AKIN: “AKIL BİLİM VE MANTIKLA TÜRKİYE’Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

AKIN: “AKIL BİLİM VE MANTIKLA TÜRKİYE’Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

BANDIRMA BELEDİYESİ DİKKAT ETMELİ!  BANDIRMA 7.6 BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETECEK MARMARA DENİZİ’NDEKİ FAYA 50 KM. MESAFEDE!!

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanını ziyaret etti. Balıkesir’in depremselliğinin konuşulduğu ziyarette Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkanı Aysun Aykan;  Bandırma, Gönen, Karesi ve Edremit,  belediye başkanlarına depremle ilgili dikkatli olma uyarısında bulundu.

Balıkesir’de yerleşim yerlerinden geçen diri fay hatlarının büyük tehlike yaratabilecek deprem potansiyeline sahip oldukları uyarısını yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir  İl Başkanı Aysun Aykan; Bandırma, Gönen, Karesi ve Edremit Belediye başkanlarını ruhsat verirken dikkatli olmalarını istedi.

AKIN: “AKIL BİLİM VE MANTIKLA TÜRKİYE’Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın İl Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Deprem Koordinasyon Komisyonu olarak ilk ziyaretlerini Jeoloji Mühendisleri Odası’na yaptıklarını söyledi. Akın, depreme hazırlık konusunda yapılacakların akıl, bilim ve mantıkla gerçekleştirilebileceğini belirterek, “Hepimizin başı sağ olsun. Milletimiz büyük bir acı yaşıyor ama bu acıların yaşanmaması için Jeoloji Mühendisleri Odası gerek genel merkezi gerekse de il temsilciliği gerekli uyarıları yaptı. Ama bunlar uyarıda kalınca özellikle merkezi iktidarın bu konularla ilgili duyarlılığı yeteri kadar yerine gelmeyince bilim adamları, STK’ları, hayatını yerbilimine adamış insanları, üniversitelerimizi dinlemek yerine akıl dışı sistemlerle büyük bir faciadan sonra yine keşke deniyor. Bunun denmemesi gerekir. Çünkü bu işi bilinler bilim insanlarıdır. Yani onun için her şeyi ben biliyorum demek kadar tehlikeli, her şeye ben karar veririm demek kadar tehlikeli bir noktayı yaşamış olduk. İşte tek adam, teke kişi, tek insan ve tek karar mercii ile her şeyi ben bilirim algısıyla geldiğimiz noktada binlerce insanımız öldü, yüz binlerce yaralımız var. CHP Balıkesir il başkanlığı bünyesinde Afet Koordinasyon Komisyonu kurduk. Bu komisyonun en büyük destek alacağı yer sizler olacaksınız. Sizlerin fikirlerini hayata taşımak üzere bunu yaptık. Bunun yanında altılı masa olarak Afet Bakanlığı kuracağımızı ilan etmiştik. Bununla ilgili yol haritası hazırladık. Burası Balıkesir ve Aysun Hanım’ da diri fay haritasını ortaya koyarak Balıkesir tehlike altında dedi. Biz de bunu önümüzdeki ilk seçimin ardından gerekli önlemleri almak adına hazırlığımızı yapıyoruz. Bu acıları Balıkesir’de kesinlikle yaşanmasını istemiyoruz. Bu süreçte sizlerle iş birliği içinde olacağız, tam istişare edeceğiz. Önümüzdeki seçimlerden sonra iktidara geldikten sonra yerel seçimlerin ardından Balıkesir’i ve Türkiye’yi hep birlikte bilimle, akılla, mantıkla inşa edeceğiz” diye konuşu.

AYKAN: “KAHRAMANMARAŞ’A DİKKAT ÇEKMİŞTİK”

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Başkanı Aysun Aykan ise Balıkesir’in depremselliği konusunda uyarılarda bulundu. Aykan şunları kaydetti:

“Ülkemiz Dünyanın tektonik anlamda en aktif kuşaklarından birisi olan Alp-Himalaya Tektonik kuşağı üzerindedir ve deprem ülkesiyiz. Bizim ülkemizin genelinde 500 diri fay var. Şu an diri fay haritasında çizilen faylar;  5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip faylardır; o yüzden zaman zaman deprem haberlerini duymamız çok normaldir. Ülke genelinde zaman zaman buralara dikkat edelim; şurası sismik boşluk, yani yakın gelecekte deprem üretme potansiyeline sahip bir yer dikkat edelim tarzında çoğu bilim adamları bunları söyledi. Biz de oda olarak yaptığımız çalışmalara göre defalarca ifade ettik. Kahramanmaraş depreminden önce de Marmara Denizi bir sismik boşluk olduğu gibi Kahramanmaraş’ın da sismik boşluk olduğunu, Balıkesir ve İzmir’in de sismik boşluk olduğunu ve buralara dikkat edilmesi gerektiğini defalarca ifade etmiştik.

BANDIRMA BELEDİYESİ DİKKAT ETMELİ!                                                                  

 BANDIRMA 7.6 BÜYÜKLÜKTE DEPREM ÜRETECEK MARMARA DENİZİ’NDEKİ FAYA  50 KM. MESAFEDE!!

Bu süreçte zaman zaman deprem haberlerini Kahramanmaraş’ta duyduk, yarın Balıkesir ve ilçelerinde de duyabiliriz. Balıkesir deprem tehlikesi yüksek bir ilimizdir. Çünkü Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri İlçelerimizin şehir merkezinden geçmektedir. Balıkesir’de deprem üretecek 20 diri fay var. Bunların hepsi de 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip faylardır. Özellikle yerleşim merkezlerinden geçen faylara çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum; Bu yüzden Tehlikeli ilçelerimizin En başında Bandırma ilçemiz yer alıyor. Çünkü Bandırma’nın yerleşim birimlerinden geçen Bandırma Fayı, Edincik ve Sinekçi fayımız bulunuyor. Marmara Denizi içinden geçen ve sismik boşluk olarak nitelendirdiğimiz7,6 büyüklükte deprem üretme potansiyelindeki faya sadece yaklaşık 50 kilometrelik bir mesafededir.

2020’de Ege Denizi’nde deprem oldu ve İzmir depremi diye geçti; Ama aslında Ege Denizi merkezli bir depremdi ve 80 kilometre ilerisindeki İzmir Bayraklı ilçesinde yıkımlara neden oldu; Fakat Bandırma ilçemiz 7,6 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip faya sadece 50 kilometre uzağındadır.

 Ben Bandırma ilçesinin yerel yöneticilerini uyarmak istiyorum; Hiç vakit kaybetmeden Gerekeli tedbirlerin hatta bu günden itibaren alınması gerekiyor. Depremin şakası olmaz! Depremi ciddiye almamız gerekiyor! Ülkemizde yaşadığımız depremlerde yaşanan yıkımların nedeninin, ” Yerel İdarecilerin üzerine düşen sorumlulukları yapmadığını üzülerek gördük!  Kesinlikle depremi ciddiye almamak ve tedbirsizlikten kaynaklı yıkımların olduğunu ifade etmek istiyorum. Yerleşim yerlerinden geçen Bandırma fayı, Edincik ve Sinekçi faylarında tarihsel ve aletsel dönemlerde depremler meydana gelmiştir. Özellikle MS 155, 543 yıllarında meydana gelen depremlerde hemen hemen hepsinin Bandırma ve yakınındaki Cyzicus (Erdek) Hellespont başkentinde yıkıma sebebiyet verdiği tarihsel kayıtlarda belirtilmektedir (Ambraseys,2009).1935 tarihinde 6,4 büyüklüğündeki deprem de can ve ekonomik kayıplara neden oldu. Bu faylar 7 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahiptir; Bu yüzden Bandırma Belediye başkanının bu konuya titizlikle değinmesi gerekiyorken üzülerek bunun böyle olmadığını görüyoruz; Jeoloji Mühendisleri Odası olarak görüşlerimizi ve önerilerimizi dinlemedi!  Depreme karşı alınması gerekli önlemler konusunda birçok kez Belediye başkanları ile ve kendisine de önerilerimizi ilettik fakat kendisi ısrarla bizleri dinlemedi;  birçok kişiye ise “Benim kararlarım…” diyerek cevap verdi… Bugünden başlayarak güvenli yapılaşmanın ilk adımı olan zemin ve temel etütlerinin denetiminin titizlikle yapılması gerekiyor! Bandırma Belediyesi Meslek odaları ile her türlü afetlere hazırlık ve risk yönetimi faaliyetlerinde karşılıklı dayanışma içerisinde hizmet birliğinin oluşturulması amacıyla işbirliği protokolü imzaladı; Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri, Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri Odası ile imzaladı; Fakat Jeoloji Mühendisleri odası ile imzalamadı; niye zemin ve temel etütlerinin odamızdan denetiminin yapılmasını istemiyor? Bu davranışını anlamakta zorluk çekmekteyiz! Kahramanmaraş depreminde 10 ili kapsayan deprem bölgesine baktığımız zaman belediyeden ruhsat almış, denetimi yapılan yeni binaların, cephelerinde pahalı malzemeler kullanılmış binaların, vatandaşlarımızın ilgisini çeken özelliklere sahip binaların dahi yıkıldığını gördük… yıkılmaması gereken binalar yıkılmış…Bu depremde de bunları görmemize rağmen niye Bandırma Belediyesi, Jeoloji mühendisleri odasının Zemin ve temel etütlerini denetlemesini istemiyor!!  Deprem ciddiye alınmıyor! Depremin şakası olmaz; depremi ciddiye almamız lazım!

 GÖNEN, EDREMİT VE KARESİ BELEDİYE BAŞKANLARI DİKKATLİ OLMALI”

Başka tehlikeli bir yerimiz Gönen’dir. Gönen ilçemizde Yenice- Gönen fayı 7,2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahiptir ve şehir merkezinden geçmektedir. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak 2021 yılında Gönen’de bir Deprem sempozyumu yaparak bunları ifade ettik. Şehir merkezinden diri fay geçen başka yerimiz Edremit ilçemizdir. Zemin ve temel etüt raporlarının yapılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda Edremit belediyesi ile işbirliği protokolü imzaladık ve görüşmelerimiz devam etmektedir; Bu yönde Edremit Belediyesi ile ortak çalışmalarımız olacak… Karesi İlçesinde de Şehir merkezinden geçen diri faylar var; Karesi belediyesinin de bu konuda dikkat etmesi gerekiyor”. Dedi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı