Bakan Faruk Çelik Havran'da açılış yapıp temel attı

 Bakan Faruk Çelik Havran

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, Çanakkale Zaferi`nin kahramanlarından Havranlı Koca Seyit Onbaşı Seyit Çabuk`un memleketi olan Balıkesir`in Havran İlçesi`nde bir dizi açılış yaptı, Seyit Onbaşı`nın mezarını ziyaret etti.






Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı  Faruk Çelik Havran
'da açılış yapıp temel attı.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, Çanakkale Zaferi`nin kahramanlarından Havranlı Koca Seyit Onbaşı Seyit Çabuk`un memleketi olan Balıkesir`in Havran İlçesi`nde bir dizi açılış yaptı, Seyit Onbaşı`nın mezarını ziyaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir dizi açılış ve incelemede bulunmak üzere Balıkesir`in Havran İlçesi`ne geldi. İlçe merkezindeki Kapalı Pazar yerinin açılış kurdelasını kesen Bakan ÇELİK, "Böyle bir günde kahramanımızın memleketinde olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün Aziz Türk Milletinin şaha kalktığı ve düşmanı Çanakkale`ye gömdüğü bir gün. Mustafa Kemal Atatürk, askerleri ve Koca Seyit Onbaşı ile gurur duyuyoruz. Çanakkale`de vatanı ve milleti için şehit olanların ruhları şad olsun" dedi.


Kapalı pazar yerlerinin her ilçe ve beldeler de yaygınlaştırılmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Bakan ÇELİK, Havran Belediyesi modern kentleşmede örnek bir ilçe. Yolları pırıl pırıl. Belediye Başkanı Hasan LOFÇALIOĞLU`nu tebrik ederim" diye konuştu.

SEYİT ONBAŞI`NIN MEZARINI ZİYARET ETTİ

Törenden sonra Çanakkale Zaferi`nin kahramanı `Havranlı Koca Seyit Onbaşı`nın Köyü olan Kocaseyit köyüne giden Bakan ÇELİK, burada kahramanın mezarı başında dua etti, Kocaseyit köyünde düzenlenen 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi`nin 97. yıl dönümü törenlerinde, Çanakkale`de bir kahramanlık destanı yazıldığını söyledi. Bakan ÇELİK "Bu destanı yazanlar ezanımızın dinmesine, bayrağımızın inmesine, vatanımızın esir edilmesine müsaade etmediler. Bu destanı yazanlar Türk Milletinin nasıl bir millet olduğunu esaret altında yaşamaktansa ölmeyi tercih edeceğini herkese gösterdiler. Onun için değil 97 yıl, yüzlerce yıl geçse de Çanakkale Zaferi`ni unutmayacak ve unutturmayacak. Evlatlarımızı Çanakkale ruhu ile donatmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle aziz şehitlerimizi, şanlı kahramanlarımızı, bu devleti kuran ve bize emanet eden herkesi rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz" dedi.

Kocaseyit`i ve Çanakkale destanını anlatan konuşmaların ve şiirlerin okunduğu programda konuşma yapan Vali Yılmaz ARSLAN, Kocaseyit`e minnettar olduğumuzu ifade etti.



ARSLAN konuşmasında şunları söyledi: Bugün 18 Mart 2012.

Şehitler Günü.Vatanı, milleti, namusu, şerefi için gözünü kırpmadan ölüme koşan, doğrudan cenneti kazanan, kahramanları anma günü.

Bugün her yıl artan coşkuyla andığımız,  çocuklarımıza gururla anlattığımız Çanakkale kahramanlık destanının yıldönümü.

Böylesine önemli ve anlamlı bir günde T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, Zat-ı Alinizin bizimle birlikte olması, coşkumuzu ve heyecanımızı arttırmıştır.

Balıkesir Valisi olarak, Balıkesir halkı adına, Havran halkı adına, Kocaseyit köyü halkı adına hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum.

Kocaseyit'in doğduğu, yaşadığı, bedenen aramızdan ayrılmakla birlikte, manen şu anda bile aramızda olduğuna inandığımız, bu güzel köyün tüm sakinlerini de hürmetlerimle selamlıyorum.

Bu köyde yetişmiş olan Kahraman Kocaseyit, 1919'da 20 yaşında asker olmuş, Balkan savaşlarına katılmış, Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştiren kritik hamleyi, insan üstü bir güçle yerine getirmiş, bu başarısı nedeniyle hiçbir maaş ve rütbe talebinde bulunmamış, savaş sonrasında yine bu köye gelerek normal yaşantısına devam etmiş bir kahramandır.

Bizler bugün bu topraklarda huzur ve esenlik içinde yaşıyorsak bunu Kocaseyit ve benzeri adı bilinen bilinmeyen binlerce, milyonlarca kahramana borçlu olduğumuzu unutmamalıyız.

Çanakkale Savaşı'nın tarihimizde ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Çanakkale Savaşına katılan ve büyük yararlılıklar gösteren Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşı ile ilgili olarak anlattığı Bomba sırtı olayı bu savaşın nasıl yaşandığını bize net olarak gösteriyor.

Atatürk diyor ki;  `Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre, yani ölüm muhakkak.

Birinci siperdekilerin hiç birisi kurtulmamacasına hepsi düşüyor.

İkinci siperdekiler yıldırım gibi onların yerine gidiyor fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz?

Bomba, şarapnel, kurşun yağmuru altında öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor ve en ufak bir çekinme bile göstermiyor. Sarsılma yok.

Okuma bilenler Kur'an-ı Kerim okuyor ve Cennet'e gitmeye hazırlanıyor.

Bilmeyenler ise Kelime-i Şahadet getiriyor ve ezan okuyarak yürüyorlar.

Sıcak cehennem gibi kaynıyor.

20 düşmana karşı her siperde bir nefer süngü ile çarpışıyor.

Ölüyor, öldürüyor.

İşte bu Türk askerindeki ruh kuvvetini gösteren dünyanın hiçbir askerinde bulunmayan tebrike değer bir örnektir.

Emin olmalısınız ki Çanakkale muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur.”

Çanakkale Savaşı deyince herkesin aklına gelen mükemmel bir şiir vardır.

Aslında Milli Şairimiz M. Akif ERSOY'un tüm şiirleri anlamlı, duygu yüklüdür.

Ancak, İstiklal Marşı hariç, büyük şairin tüm hücrelerime kadar beni en çok etkileyen şiiri Çanakkale kahramanları için yazdığı şiirdir.

Çanakkale Şehitlerine” adını verdiği 84 mısralık şiirde büyük şair, savaşı ve o dönemki ruh halini o kadar güzel tasvir etmiş ki; sadece bazı mısralarını tekrar hatırlatmak istiyorum.

Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,

Boşanır sırtlara, vâdilere, sağnak sağnak.

Saçıyor zırha bürünmüş de o namert eller,

Yıldırım yaylımı tûfanlar, alevden seller.

Veriyor yangını, durmuş da açık sînelere,

Sürü hâlinde gezerken sayısız tayyâre

Top tüfekden daha sık gülle yağan mermîler...

Kahraman orduyu seyret ki, bu, tehdîde güler!


Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından;

Alınır kal`a mı, göğsündeki, kat kat îman?

Hangi kuvvet onu, hâşâ,edecek kahrına râm?

Çünkü te`sis-i îlahi o metîn istihkâm.

Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

Bir hilâl uğruna, yâ Rap, ne güneşler batıyor!

Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş, asker!

Gökten ecdad inerek öpse o pâk alnı değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd`i...

Bedr`in aslanları ancak bu kadar şanlı idi.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın,

"Gömelim gel seni târîhe" desem, sığmazsın.

Ey şehît oğlu şehît, isteme benden makber,

Sana ağûşunu açmış duruyor peygamber.

Bu dizelerden daha güzel anlatılamaz Çanakkale Mücadelesi. Büyük Atatürk'ün ifade ettiği gibi biz;  Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” istiyoruz.

Ancak Vatanımıza, milletimize, mukaddesatımıza kastetme cüretinde bulunanlar olursa da tarihte olduğu gibi karşı durmasını çok iyi biliriz.

Bunu tarihin her döneminde gösterdik, Çanakkale'de gösterdik, Büyük Atatürk'ün öncülüğünde Kurtuluş mücadelesinde gösterdik.

Şu anda çeyrek asırdır terörle mücadelede gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, birkaç gün önce Afganistan'da meydana gelen helikopter kazasında verdiğimiz 12 şehidimiz, terörle mücadelede verdiğimiz şehitler başta olmak üzere, tüm kahraman şehitlerimizi, Seyit Onbaşı başta olmak üzere gazilerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum.”



TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDI
Kahramanın kabrini ziyaret sonrası tekrar ilçeye dönen Bakan ÇELİK, Havran Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi`nin destekleriyle kurulacak Damızlık Sığır Yetiştiriciliği İşletmesinin temel atma törenine katıldı. Bakan ÇELİK tarım ve hayvancılığa yönelik yatırımlara önem verdiklerini belirterek, "Hayvancılığa baktığımızda yine 9 yılda 8 milyar lira destek sağlandı. Tarım ve hayvancılığı destekleyen 2 kooperatif varken bunların sayısı şimdi 20`ye çıktı. Ülke genelinde kooperatif sayıları 187`den 1800`lere çıkmış durumda. Her alanda vatandaşlara sahip çıkılmış ve tarım kesimi de bu imkanlardan yararlanmıştır. Avrupa Birliği`nde 4. sıradaydık, birinci sıraya yerleştik. Dünya`da 11. sıradaydık, 7. sıraya geldik. Demek ki olumlu gelişmeler var" dedi. Bakan Çelik, tesiste 400 baş hayvanın barınacağını kaydetti.





Konuşmaların ardından butona basarak işletmenin temelini atan Bakan ÇELİK, daha sonra Havran Ak Parti İlçe Teşkilatını ziyaret etti. Törenler sırasında Bakan ÇELİK`e, Balıkesir Valisi Yılmaz ARSLAN, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Edip UĞUR, Balıkesir milletvekilleri Ali AYDINLIOĞLU, Cemal ÖZTAYLAN, İl Jandarma Komutanı Gürcan SERCAN, İl Emniyet Müdürü Ömer AYDIN ve Havran Kaymakamı Mustafa Eldivan da katıldı.




Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı