AKBELEN’e “DOKUNMA” Eylemleri

AKBELEN’e “DOKUNMA” Eylemleri

İçlerinde Bandırma'nın da bulunduğu 9 kentte eş zamanlı "Akbelen'e dokunma" eylemi

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Akbelen ormanları üzerinde oynanan talan oyunuma karşı 9 Kette ulusal çaplı eş zamanlı “Akbelen'e dokunma” eylemleri gerçekleştirildi.

25 Temmuz Salı bugün, Çanakkale: İskele Meydanı/19:00, Datça: Cumhuriyet Meydanı/20:00, Edremit: Orman İşletme Müdürlüğü önü/11:00, Fatsa: Fatsa Cumhuriyet Meydanı/12:00, Samsun: Atatürk Anıtı-Cumhuriyet Meydanı-12:30, Sinop: Uğur Mumcu Meydanı/ 17.30, İstanbul: Kadıköy Karaköy İskelesi/19.30, Bandırma / Cumhuriyet Meydanı’nda 19:00, Manisa: Salihli 17.00 yapılan eylemlerde “Akbelen'e dokunma” dendi.

Saat 19.oo da Bandırma Cumhuriyet alanındaki etkinlikte basın açıklamasını Neriman Çiçek yaptı.

Dün, yani 24 Temmuz günü, sabaha karşı Limak Holding YK Enerji şirketi, Akbelen Ormanı’na polis, jandarma ve TOMA’lar eşliğinde ve hukuksuz bir şekilde Akbelen’in ağaçlarını katletmek için girdi.

Dünden bu yana köylüler, yaşam savunucuları ve milletvekilleri kesim yapılan alana yaklaştırılmıyor, ancak 2 dakikada 1 ağacı kestiklerini, ağaç kesiminin kesimin nöbet alanına yaklaştığını duyuyoruz. Bölgeye desteğe gitmeye çalışan yaşam savunucularının otobüsleri durduruluyor, yol boyunca kimlik kontrolleri ile ulaşımı yavaşlatma, desteği azaltma yöntemi kullanılıyor. 

Yıllardır süren davalar, bilirkişi keşifleri, 2 yıldır ormanda tutulan nöbet, tüm toplumun itirazı görmezden gelinerek, hukuksuz biçimde sabaha karşı, alana destek gelmesin diye “sinyal kesici” araçlarla ağaç katline gelen şirket suç işliyor. Süren davalara rağmen ormanı katletmeye gelen şirketi koruyan kolluk güçleri suç işliyor. Dün biber gazı ile, TOMA ile halka saldırıp insanların baygınlık geçirmesine sebep olan jandarma suç işliyor. Göz göre göre bu suça tanık olup adım atmayan savcılar suç işliyor. Orman yangınları ile boğuştuğumuz bugünlerde, gözümüz gibi bakmamız gereken Akbelen Ormanı’nı yok etmeye gelenleri engellemeyen, ormanı tahsis ederek verdiği maden açık işletme iznini iptal etmeyen, üstüne üstlük ormandaki ağaçları kesip şirkete devredecek olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Bölge Müdürlükleri suç işliyor.

2017 yılında İkizköy’ün merkez mahallesi Işıkderesi kamulaştırılmış ve kömür sahası haline getirilmişti. Işıkderesi 3 Ocak 2023 itibariyle yeryüzünden silindi!

Kamulaştırma yoluyla mülksüzleştirme ve yerinden edilme tehdidi, Mayıs 2019’da İkizköy’ün Karadam ve Akbelen mevkilerinin bir kısmı ile Ova mevkiinin tamamına, Karacahisar ve Çamköy mahallelerinin ise bazı tarım alanı ve zeytinliklerine dayandı. 2019 yılından beri devam eden mücadelede açılan davalar ve çadır nöbetiyle köylüler yaşam alanlarını ve ormanı ormancıdan ve sömürge madenciliği yapan şirketten korumaya çalışıyor.

Bu rant düzenine artık yeter diyerek bölgenin dağı, taşı, ormanı, kurdu, kuşu, böceği, tarım arazileri, Akbelen orman sahası için Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi adına maden açık işletme izni verilmesine ilişkin 28/11/2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı işleminin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz.

Eskişehir’de Koza Altın İşletmeleri’nin siyanür yüklü atık havuzları, Fatsa’da siyanürlü altın arama faaliyeti, Muğla İkizköy’de ormanları, köyleri yutan kömür madenleri, ülkenin dağını taşını madene ruhsatlandıran yağma düzenine yeter!

Maden sebepli sürgüne de, sürgün edemeyeceğiniz yaşamı yok etmenize de izin vermeyeceğiz.

Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz.

Türkiye İşçi Partisi 



Anahtar Kelimeler: AKBELEN’ “DOKUNMA” Eylemleri
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı