ADD'den ortak 10 Kasım etkinliği

ADD

ADD, Doç. Dr. RESUL YAVUZ, "ATATÜRK'ü ANLAMAK" KONULU SÖYLEŞİSİ, KENT KONSEYİ TÜRK SANAT MÜZİĞİ KOROSU İLE KATKI VERDİĞİ 10 KASIM ANMA PROGRAMI BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Eğitim-İş Bandırma Temsilciliği, Bandırma Kent Konseyi ortaklaşa, Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83’üncü yıldönümü için bir anma programı düzenledi.

Santral Kültür Merkezi’nde programda önce Kent Konseyi Gençlik Komisyonu’nun hazırladığı bir video sunuldu.

Ardından konuşan ADD Bandırma Şube Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, “Onu suikastlarla, ihanetlerle yok etmeye çalışanlar da, ebediyete intikalinden sonra yalan ve iftiralarla unutturacaklarını sananlar da başaramadılar. Tersine iç ve dış bedhahlar saldırdıkça o büyüdü, yalancılar unutturmak istedikçe güçlendi. Çünkü haklıydı. Ahlâklıydı. Namusluydu, aldanmıyor, aldatmıyordu. Bilimi rehber edinmiş, katıksız devrimciydi” dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Resul Yavuz da, “Atatürk’ü anlamak” başlıklı söyleşisinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün, tarihin kendisini bir lider olarak yetiştirdiğini 12 yaşından beri bildiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Bunu bildiğini, kendisinin o yaştan itibaren tuttuğu hatırattan biliyoruz. Daha o yıllardan, dünyanın değiştiğini, yöneticilerin bu durumu görüp önlemler almazlarsa Anadolu’yu bile kaybedebileceğimize dikkati çekiyordu. 1920 yılında, o zorlu Kurtuluş Savaşı yıllarında, birçok kişinin, ‘İngiliz veya ABD mandası’nı kabul etmemiz gerektiğini öne sürdükleri dönemde bile tam bağımsız, egemen bir devlet kurmak istiyordu. Bunu da Sivas Kongresi’nde kabul ettirmişti.”

Türkiye’nin çok zor bir coğrafyada bulunduğunun altını çizen Yavuz, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu coğrafyada devlet kurup yönetmek kolay değildir. Mustafa Kemal Atatürk, laiklik ilkesini yeni Türk devleti devrimlerinin ayakta durmasının temeli olarak görüyordu. Toplumsal eğitimin özgürlükçü, çağdaş ve laik unsurlarla birlikte bir potada eritilmesi gerektiğine inanıyordu. Atatürk döneminde çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu, son 50 yılın en büyük devrimidir. Buna bağlı şekilde 1926’da çıkarılan Medeni Kanun da çok önemlidir.”

Yavuz, gençlere vatanseverliği öğrenmek için Atatürk’ün hayatını, düşüncelerini kavramak için ise “Nutuk” isimli eserini okumalarını önerirken, “Nutuk’u, o dönemin ortam ve koşullarını düşünüp okuduğunuzda, kara cahillikle nasıl mücadele edildiğini göreceksiniz” dedi.

Konuşmasının ardından Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Yavuz’a plâketini verdi.

Programın sonunda, Bandırma Kent Konseyi Türk Sanat Müziği Korosu, Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir dinleti sundu.

Anma programı, Ahmet Duran tarafından, işitme engellilere işaret diliyle iletildi.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: ' ortak Kasım etkinliği
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı