80 Darbesinin izleri siliniyor

80 Darbesinin izleri siliniyor

AKP nin 2013 vizyonu için belirlediği 63 hedef içindeki darbe kalıntısı tabelalar kaldırılıyor.




Başbakan Erdoğan kongrede 2013 vizyonu için 63 hedef açıkladı. Bunlardan biri de ‘darbecilerin isimlerinin kamu alanlarından kaldırılması'ydı. Şimdi gözler bu talelalarda.

TÜRKİYE ARTIK BU AYIPTAN BİR AN ÖNCE KURTULMALI
AK PARTİ'NİN 63 maddeden oluşan 2023 siyasi vizyon hedeflerinde yer alan İsmi darbelerle anılan şahısların isimlerinin kamu alanlarından kaldırılması” önerisi üzerine gözler özellikle 12 Eylül 1980 darbesinin ardından ismi sokak, cadde, okul ve kışlalara verilen generallere çevirdi. Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Nurettin Ersin ve Sedat Celasun'un isimleri Türkiye genelinde 38 sokak, cadde, meydan ve mahalle ile 18 okulda halen varlığını sürdürürken, büyük bir hızla isimler yerini Cumhuriyet, Demokrasi ve Özgürlük isimlerine bırakıyor.

Darbeye hoş görünme çabası
Devletin parası ile yaptırılan okullara Milli Eğitim Bakanlığı'nca, askeri yönetime hoş görünmek isteyen belediyelerce de onlarca sokak, cadde, hatta mahallelere verilen 12 Eylül darbecilerinin isimleri birer birer tabelalardan kaldırılıyor. 12 Eylül 2010'daki Anayasa Referandumu sonrasında başlatılan ve darbeciler hakkında açılan dava ile hızlandırılan demokrasi temizliği anlamını taşıyan bu değişiminde hala tabeladaki yerini koruyan darbeci isimleri de var.

44 sokak 17 ilkokul var
Haziran 2012'de bir soru önergesi üzerine İç İşleri Bakanı İdris Naim Şahin'in verdiği bilgilere göre, Türkiye genelinde 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren adına 44 sokak, cadde ve bulvar; 17 ilköğretim okulu var. Ayrıca 12 Eylül'ün diğer darbeci generalleri Nurettin Ersin adına bir cadde ve bir sokak, Nejat Tümer, Tahsin Şahinkaya ve Sedat Celasun adına da birer sokak bulunuyor. Bunun yanında Ersin, Şahinkaya ve Celasun adına da birer ilköğretim okulu bulunuyor.

Kenan Evren gitti ‘demokrasi' geldi
Darbenin 30'uncu yıl dönümü 12 Eylül 2012'de Ulusal Adres Veri Tabanında yapılan inceleme sonucunda, Kenan Evren ismi verilen cadde, sokak, bulvar, meydanlardan 10'nunun isminin değiştirildiği tespit edildi. Manisa'da Kenan Evren adını taşıyan caddeye Turgut Özal adı verilirken, Manisa'daki bir başka Evren caddesinin adı Gazeteci Hasan Tahsin adını aldı. Gaziantep'in Şahinbey ilçesindeki ‘Kenan Evren' adı ise ‘Demokrasi' ile değiştirildi. Marmaris'teki Kenan Evren Meydanı da ‘Cumhuriyet' adını aldı. Yalıkavak'taki caddenin adı ise ‘Günbatımı Caddesi' oldu.
Kenan Evren'in adı da bazı okullardan silindi. İçişleri Bakanı Şahin'in ‘Evren adına 17 okul var' açıklamasından sonra Adana MEB tarafından Kenan Evren İlk Öğretim Okulu'nun adı Demokrasi İlköğretim Okulu” olarak değiştirildi. Değişen sokak, cadde, mahalle ve okul isimleriyle birlikte Türkiye genelinde 38 cadde ve sokak ile 18 okulun adının daha değişmesi gerektiği hesabı ortaya çıkıyor.

1960 darbesi anısına ismi verildi
İrfan Baştuğ Genelkurmay Personel Başkanlığında Tuğgeneral iken 27 Mayıs 1960 askeri darbe hareketine katıldı. Askeri darbeden sonra Ankara valiliğine getirilen Tümgeneral 12 Eylül 1960 tarihinde bir otomobil kazasında hayıtın kaybetmişti. Baştuğ'un ismi Ankara'da Dışkapı-Çevre Yolu arasında bir caddeye ve Cebeci'de bir ilkokula verilmişti.

Çevik Bir'e korsan cadde ismi
Ankara Gölbaşı Ballıkpınar'da ismi bir caddeye verilen Orgeneral Çevik Bir caddesinin tabela hikayesi fıkralara konu olacak cinsten. Caddeye isim verilirken Belediye ve Kaymakamlık'tan izin alınmadığı halde caddenin adı yıllarca Çevik Bir olarak anılmış. Muhtarlık seçimlerinden sonra yeni seçilen muhtar korsan tabelayı indirmiş . Cadde şu anda tabelasız ancak elektronik ortamda ve yazışmalarda hala Çevik Bir Caddesi olarak geçiyor.

O park temmuzda yenilendi
Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan ve uzun yıllar halkın yoğun ilgi gösterdiği Kenan Evren Parkı Temmuz ayında yeniden düzenlendi. Parkın ön cephe duvarlarının yenilendi ve duvarların traverten ile kaplandı. Evren Salihli'ye yolu düştükçe parkı ziyaret ediyordu.

Kışlada adı yaşıyor
Kenan Evren'in adı İstanbul Maltepe'deki Orgeneral Kenan Evren Kışlası'nda yaşatılıyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kışlanın adının değiştirilmesine yönelik bir çalışma bulunmadığını açıklamıştı.






Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli