Güney Marmara Çevre Dayanışma grubu Yeşil Çomlu'yu gündeme aldı.

 Güney Marmara Çevre Dayanışma grubu Yeşil Çomlu

Güney Marmara Dayanışma Grubu, Yeşil Çomlu kırsal mahallesinde yaşanan taş ocağı sorunlara tepki gösterdi.

YEŞİL ÇOMLU’DA TAŞ OCAĞI SORUNU

Çevreciler, ardından Yeşil Çomlu Köyü’ne geçtiler. Burada, Bursa Beton Firması’nın, Agrega Tesisi’nin yarattığı çevre sorununa tepki gösterildi. Firmanın, köy yakınlarındaki taş ocağının önündeki eylemde ilk konuşmayı Bandırma Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Koçyiğit yaptı. Ardından, mahalle muhtarı Mustafa Can Toros, şunları söyledi:

“Mahallemizin geleceğini ilgilendiren bu basın toplantısı hayvancılığımız, tarımımız ve mahallemizin yerleşim alanı için çok önemlidir. 10 yıl önce mahallemizin büyük çoğunluğunun istememesine rağmen 200 dönüm mera arazisi meralık vasfından çıkarılarak taş ocağına tahsis edilmiştir. Bugünlerde taş ocağı, geleceğini teminat altına almak için 300 dönüm daha yer talep etmektedir. Yani daha önceki taş ocağı alanı ile toplam 500 dönüm yer oluyor. Bize ise bu meradan sadece 170 dönüm yer kalıyor. Bizler, Yeşil Çomlu Mahallesi muhtarlığı ve mahalle halkı olarak bu isteklerin karşısındayız. Çünkü istedikleri bu yerden çıkardıkları malzemeyle uzun yıllar mahallemize zarar verecekler. Taş ocağı şimdiki sınırları içindeyken bile patlamalar sırasında yakın evlere zarar vermektedir. Bu durumu mülk sahiplerine de sorabilirsiniz. Şimdi meradan talep ettikleri yer, mahallemize daha da yaklaşıyor. Meramızdan 300 dönüm yer daha taş ocağına tahsis edilirse zaten hayvancılığımıza yetmeyen meramız, hayvancılığımızın iyice azalmasına yol açacaktır. Kapasitelerini artırmak isteyen, hayvancılıkla uğraşan gençlerimiz yeni girişimleri gerçekleştiremeyeceklerdir. Taş ocağını çevresinde yaklaşık 15 bin dönüm arazi, taş ocağının çıkardığı tozdan son derece olumsuz etkilenmektedir. Çiftçilerimiz, tarım için gerekli olan tarla işçiliği, mazot, gübre, tohum, ilaç vs. hizmetlerini yapıyor. Ancak ürünün yetişmesi için gereken hava, taş ocağının çıkardığı toz nedeniyle ne yazık ki ürünlerimizin düşük rekolteyle yetişmesine yol açıyor. Yani büyük zarar. Tabii bundan meramıza ve arazi kenarlarına konulan arılar da nasiplerini alıyor. Arılarımıza da zarar veriyor. Ayrıca istenilen merada, taş ocağı yetkilileri taş kalitesinin iyi olmadığını söylemektedirler. Tabii, başka yerde taş ocağı açmak zor olduğu için kolay yoldan, şimdiki ruhsat üstünden ocağı genişletmek istiyorlar. Biz de bunu istemiyoruz. Kısacası, istedikleri alan mahallemize çok yaklaşıyor. Meramızdan 300 dönüm yer daralıyor. Tarım arazilerine oluşacak toz zarar veriyor. Ürün rekoltemizi azaltarak milli zarara yol açıyor. İşte bu nedenlerle bizler, taş ocağının yerinin daha da büyümesini istemiyoruz. Çünkü mahallemize uzun yıllar zarar verecek.”

Ardından konuşan Bandırma GÜMÇED Başkanı Gültekin Mutlu ve Kent Konseyi Başkanı Dr. Murat Ergöz, Yeşil Çomlu’ya bu mücadelelerinde destek vereceklerini açıkladılar.

Etkinlik sırasında taş ocağının genişletilmesine tepkiyi gösteren pankartlar da yer aldı. ÖNDER BALIKÇI



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli