyesinin Kapalı çarşı olarak Bandırma esnaf ve sanatkarına hizmet vermeye yönelik kurumsal yapılanması ile birlikte yaşama geçmişti.
Dönemin yerel yöneticileri Osmanlıdan gelen vakıf sistemini Kapalı çarşıya uyarlayarak buradan elde edilen kira gelirleri ile hem Belediye personelinin maaşını veriyor, hemde kamusal hizmetlere kaynak sağlıyordu.
Şehir büyüdü, Belediye gelirleri arttı ancak, Gider kalemleri daha çok arttı.
Meziyet yeterliliğinden yoksun dönemin sözde şehr-i emin-i kaynak yaratma zafiyetini emlak satarak günü kurtarma düşüncesi tarihi kapalı çarşı mülkiyetinin el değiştirmesine neden oldu.
Alanda haklı idi elinden işyeri satılanda, Konu yarğıya taşınıp hak hukuk belirlenmesine karşın yeni gelen Şehr-i Emin`lerde, kendilerinden önce yapılan satışlar`dan emin olarak dosyaları süme altı edince tarihi Filiz büfe ye mekan-ı terk-i şart oldu.
Bandırma Tarihinde Filiz büfe
60 yıl önce Bandırma Belediyesinin Ekonomik yapılanmasını şekillendiren kira gelirleri toplumsal hizmetlerde insan yaşamını kolaylaştırıcı kalıcı hizmetlerde kullanılırken bu iş yerlerinin ilk müsteciri İsmail Küçükdiker`de Filiz büfe adıyla sattığı turşu suyundan elde ettiği rızk ile önce oğlu Salih`i okutarak Görev aldığı Banka`nın müdürlüğünü üstlenmesine neden oldu.
Ardından Mesleğe çıraklıkla başlayıp özgüveni ile yarattığı Özen Alimünyum firması sayesinde birçok kimseye aş ve iş veren damadı Mehmet Özen`e vasiyeti, memleket`e de hizmet ti.
Mehmet Özen bu düsturla girdiği seçimlerde Durgut Ergin döneminde Belediye meclis üyeliği ve başkan vekilliği görevlerini üstlendi.
Özen`in görev yaptığı süre içersinde de Bandırma belediyesi hep yatırım yaptı, belediye mülklerinin satılması yönünde bir karar alınması o süreçte ayıp tı.
İsmail Küçükdiker``in topluma bakış açısı sıfır sermayeli müteşebbüsün trilyonluk yatırımların başına geçmesi gibi birşeydi.
Onun cebinde parası yoktu tüm sermayesi yüreğindeki insan sevgisiydi.
Filiz büfe ile adı ölümsüzleşen Hacı İsmail Küçükdiker Turşu suyu satarak geçimini sağladığı yaşamına iki de mabet sığdırdı.
Birisi Şehitlik Camii, Diğeri Şehit Bedir Karabıyık ilköğretim okulunu.
Bandırma nın manevi ve milli yaşamına subjektif enerji sağlayan iki kurum, Şehitlik camii maneviyata, Şehit bedir Karabıyık ise ilme hizmet etti ve etmeyede devam ediyorlar.
Bu özverinin bu sevdanın, Bu memleket severliğin altında yatan büyük hayalleri küçük turşu suyu ile yaşama geçiren bir Filiz büfe...
Artık yok..
Hakkını helal et Hacı İsmail Küçükdiker, Sen küçük dünyana kimleri sığdırdın ama biz senin 10m2 lik anını hiçbir yere sığdıramadık.
Toprağın bol,Mekanın cennet olsun..


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı