Ağrı’da zirve yaptı

Ağrı’da zirve yaptı

Erdek Cennet Türk Solo Alpinist, Ağustos'ta Kar'a bastı, Bulutlardan nefes aldı.

 Ağustos ayından Kar'a basıp, bulutlardan nefes alan Erdek Cennet Türk Solo Alpinist Ağrı zirvesindeki heyecanını Bandırma Manşet okurları ile paylaştı.

Son derece heyecanlı geçen Ağrı zirve tırmanışını, aynı tat ile soluk soluğa kaleme alan  Erdek Cennet Türk Solo Alpinist, nefes kesen macerayı bakın nasıl tanımladı.

“Diyorlar ki güneş bulutun kalbini kırdığı içindir ki, yağmur yağdırır”

"Yağmur yağarken bulutların üzerinde olmak her bir yeri kaplayan her şekle bürünen derin ve güzel bulutlar, yakın ama dokunulmaz ve zirvesi gözükmeyen dağlar gibi çöktü omuzlarımın üzerine usulca yavaş yavaş ve gönlümün en anlamlı satırları oluverdiler. Nefes diye bulutları içime çektim bulutun tadını hissetim tarif edilemez sadece yaşanır."

"81 il 81 zirve solo tırmanış Anadolu parsı unvanı projemin 7 ili Ağrı 7 zirvem 5.137 metre ile Ağrı dağı zirvesinde 3 gün 2 gece kalarak başarılı bir şekilde gerçekleştirdi."

"Yaptığım araştırmalara ve çevremdeki dağcı arkadaşlarımdan öğrendiğime göre Ağrı dağı tarihinde hiçbir solo alpinist Ağrı dağının zirvesi olan 5.137 metrede 3 gün kamp kurup kalmamıştır. bu tırmanışım ile Ağrı dağı zirvesinde 3 gün ve 2 gece yüzde 11 olan oksijen miktarında kalan ilk solo alpinist olarak büyük bir elde ettim."

"29,07.2020 ile 05 08. 2020 tarihleri arasında Çevirme köyünden 40 kğ lık kamp yülü ile solo olarak Ağrı dağı zirvesine ulaştım 3 gün ve 2 gece Zirvede kamp kurdum ardından 1 günde zirveden çevirme köyüne kamp yükü ile indim oradan da araçla Doğubayazıt ilçesine giderek zirve etkinliğimi tamamladım.  Etkinliğim boyunca birikmiş çöplerimize indirip çöpe attım."

"Yaptığım araştırmalara göre Ağrı dağı tarihinde Solo alpinist olarak benim dışımda hiçbir solo alpinist Ağrı dağının zirvesinde 3 gün kalıp zirvede kamp kurup kalmamıştır. Bu bir rekordur."

"Yaşam alanlarımızda havadaki oksijen miktarı genelde yüzde 21dir. 5000 metrede  (16404 fit)yani ağrı dağında 5.137 mt irtifada ve extrem kategorisinde bulunan oksijen miktarı yüzde 11 dir. 3 gün 2 gece boyunca yüzde 11 oksijenli hava soluyarak geçirdim."

"Deniz seviyesinde atmosfer basıncı 760 mm/hg iken Aşırı sınıflamasında bulunan Ağrı dağının zirvesinde atmosfer basıncı 400 mm/hg ye düşmektedir. Kısmi oksijen basıncı ise şehirde 159 mm/hg iken Ağrı dağının zirvesinde bu basınç ortalama 90 mm/hg değerlerine düşmekte olup Uzun yıllar boyunca yüksek irtifadaki zirvelere çıkan solo alpinist olduğum için oksijen konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamadım ama sadece hareket kabiliyetinde biraz yavaşlama olmuştur."

"Kanımın içinde bulunan oksijen miktarı normalde 95 %Sp02 iken yüksek irtifada yürüyüş esnasında yorulduğum zaman oksimetre ile yaptığım ölçümlerde 30%Sp02 ya düşüyordu kalbimin kanı damarlarda pompalama hızı normalde 7 PI% iken zirvede 2 PI% ye düşüyordu."

"Ayrıca dijital anometre kullanarak rüzgârın hızı, hava sıcaklığını ve havadaki nem oranlarını ölçebiliyordum. Altimetre kullanarak yükseklik, borometrik basınç ve hava durumunu takip edebiliyordum."

"Kalp atış hızım, vücudumun stres oranını, uyuduğum ve hareket halinde olduğum süreleri, harcadığım kalorileri ve vücudumdaki su oranı değerlerini takip etmeye çalıştım."

"Ben 80 kğ mım= 25 km. yürüdüğümde= her adımım 75 cm. olursa= toplamda 33.000 adım atmış olurum= Toplam ayaklarıma yüklenen ağırlık 2.640.ton. Her bir ayağa 1.320. ton. lık ağırlık. Binmektedir Her adımda kullandığımız batonlara 5 kg. lık yük transferi yapıldığını düşünürsek, 165.000 kg.lık bir yük (165 ton) bacaklardan kol ve omuza transfer edilmiş olur. Bu da bacak adalelerinizde büyük rahatlama yaratır. O nedenle de mutlaka antişoklu baton kullanılmasını tavsiye ediyorum".

"Antişoklu Baton: 33.000 adımda  / 5 kğlık yükü alır ise  = toplamda 160.ton yükü ayaklarımızdan alır."

"İnişlerde batonların bacaklar üzerinde ki basıncı % 25 oranında azaltır."

"Dağda çadırımızın polleri kırılır, çadırımız yırtılır veya batonlarımıza yüksek eğimlerde yüklendiğimiz zaman baton kırılır ben bu sorunların çözümünü buldum"

"Çevirme köyünden zirveye ortalama 20 km lik mesafe vardır. Çevirme köyünden 3200 irtifadaki kamp alanına 10 km. 3200 kampından 4200 irtifadaki kamp alanına 5 km 4200 irtifadaki kamp alanından zirveye 5 km mesafe vardır. bu süreçte ortalama olarak 4000 kcal kalori yaktım ve ortalama olarak attığım adım sayısı 66.800 civarındadır"

"Türkiye’nin en yüksek zirvesi ve çatısı olan Ağrı Dağı 5.137 metre irtifası olan sönmüş bir volkanik dağda 3 gün ve 2 gece yaşamak, usulca güneşin doğuşunda ve batışındaki renk armonisini izlemek ufuk çizgisinden dünyayı izlemek bulutları izleyip içinde kaybolmak ve o bulutları içine çekmenin verdiği mutluluk ve hazzı kelimelerle tarif etmek imkânsız. Küçük ağrı dağını saran ve etrafında dönen bulutların muhteşem bir görünüşü ve örtü buzulunda zirvenin güneyinde çadırda olmak, yıldızları izlemek ve bunları hissederek görerek yaşamak çok güzel"



Anahtar Kelimeler: zirve yaptı
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı