AHMET TELLİ: "ŞİİR, ÖZGÜRLÜKTÜR, ÇIĞLIKTIR"

AHMET TELLİ:

     

22. Uluslar arası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında Bandırmalılarla buluşan Şair- Yazar Ahmet Telli`nin söyleşisi ve imza günü ilgi gördü.

Tepe Gazinosu`ndaki etkinlikteki şiirlerini de seslendiren Telli, şunları söyledi:

"Ülkemizin içinde bulunduğu ortama bir göz atalım, önce. Kadın ölümleri, şiddet yüreğimizi yakıyor. Oysa şiddet ve cinayet, ülkelerin geleceğine konulmuş bombalardır. Bu nedenle de mutlaka yok edilmeleri gerekir. Şiddet ve ölümler, içimizdeki iktidar hırsından kaynaklanıyor. Eğer, içimizdeki iktidar ve egemenlik hırsından kendimizi kurtaramazsak, eşitlikçi ve özgür bir dünyayı yakalayamayız. Emperyalizm ve yoksul halklar, birbirleriyle tezat iki olgudur. Bu tezatlık, bugün çaresiz, yalnız ve umutsuzlaştıran bireyleri, yalnız bizleri ortaya çıkarmıştır."

Şiirin, bir çığlık, bir "hayır" deme özgürlüğü olduğunun altını çizen Ahmet Telli, şunları söyledi:

"Eşitsizlik ve egemenliklere hayır deme çığlığıdır, şiir. Toplumu birlikte düşünmeye çağrı, her şeye hayır diyebilme özgürlüğü olan şiirin çeşitli kategorileri vardır. Örneğin, toplum şiirleri, aşk şiirleri antolojileri bulunmaktadır. Ama unutmayın Nazım hikmet de hem toplumsal, hem de aşk şiirleri yazmıştır. Nazım`ın aşk şiirleri, toplumsal sorunları ve dünya vatandaşı olmayı sezdirir. En muhalif en toplumcu şiirler, aşk üzerine yazılmıştır. Aşk şiirleri muhaliftir. İktidar talebinde bulunmayan iki kavram,şiir ve aşktır. Şiir ve aşk, ikiz kardeştir. Şiir, özgürlüktür. Kitle sanatı değil, bireyseldir. Dünyadaki 7 milyar insanın parmak izleri nasıl ki birbirinden farklıysa, şiir ise kişiye özgüdür. Şiir, içe doğru bir yolculuktur. Söyleyemediklerimizi bizim kulağımıza fısıldar."

Etkinliğin sonunda Belediye Meclis Üyesi Suat Ok, Ahmet Telli`ye plâket ve çiçek verdi.

 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli