Açıklamalarda bulundu

Açıklamalarda bulundu

Kent Plancısı ve eski Meclis Üyesi Yalçın Cömert BGC´de, Bandırma´yı değerlendirdi

Şehir plâncısı Yalçın Cömert, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin(BGC) konuğu oldu.

Siyasi geçmişini anlatan Cömert, 31 Mart 2019 yerel seçimleri için değerlendirmelerde bulunurken, ?Belediye başkan adaylarının belirlenerek açıklanması süreci fazla uzadı. Her parti için de durum böyle. Partileri yıpratmadan açıklanması daha doğruydu. 1988 yılında, SHP´de siyasete başladım. Toplam 10 yıl belediye meclis üyeliği yaptım. Kent Konseyi Başkanlığı yaptım. Siyaset bir bayrak yarışıdır. Her zaman yerel siyasette oldum. Bildiğim için de hep bir şeyler yaptım. ? dedi.

/resimler/2018-12/6/1724591807904.jpg

Bandırma´nın kent planına da değinen Cömert, ?Bandırma´yı yıllarca plancılar değil, emlakçılar ve muhtarlar planladı. Bu nedenle çarpık bir kentleşme yaşandı. Bandırma´nın merkezinde yeşil alan yok. Bandırma, kendini imar açısından geçmişte de bugün de yönetemedi. Bu koridorun sanayiye açılması sanayicinin kendine daha ucuz yer bulmasıydı. ?Bandırma´nın denizle buluşamamasının nedeni mimari. Bizde tam tersi olmuş. Hacıyusuf Mahallesi, beş katlı yapılmış. Aslında kademeli olarak yükseltilmeli. Kentsel dönüşüm rantabl değil. Zaten verilecek verilmiş. Şu anki binalar statik anlamda çok daha güvenli.? diye konuştu.

Bandırma´nın 1/100.000 plânlarının 2014 yılında yapılmasına karşın 1/5.000.000´lik plânlarını hâlâ yapılamadığına işaret eden Cömert, ?Bandırma, kendini hiçbir zaman plânlayamadı, kendini yönetemedi. Bir kent, 1970 yılından beri plânlarını yapamaz mı?? dedi.

Bandırma´da inşaat sektörünün de durma noktasında bulunduğunu vurgulayan Cömert, ?Vatandaşın alım gücü kalmadı. 300-400 bin liralara satılan konutları nasıl alacak?? diye konuştu.

/resimler/2018-12/6/1725234464620.jpg

               DOĞAYA UYUMLU SANAYİ OLMAZ

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cömert, Hıdır-Şirinçavuş bölgesine kurulması plânlanan ağır metal ve petrokimya tesisleriyle ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:

?Bu bölgeye, doğaya uyumlu sanayi geleceği öne sürülüyor. Doğaya uyumlu sanayi olmaz. Ancak bu bölgeye sanayinin gelmesi tepeden inme olmadı. İstanbullu sanayiciler, yıllardır buradaki arazileri, köylülerin elinden çok ucuz fiyatlarla aldılar. Köylüler ise kendileri açısından bu fiyatları çok iyi buldular. Bu koridorun sanayiye açılma olayı işte böyle gerçekleşti.?  Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Açıklamalarda bulundu
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli