Meraklısına Yaz-Kış Dondurma “Roma”dan

   Meraklısına Yaz-Kış Dondurma “Roma”dan

Yılmaz Atik, Dededen toruna Arnavut ailenin mesleki geleneğini sürdürüyor.

Baba dede Kasım Atik, Anne dede Mülayim Alkoç ortak noktaları Makedonya-Üsküp, Kalkandere’den göç eden iki aileden Atik’ler Bandırma’ya Alkoş’lar ise Çorlu’ya yerleşir.

Tatlı, pasta, şekerleme ve Dondurma imalatında ailende gelen hüner Baba Hasan Atik’in Bandırma Cumhuriyet alanında bugün Bandırma Palas Kahve’nin bulunduğu noktada yıllarca “Roma Dondurma” adı altında gösterdiği faaliyeti, daha sonra hemen karşısında bulunan Belediye çay bahçesi kenarında süre gelen faaliyet çay bahçelerinin yıkılıp meydan genişleme ardından faaliyetine Ayvalık’ta devam etmiş.

Atik’lerin mesleki desturu dededen toruna geçerken adet, görenek ve üslubundan hiçbir şey kaybetmemiş, Her derde deva dondurma yaz değil, kışta yenebileceğini gösteren Yılmaz Atik, kardeşini Ayvalık’ta bırakırken “Yeniden Bandırma” hamlesinde kendisine yeni mekân olarak bandırma belediyesi Kapalı Pazar yeri yaşam Alanı’nın ana cadde tarafına bakan bölümünü seçmiş.

Dededen toruna uzanan Dondurmacılık serüveni aradan geçen bir asırlık süreye rağmen özünden hiç mi, hiç taviz vermemiş.

Kendisini Dondurma Ordinaryüs Profesörü olarak tanımlayıp, hiç katkı maddesi, tatlandırıcı, renklendirici kullanmadan, doğrudan ürünün kendi aroması ile ürettiği 25 çeşit Dondurma’nın gönül rahatlığı ile 365 gün tüketilebileceğini belirten üstat Yılmaz Atik, özellikle “Bal Kabağı” dondurmasının tadılmasını öngörüyor.

Malum yaşanan Koronavirüs (Covıd19) mücadele süreci, gerekse havaların soğuk geçmesi satışlarında büyük düşüşe neden olmasına rağmen bu olumsuzluğun kendisini karamsarlığa düşürmediğini vurgulayarak “Aşeren hamile hanımefendilerin hayır duası yeter.” Diyerek bu kara günlerinde geçeceğini gelecek adına umut dolu olduğunu söyledi.

Yaşam Boyu Meslek "Dondurmacılık"

Arzu &Yılmaz Atik çifti mesleklerini seviyor, geleneği ile görenegi ile işlerine dört elle sarılıp geleneksel tatlardan, geleceğe çizilen yol haritasında daha iyiyi, daha güzeli üretebilmek için hiçbir masraftan kaçınmadan, ödün vermeden.

   Dede'de, baba'ya, baba'dan toruna "ROMA" rüyası

Bizde dondurma adıyla istenir, tadıyla yalanır... Özellikle "Roma" istenmesindeki neden, rivayete göre Roma'da ünlü Matadorların savaştığı arenaların WİP kamerasında oturan İmparatorların serinlemek için istedikleri dondurma olması. Rivayet buya, Atik ailesi geçmişi geleceğe taşıyan dondurmacılık mesleğinde külahı ve küreği boy tezgah'a erdiğinde verilir eline.

Hakiki Venedik Roma Dondurması

Sektörün sanayileşerek üretim ve pazarı ele geçirmesi ile doğal Dondurma işletmeleri işlevselliğinden birşey kaybetmedi. Tüketici hiçbir zaman sanayileşmiş üretim ile doğrudan ve doğal ürünleri yan yana koymadı. Dondurmayı hep adıyla, tadıyla aradı.

        Atik'lerde Dondurmacılık bir yaşam tarzıdır

Arzu & Yılmaz Atik çifti dondurma imalatı noktasında okadar çok anısı ve deneyimi varki, bu alanda kendileri ile mesleki yarışmaya girmek mümkün değil. Bu anlamda "Duayen" ünvanına sahip Yılmaz Atik, bazen Akndeniz ve Ege'nin ünlü otellerin mutfak personeline otorite olarak kurs dahi veriyor.

      Ünlü Otellerde Dondurmacılık seminerleri

Özellikle Akdeniz ve Ege'de her yıl milyonlarca turiste hizmet veren lüx otellerin, herşey dahil menlerinde damak tadında Dondurma vazgeçilmez olunca ustalarında Dondurma imalatında uzman olması gerekiyor. işte o anda devreye Dondurma-önlük ve küreğin efendisi Yılmaz Atik devreye giriyor. Üstad Yılmaz Atik'in seminerlerinden sertifika alan kalfalar ona "Dondurmacılığın Ordinalyüs Prafesörü" bakıyor.

Dondurmacılığın ekirüsü şifa niyetine SAHLEP

Dondurmacılığın aksine soğuk kış günleri içeceği şifa kaynağı SAHLEP, Dondurmacılığı bilen Sahlep imalatını bilmemesi mümkün değil, Atik ailesi bu konuda da, alışıla gelmişi tercih edip, kolayı seçmiyor. Yılmaz Atik her sezon Orkide'nin anavatanı Burdur Bucak'a giderek tüm kış yetecek miktarda Orkide yumrucunu yine mesleğin ince ayrıntılarına göre, Bucak'a var olan taş değirmende övüttülen Sahlep mayası tadına doyum olmayan, damak tadı fark edilen meşhur Roma Dondurmaları Yılmaz Atik üstat Sahlep'i gerçekleşmiş oluyor. Adıyla, tadıyla, dogallığı ile aranan SAHLEP, bardağa dökülene kadar kolay olmayan bir serüvenden geçiyor. Afiyet olsun..



Anahtar Kelimeler: Meraklısına - Dondurma “”
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli