AKP ilçe teşkilatı BOR özelleştirmesine sahip çıktı.

AKP ilçe teşkilatı BOR özelleştirmesine sahip çıktı.

AKP ilçe Başkan Yardımcısı Avukat Yılmaz Özdemir ``Sendikalar kamu oyunu yanlış bilgilendiriyor.``




AK Parti Bandırma İlçe Teşkilatı Hukuki ve Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Yılmaz Özdemir yaptığı yazılı basın açıklamasında, Bor madenlerinin özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını, siyasi partiler ve bu siyasi partilerin sözcülüğünü yapan bazı sendikaların kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ve konuyu çarpıttıklarını öne sürdü.

Borlar özel sektöre devredilmiyor
10 Haziran 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2840 sayılı kanunla birlikte bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapıldığını anımsatan Özdemir,”Tasarıda 2480 sayılı kanunun 2. maddesine bu madenlerin üretimi ve zenginleştirilmesi, teknik ticari ve ekonomik sebepler ile, üretim mülkiyeti teşekkülde kalmak üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir. Ancak üçüncü şahıslara gördürülecek işlerin üç yıldan fazla olması durumunda konuya ilişkin talepler Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanır.” hükmü eklenecektir. Bu kanun tasarısı bir özelleştirme kanunu tasarısı değildir. Bor madeni özel sektöre devredilmemektedir” dedi.

Borlar satılmayacak hizmet alımıyla üretilecek  
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kanun taslağına göre, bor, hizmet alımı yoluyla üretilebileceğini dile getiren Özdemir şunları söyledi Çıkarılacak kanun ile daha az maliyet ile kısa süre içerisinde günün teknolojisine uygun üretimin yapılması amaçlanmaktadır. Türkiye dünya Bor rezervinin yüzde 70'ine sahip, toplam bor rezervi 2.5 milyar ton olan bir ülkedir. Dünyada bor tüketiminde ham bordan rafine ürünlere doğru hızlı bir geçiş vardır. Bundan dolayı ham bor üreticileri yatırımlarını arttırıp, teknolojilerini geliştirerek rafine ürün pazarına girmeleri, kapasitelerini arttırarak ürün çeşitliliğini sağlamaları gerekmektedir. Yavaş davranmak müşterilerin alternatif ürünlere kaymasına yol açabilir ki, bu Türkiye'nin lehine olmayacaktır. Devletin elindeki imkânlar ile bu işi yapması oldukça maliyetlidir. Bu anlamda şuan ki üretimimiz talebi karşılayamamaktadır. Zira gelecek 3 yıllık üretim şimdiden pazarlanmıştır”

Rakibimiz tasfiye sürecine girdi
Bor pazarında büyük pay sahibi US Borax firmasının tasfiye sürecine girdiğini dile getiren Özdemir En güçlü rakip piyasadan çekilmeye hazırlanmaktadır. US Borax'tan boşalacak 1 milyon 300 bin tondan fazla rafine ürün kapasitesinin tamamına yakınının Türkiye tarafından doldurulması fırsatı doğmaktadır, ancak bunun için en fazla 5 yıllık bir süre kalmıştır. Bunun boşattığı alanın Türkiye tarafından hızlıca doldurulması gerekmektedir. Bu da daha hızlı ve etkin bir üretim gerektirmektedir. Bunun hizmet alımı yolu ile yapılması zorunluluktur” dedi.

Maniple ediyorlar
Kanun tasarısı, mülkiyetin devri ile pazarlamayı kapsamamasına rağmen, bazı çevreler bu işten siyasi rant çıkarma düşüncesi ile kamuoyunu manipüle ettiklerinin altını çizen Özdemir,”Bu çevreler çıkarılacak bu kanun ile madenlerin satıldığını iddia etmektedirler. Siyasi Parti ve bu siyasi partilerin sözcülüğünü yapan bazı sendikalar bu konuda kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte, konuyu çarpıtmaktadırlar” şeklinde konuştu.

Gelişmelere ayak uydurmalıyız
Özdemir devamında şunları söyledi Dünyadaki siyasi, ekonomik ve teknolojik gelişmeler, üretimim özel sektör tarafından yapılmasını gerektirmektedir. Ülkemizde de bu alanda yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmıştır. Bandırma'da limanın özel şirketler eli ile işletilmesine karşı çıkılmış, ancak liman kapasitesi öncekinin çok üzerine çıkmış, iş hacmi 3 kat artmıştır. Bir anlamda Bandırmamız kazanmıştır. Bor madeninin özel şirketler tarafından işlenmesi, pazarlamasının da devlet eli ile yapılması, yine Bandırma'mıza ve ülkemize kazandıracaktır”







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli