86. yılında Kadın Hakları günü

86. yılında Kadın Hakları günü

5 ARALIK “TÜRK KADININA SEÇME SEÇİLME HAKKININ VERİLMESİ” KADIN HAKLARI GÜNÜ

Bundan tam 86 yıl önce; 5 Aralık 1934’te Anayasamızda ve Seçim Kanununda yapılan değişikliklerle Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştu.

Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte kadınlarımız çok önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde etmişler, eğitimde, sosyal hayatta ve çalışma hayatında yer almaya başlamıştı,

Önce belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınlarız, daha sonra Meclise girmişlerdi.

Kadınlarımızın katıldığı ilk genel seçim olan 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. Dönem seçimlerinde, 17 kadın milletvekili TBMM’ye girmişti.

Cumhuriyet tarihinde kadın ve erkeğin eşit yurttaş mücadelesinde gelinen noktada önemli bir yol kat edilmişse de bugün nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır.

Kadının her şeyden önce özgür birey olduğunun kabul edilmemesi, kadının insan haklarının ihlalinin önlenmesinin önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle bireylerin ve toplumun zihniyet dönüşümünü sağlayacak bilimsel çalışmaların ve hukuki değişikliklerin yapılması zorunludur.

Kadın - erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması; erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gereklidir. Bu yasaların çıkartılmasında Meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması gerekmektedir. Şüphesiz ki bu değişiklikler partiler üstü bir anlayışla çözüme kavuşturulmalıdır.

Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaş yaratmanın gerekli olduğuna inanan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran irade ve bu iradenin Önderi Mustafa Kemal Atatürk ve ilkeleri sayesinde kadınlarımız özellikle seçme ve seçilme hakkı yönünden birçok gelişmiş ülkede yaşayan hemcinslerine oranla daha öndedir.

Bandırma Manşet olarak 86 yıl önce Kadınlarımıza verilen bu eşitlik hakkı sonrası, katıldıkları seçimleri kazanarak Muhtar ve Belediye meclis üyesi seçilen kanaat önderlerimiz ile yaptığımız güne özel söyleşide, 86 yıl önce Dünyada birçok gelişmiş ülkeden önce elde edilen eşit birey hakkının ne yazık ki bugün yeterince kullanılmadığı, daha doğrusu egemen erkek seçmenlerden Kadın seçmenlere yeterince öncelik verilmediği iddia edildi.

İşte Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 86 yıl önce, eşitlik hakkını özgürce kullanmalarının önünü açtığı Türk Kadınına seçme seçilme hakkının verilmesi, “Kadın hakları günü”nde mikrofonu seçilmiş kadınlarımıza uzattık.



Sevim karaman karadayı
5.12.2020 02:13:19
Bugüne bugün kadın haklarını elde etmemiz mustafa kemal atatürk 'ün sayesinde elde ettik Bir çok ileri görüşlü görünüp daha hâlâ biz kadınların toplumda bir yer edinmemizi istemeyen kişiler var biz kadınların hakkini kasap edenleri insan yerine koymayanlari Kendilerini adam yerine koyanlari kınıyoruz.

Anahtar Kelimeler: . yılında Kadın Hakları
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli