“Afet Farkındalık Çalıştayı” sonuç raporu açıklandı.

“Afet Farkındalık Çalıştayı” sonuç raporu açıklandı.

Bandırma’da 19 Şubat 2022’de gerçekleştirilen “ Afet Farkındalık Çalıştayı” nın sonuç raporu açıklandı.

Bandırma’da 19 Şubat 2022’de gerçekleştirilen “ Afet Farkındalık Çalıştayı” nın sonuç raporu açıklandı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma Belediyesi ve Bandırma Kent Konseyi işbirliğiyle gerçekleşip, 60 kişinin katıldığı çalıştayın sonuç raporu, basın toplantısıyla duyuruldu.

Rapor hakkında önce Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, ardından da Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Aydın bilgiler verdi.

19 Şubat 2022 de, üç temel başlık üzerinden katılımcılara uyguladıkları anket bulgularına göre, deprem konusunda bilgili olduklarını düşündükleri kişilerin yanıtlarından,  “doğru sandıkları, çok yanlış düşüncelere” ulaştıklarını vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

“Bu çalıştayın amacı, afet konusuna farkındalık yaratmak ve afet bilincini artırmaktır.  Biz, bir mum veya ışık yakıyoruz. Bundan sonrası yöneticilerimizin ve vatandaşlarımızın önlem almasına bağlıdır. Raporumuzda 20’nin üzerinde önerimiz var. Ama en önemlisi, vatandaşlarımızda afet bilinci eğitiminin gerektiğidir.”

19 Şubat 2022 tarihinde gerçekleştirilen

“Bandırma Afet Farkındalık Çalıştayı” Sonuç Raporu yayınlandı.

Bandırma Kent Konseyi, Bandırma Belediyesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen “Bandırma’nın Afetselliği” programı kapsamında, Belediye Eski Düğün Salonu’nda yapılan ‘Afet Farkındalık Çalıştayı’ Sonuç Raporu yayınlandı.

Bandırma Afet Farkındalık Çalıştayı, belirli sayıda katılımcının iştiraki ile ve özellikle afet/acil durum konusunda görevli-ilgili kurum/kuruluş, Sivil Toplum Örgütleri, Oda ve Dernek temsilcilerinin katıldığı yuvarlak masa toplantıları şeklinde düzenlenmiştir. Amacı “Bandırma ve bölgemizdeki paydaşların bir araya gelerek, Bandırma’daki potansiyel afet risk alanlarının belirlenmesi, afet farkındalığının arttırılması, bilhassa afet farkındalığının arttırılmasında karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve olası çözümler için görüş alışverişi yapılması” olarak açıklanan “Bandırma Afet Farkındalık Çalıştayı” Sonuç Raporunda dikkati çeken hususlar şöyledir:

1. Çalıştay kapsamında katılımcılara uygulanan “Afet Farkındalık Anketi” bulguları:

Katılımcıların; gerek meslekleri, gerek çalıştıkları kurumdaki görevleri ve gerekse de pozitif bir tutumla çalıştaya gönüllü olarak katıldıkları dikkate alındığında, afet ve acil durum farkındalık düzeyi yüksek bireylerden oluştuğu, ancak farkındalık düzeyi nispeten yüksek bireylerin bile, afet ve acil durum eğitimlerinde verilen doğru bilgiler ve doğru davranış kalıpları konusunda, eksik veya hatalı addedilen bilgi ve davranışlara sahip oldukları, yanlış bilinen doğrulara inanıldığı görülmüştür. Bu kapsamda, afet ve acil durum eğitimlerinin kesintisiz ve daha etkili sürdürülmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Zira topluma bu anket uygulandığında, muhtemelen alınacak sonuçlar çok daha düşük bir farkındalığa verilebilecektir. Dolayısıyla, afet ve acil durum eğitimlerinin gündemde tutularak, gereksiz bir paniğe yol açmadan, mutlaka tekrarlanması gerektiği, afet farkındalık eğitimlerinin daha etkili yöntemlerle ve görsellerle desteklenmesi, daha akılda kalıcı tekniklerle, tüm halkımıza verilmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır.

2. Bandırma’da afet ve acil durum yaratabilecek potansiyel risk unsurları:

Çalıştay katılımcılarının görüş ve değerlendirmeleri sonucunda, “Bandırma’da afet ve acil durum yaratabilecek potansiyel risk unsurları” olarak, aşağıdaki hususlar öne çıkmıştır:

•   İlçe merkezi ve yakınlarında bulunan sanayi tesisleri

•   Dikey mimari, 1998 yılı öncesi yapılmış yüksek katlı eski binalar, bitişik nizam yapılar

•   Alüvyonel alanlarda sıvılaşma-şişme-oturma tehlikesi

•   Sel-taşkın alanlarında yapılaşma

•   Dolgu alanlar ve yüksek yamaç kenarındaki binalar

•   Civardaki Karayolları ve yakınları

•   Manyas Gölü ve civardaki barajlar

•   İlçe genelindeki istinat duvarları

•   Kentsel Dönüşümün Tamamlanamaması ve çeşitli yasal ve pratik sorunlarla durma noktasına gelmesi (özellikle eski binalar için)

•   Kamu hizmet binalarının afete dayanıklılığı (okullar dahil)

•   Doğalgaz şebekesinin geçtiği lokasyonlar (ana ve ara hatlar)

•   Sanayi alanları

•   Bina envanter sistemi olmaması

•   Faylanma haritası eksikliği

•   Köprü, menfezler

Görüldüğü gibi, teknolojik ve insan kaynaklı afetler kapsamına girebilecek risk unsurları bulunmakla birlikte, genelde doğal afetler kapsamına giren risk potansiyeli gözlenmektedir. Bazı afet türleri, Türkiye afet ve acil durum riskleri haritasında da yer aldığı şekliyle, bölgemizde neredeyse hiç görülmemektedir. Bu durum, spesifik olarak belirlenen afet türlerine hazırlıklı olabilmek için, yukarıdaki riskler bağlamında daha fazla odaklanılmasını ve çaba sarf edilmesini mümkün kılabilecektir.

3. Bandırma’da Afet Farkındalığının Arttırılmasına Yönelik Görüş ve Öneriler:

Çalıştay katılımcılarının görüş ve değerlendirmeleri sonucunda, “Bandırma’da Afet Farkındalığının Arttırılmasına Yönelik Görüş ve Öneriler” olarak, aşağıdaki hususlar öne çıkmıştır:

•   Afet ve acil durum toplanma alanları konusunda, Bandırma’daki mahallelerin tamamında, bölgesel hücre yayını ve SMS ile bilgilendirme, toplanma alanlarına ilişkin yol tabelalarının, güzergâh üzerine asılması ve göze çarpacak hale getirilmesi önerilmektedir.

•   Afet farkındalık eksikliği ve yeterince arttırılamaması konusunda; başta kamu ve özel kurum/kuruluşlar olmak üzere, etkinlikler zinciri başlatılarak, topluma dinamik şekilde afete hazırlık eğitimi verilmelidir. Bu eğitimler kurumlardan ve işyerlerinden başlanarak, öncelikle personele, sonrasında halka yayılmalıdır. Uygulanabilir çözüm önerilerinin eylem planlarına dönüşmesi için gerekli irade, İlçedeki en üst yönetim kademelerinden başlayarak, ortaya konmalıdır. Tüm çalışmalara liderlik edecek yönetim gerekleri, yerine getirilmelidir. Mahalle Muhtarlarıyla yakın işbirliği içinde çalışılarak, tüm hanelere, AFAD eğitim materyalleri (görsel ve broşürler) vb. ulaştırılabilir. Sponsor bulunabilirse, her haneye bir afet ve acil durum çantası dağıtımı yapılmalıdır. Çalıştayda uygulanan anketin benzeri, Bandırma’daki vatandaşlara da geniş katılımla uygulanmalıdır.

•  Tatbikatlara ağırlık verilmesi, tüm kamu ve özel sektör kurum/kuruluşlarında düzenli olarak farklı afetlere yönelik tatbikatların yapılmasının zorunlu olması, yılın belli bir gününde tüm ilçede eşzamanlı tatbikat yapılması önerilmektedir. Medya iletişim araçları etkin kullanılarak, görsel materyallerle desteklenmesi, halka açık yerlerde ve okullarda farkındalık eğitimlerinin hem teorik hem de uygulamalı-pratik olarak verilmesi, Eğitimin ilk kademesinde, temel jeoloji vb. ilgili derslerin verilmesi önerilmektedir.

•   Cumhuriyet meydanında veya halkın rahatlıkla ulaşabileceği uygun bir yerde, uygulamalı eğitim verilebilecek bir afet-simülasyon alanının/eğitim parkının oluşturulması, afetlerde doğru davranış şekillerini de kapsayan uygulamalı eğitim verilmesi, afet farkındalığı ile ilgili konulara, okullardaki müfredatlarda yer verilmesi önerilmektedir.

Halkın geniş çaplı katılımı ve afet farkındalığının arttırılması, bundan sonraki aşamalarda, özellikle Çalıştay Sonuç Raporu’nda belirtilen hususlara göre, yetkili ve ilgililer tarafından yapılacak eylem planları ve etkinliklerle sağlanabilecektir. Vatandaşlarımız ve ilgili tüm kesimlerin afet bilincinin geliştirilmesi, afetlere hazırlıklı bir toplum yapısı oluşturulabilmesi, bu kapasitenin arttırılması suretiyle; alınacak hasar, yaşanacak insani kayıplar, yaralanmalar vb. azaltabilecektir. Afet ve acil durumlara daha hazır bir Bandırma, hepimizin el birliği, gönül birliği ve işbirliği ile oluşturulabilir.

“Bandırma Afet Farkındalık Çalıştayı Sonuç Raporu”na, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi kurumsal web sayfasından (https://www.bandirma.edu.tr/) ulaşılabilir.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı