AKP Ülkenin mimari siluetini bozdu

AKP Ülkenin mimari siluetini bozdu

Prof. Dr. Enis Kortan:”Çamlıca'ya cami yaparak neyi kanıtlayacaksınız?”




1970
yılında, henüz köy iken Erdek'e bağlı Ocaklar beldesine, ODTÜ'lü 40 öğrenci ile birlikte ilk turistik moteli yapan mimar, Prof. Dr. Enis Kortan, AKP iktidarının, Türkiye'nin mimari siluetini bozduğunu öne sürdü.


İktidarın, son olarak da Çamlıca'ya cami yapma düşüncesi içinde bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kortan, şunları söyledi:

Ülkemizde 35 bin mimar, bir o kadar da inşaat mühendisi var. Kimse, Türkiye'nin mimari silueti konusunda onlara düşüncelerini sormuyor ve danışmıyor. Çamlıca'ya cami yapma düşüncesi de keyfi bir karardır. Dünyanın bir incisi olan İstanbul'un en önemli bölgelerinden Çamlıca'ya, ‘Ayasofya'yı, Selimiye'yi aşacağım' düşüncesi içinde cami yaparak, neyi kanıtlayacaksınız? Kime, neyi göstereceksiniz?”



Anıtkabir ışıl ışıl olmalı

Anıtkabir'in, 1940 yılında, Anita'nın Akrepolis kentindeki Partenon Tapınağı'nın benzeri bir Grek yapı olarak inşa edildiğini belirten Kortan, şunları söyledi:

Bu yapı tarzı, Atatürk'ün kişiliğine de aykırıdır. Çünkü Atatürk, Grekler'e karşı savaşmıştır. Anıtkabir'in üzerine kristal bir cam giydirilerek, her yerden ışıl ışıl görülecek şekilde hazırladığım bir proje var. Ancak bugünkü siyasi iktidarın, bu projeye sıcak bakmayacağını düşünüyorum. Gelecekte başka bir iktidar göreve gelecek olursa belki bu projeyi kendilerine sunabilirim.”





Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı