A'dan, Z'ye Ocaklar gündemi

A

2 Sezon aradan sonra, yepyeni bir sezona yelken açan Ocaklar'da tatil bendesinin beklentilerini Meclis üyesi Hasan Yapakçı ile konuştuk

Erdek kadar ünlü, Avşa kadar ilgi gören kış nüfusu 1500, yaz nüfusu 30-40 binlere ulaşan Ocaklar'da 2 sezonluk pandemi ve müsilaj olumsuzluğu ardından mekanlar erken tatil için kapılarını araladı.

Etki ve yetki anlamında Büyükşehir'in tasarrufta bulunduğu Ocaklar sahilinde yapılagelmekte olan yeni düzenleme, mekanların beklentisi ve Ocaklar'ı geleceğe taşıyacak altyapıdan, çevreye, İmar'dan konut pazarına herşeyi eski Ocaklar Muhtarı, dönemin Erdek belediye Başkan vekili ve Meclis üyesi hasan yapakçı ile konuştuk.

İşte noktasına, virgülüne dokunmadan Hasan yapakçı ile gerçekleştirdiğimiz 2022 Ocaklar gündemi ; 

TATİLCİLER OCAKLAR’I NEDEN TERCİH EDER?

Hasan Yapakçı; "Ocaklar, Allah’ın bize bahşettiği en güzel coğrafyalardan birisi, sadece deniz değil Kapıdağ’a sırtını dayamış oksijenin bol olduğu, yaz ve kış yaşandığı, ilkbaharın ve son baharın çok büyük güzellikler verdiği bir yer.

Ocaklar’ın iklimsel özelliği farklı, örneğin Erdek ile Ocaklar’ın taban, tabana zıt, Ocaklar’ın kuzeye açık olan kapısı yaz kış oksijen pompalıyor, tabiri caiz ise astım hastaları veya nefes darlığı çeken insanlar buraya gelince rahatsızlıklarından arınıyorlar.

Denizimiz güzel, kumsalımız keza 2 km ye yakın çok güzel, her keseye uygun işletmelerimiz var, Otel, Motel, Pansiyon, temiz, nezih yemek yeme yerlerimiz var."

YAZ SEZONUNUN ERKEN GELMESİ İŞLETMELER ANLAMINDA AVANTAJ MI?

Hasan Yapakçı; "Memleketimizde 2 yıldır Covit-19 belası var. Vatandaş özellikle geçtiğimiz yaz çok büyük sıkıntılar çekti.  Sokağa çıkma yasakları, diğer kısıtlamalar nedeniyle insanlar bu sezon zincirlerini kopartmış gibi yazın tadını erken, erken çıkartma peşinde."

2022 SEZONU OLARAK OCAKLAR’IN ÖNCELİKLİ BEKLENTİSİ NEDİR?

Hasan Yapakçı; "Ocaklar’ın en önemli ihtiyacı eski belde Belediyesi kimliğine kavuşmasıdır. 1994-99 yıllarında Ocaklar’da muhtarlı yaparken tek amacım Ocaklar’ı belde belediyesi yapmaktı, Erdek zaten kısıtlı olanaklar nedeni ile kendi beklentilerini karşılamakta zorlanıyordu. Belediye olduktan sonra kendi olanaklarını kullanarak Ocaklar’ı daha ileri noktalara taşımaktı. Belediye olduktan sonra çok güzel işler oldu, Ocaklar’da birden sıçrama oldu. Çevrenin gözbebeği oldu. Büyükşehir yasası ile tekrar mahalleye döndük. Köy de değil, mahalleye çevrildik köy statüsü dahi bundan iyidir. Erdek’in imkanları kısıtlıydı daha da kısıtlandı.  Büyükşehir yasası ile gelirleri yarı, yarıya azaldı. İş yükü arttı. Erdek belediyesi 10 km bir alana hizmet ederken köylerinde mahalle olması ile bir anda hizmet alanı 300-350 km alana çıktı. Buda Ocaklar’ın yanı sıra diğer kırsal mahalleler içinde yetersiz kalmasına neden oluyor.

Temizlik konusunda olsun, diğer hizmetler konusunda olsun. Bunun bir an önce gözden geçirilmesi gerekir, köylerde de durum aynı. Tüzel kişilikleri varken köylerin bütçeleri vardı. Kendi olanakları ile ilaçlamasını yapıyordu, çöpünü kaldırıyordu.  Hiç yoktan iyi idi şimdi ise çok daha zor. Düşünün bir Paşalimanı adası, Erdek buradan hizmet götürecek, zor. Burada bir an önce tüzel kişiliklerin geri verilmesi ve aksayan hizmetler bu yöntemle giderilmeli."

DEVAM EDEN OCAKLAR SAHİL DÜZENLEMESİ ÇALIŞMALARINI NASIL BULDUNUZ?

Hasan Yapakçı; "Büyükşehir sahil düzenleme çalışmalarının olumlu yönleri de var, olumsuz yönleri daha çok ..

Ocaklar Belediyesi sahil düzenlemesi yaparken Ocaklar’ın coğrafi ve iklimsel koşullarını düşünerek rüzgârı ön plana aldı. Ocaklar’da hakim rüzgar poyraz, Özellikle temmuz aylarından karadan denize sert eser bu olumsuzluğu önleme adına Ocaklar belediyesi burada bir zakkum örtü bitkisi yaptı. İnsan boyuna eşit bu bitki örtüsü hem rüzgârı kesiyordu, hem de yoldan geçenlere mahrumiyeti sağlıyordu.

Bu konudaki beklentiyi Büyükşehir kent estetiği daire başkanına taşıdım bana projeyi görmediğini vatandaştan mevcut yapının ısız ve karanlık olduğu noktasından şikâyetler aldıklarını söyledi. Oysa bu durum çözülebilirdi… Asıl bizim granit parkelerimizi söktüler. Granit taşı Ocaklar’ın sembolü granit parkeyi sök, yerine beton parke kullan, beton parke ne demek? Beton parkeyi dünya terk etti. Böyle bir şey olur mu? Doğal taş varken, betonun ne işi var burada. Yeşil örtü çok geliyorsa, seyrelt, karanlık düşüyorsa aydınlat. Eğer yürüyüş bandı ile kumsal arasına rüzgârı kesen yeşil bir kuşak çekilmez ise vatandaş büyük sıkıntı çeker."

OCAKLAR ALT YAPISI NE DURUMDA?

Hasan Yapakçı; "Ocaklar’ın altyapısında yarısı var, yarısında yoktu. Bu kanalizasyon projesi 1999 da iki kademeli olarak yapıldı. Ankara’ya gönderdik ihalesi yapıldı. İlk aşamayı zaten Ocaklar belediyesi arıtma tesisi ile birlikte yaptı.

2.ci aşamayı iller bankası yaptı. Ancak Narlı yolu üst tarafında eksiklikler var. Bu bölgedeki binalarda hatlar yokmuş. Baskiye talepler oldukça, Baski ilave kanal bağlantılarını yapıyor."

OCAKLAR’da SU PROBLEMİ VARMI?

Hasan Yapakçı; "Ocaklar’da su problemi değil, kalite problemi var. Su problemi nispeten az, kalite problemi özellikle yağmurlar yağdığı zaman fazla kirlenme, çamurlanma var bunun önlenmesi lazım. Paket arıtma ile çözüme gidilmeli özellikle bizde su depoları yetersiz 150-200 ton luk depolarımız var son zamanda ilave yapılmadı. Ocaklar belediyesinin yaptığı Bent var, birde göletimiz var. Bu kış Baski Erdek’ten Ocaklar’a ilave bir hat çekti. 70 veya 100 lük, ihtiyaç duyulduğunda sanırım buradan destekleme yapılacak. O nedenle su sorunumuz olmaz ancak kalite sorunumuz var. Suyun kalitesinin yükseltilmesi lazım Sudan çok büyük paralar alıyorlar. Yazık günah, Suyumuzda şu anda arıtma yok… Belli miktarda klorlama var.   Buda yağmurlu havalarda suyun bulanması ve çamurlanmasını önleyemiyorlar.  Toplum sağlığı açısından Ocaklar şebeke suyunun kesinlikle sağlığa zararı var."

OCAKLAR’da KONUT ve İMAR SORUNU VAR MI?

Hasan yapakçı; "Cumhurbaşkanlığı kararı ile Erdek’te tüm kıyı şeritlerinde 1 yıl süre ile yapılaşma yasağı getirildi. Ocaklar yapılanma plan notları ile Erdek yapılanma plan notları arasında uyumsuzluk vardı. İlgili arkadaşlar çalışarak bu uyumsuzluğu bayağı giderdiler. Zaten yasaklamaların bir bölümü de ondan kaynaklandı. Birde otopark sorunu var. Otopark konusu büyükşehirde bir kez daha düzenlemeye gidildi.  Bu sorunlar çözülürse, Ocaklar da belli yerlerde plan eksikliği sorunu var. Ben 1994 te Muhtar olduğumda Erdek belediyesine ilk talebim Gümüş vadinin imar planı içine alınmasıydı.

Gümüş vadide büyük bir yapılaşma var, hepsi kaçak yapı konumunda. Türkiye geneli gibi buda Erdek’in öncelikli sıkıntısı. Kırsal’da dahil olmak üzere çok hızlı bir şekilde planların yapılması lazım.  Kaçak yapılaşma ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için."

OCAKLAR da ARSA-KONUT POPÜLÂSYONU VAR MI?

Hasan Yapakçı; "Ocaklar coğrafi güzellikte dolayı çok popüler bir yer. O nedenle arsa konut fiyatları yüksek. Buna rağmen vatandaş yinede rağbet ediyor. Bizde imara açılan yerlerde konut izni 2 kat.  100m2 yerin varsa 20 m2 inşaat yaparsın gerisi bahçeli doğanın korunması adına iyi bir şey. Ocaklar’ın etrafı zeytinlikler ile çevrili üzeri de tahsisli orman o nedenle Ocaklar fazla büyümez, büyümemesi de tabiî ki avantaj dolayısı ile bu durum emlak fiyatlarını bir miktar yukarı çekiyor.  M2 arsa fiyatları 3.000 liradan başlar 1,500-2.000 liraya kadar çıkar. Konutlar ise 750, 800 den 1,500’e kadar çıkar…

Türk insanı her şeyin en güzeline layık İnşallah hem ekonomi de, hem sosyal yaşamda huzurlu, sağlıklı en güzel günlere ulaşırız.  Hakkaniyetli adil günlerde görüşmek dileği ile"

Gözlem:Kıyı kenar çizgisine paralel olarak yapılan sandal safarileri nedenli güvenli?

 



Mehmet günay
11.11.2023 01:40:09
Erdek ocaklar mahallesi gümüş vadisine imar pijama gelip gelmediğini soruyorum

Anahtar Kelimeler: ' ' Ocaklar gündemi
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı