Aksakal Belediye Başkanı Taşdemir, umutlu

Aksakal Belediye Başkanı Taşdemir, umutlu

Büyükşehir Yasası'nın, Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini umuyorum” Bu yasa, yezit zulmü anlamını taşıyor” Bandırma da aslında köye dönüşüyor”



Büyükşehir Yasası'nın, Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini umuyorum”

Bu yasa, yezit zulmü anlamını taşıyor”

Bandırma da aslında köye dönüşüyor”



Aksakal Beldesi Belediye Başkanı Üstün Taşdemir, hükümetin çıkardığı Büyükşehir Yasası'nın, kendilerinin de yaptığı başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğine inandığını açıkladı. Yasayı, Başbakan ve hükümetin Yezit zulmü yasası” olarak nitelendiren Taşdemir, şu değerlendirmede bulundu:

20 milyon liralık mal varlığımız gidecek

Aksakal beldesinin yaklaşık 400 yıllık bir geçmişi bulunup, 41 yıldan bu yana da belde olduğuna dikkati çeken Taşdemir, şunları söyledi:

Yaklaşık 400 dönümlük arsa-tarlamız, 3 bin metre kare dolayında lojmanlarımız, 13'ü faal durumda 15 aracımız ile birlikte yaklaşık 20 milyon liralık mal varlığımız, beldemiz kapanınca elimizden gidecek. Ayrıca bunun Aksakallılar üzerinde bir de mânevi yıkımı var. Aksakallılar, yıllardır yaşadıkları ‘belde kültürü'nden yoksun kalınca moralman yıkılacaklar.”

Yasada büyük çelişki var

Güdük” olarak nitelediği Büyükşehir Yasası'nda büyük çelişkiler ve boşluklar olduğunu savunan Taşdemir, şu değerlendirmede bulundu:

Yasayla Büyükşehir yapılan yerlerdeki beldeler kapatılıp, mahalle durumuna dönüştürülürken, Büyükşehir kapsamına alınmayan illerdeki beldeler ise varlıklarını sürdürüyor. Bu büyük bir çelişkidir. Beldemiz kapandıktan sonra köye dönüşseydik, mal varlığımızı da koruyabilecektik. Ancak mahalle yapılmamız da son derece yanlıştır.”

Neden referandum yapmıyorlar?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümeti'nin, işine geldiği konuda referanduma giderken, belde ve köylerin tüzel kişiliklerinin sona erdirilmesi konusunda neden referandum yapmadığını da soran Aksakal Belediye Başkanı Üstün Taşdemir, şöyle konuştu:

Referandum yapmıyorlar, çünkü halkın, belde ve köylerin kapatılmaması için oy kullanacağını biliyorlar. Biz, belediye olarak Aksakal'da referanduma gittik. İktidar olsun, muhalefet olsun herkes beldemizin kapatılmamasından yana oy kullandı. Böylece, beldenin kapatılmaması konusunda yüzde 99'luk bir oranı yakaladık.”

Bu eyâlet sistemine gidiştir

Büyükşehir Yasası'nın, Türkiye'nin eyâlet sistemine gidişi anlamına geldiğini öne süren Taşdemir, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda ülkemizin çeşitli yerlerine 26 Kalkınma Ajansı kurdular. Balıkesir-Çanakkale illeri için de ortak bir Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ismiyle kuruldu. Artık hedef belli. Türkiye'nin üniter yapısı bozularak, 26 küçük şehir devleti kurulacak. Örneğin, Balıkesir ve Çanakkale illeri bir eyâlet durumuna gelecek. Uşak-Afyon-Kütahya-Manisa bir eyâlet olacak. Diyarbakır-Urfa ayrı bir eyâlet olacak. Van-Bitlis-Hakkari-Tunceli illeri, ayrı bir eyâlet yapılacak. Böylece Türkiye, federasyonlar şeklinde yönetilecek.”

Aynı kaderi paylaşan yerler birleştirilebilirdi

Aynı yörede, aynı kaderi paylaşan yerlerin birleştirilmelerine karşı olmadığını vurgulayan Aksakal Belediye Başkanı Üstün Taşdemir, şunları söyledi:

Örneğin, Aksakal'a bağlı 5 köyümüz, beldemiz kapatılmadan, bizim çatımız altında birleştirilebilirdi. Aynı uygulama, Edincik beldesine bağlı 12 köy için de gerçekleştirilebilirdi. Bu beldelerin kapatılmasına gerek yoktu. Ama uygulamadaki amacın, halka hizmet olmadığı çok açık.”

Bandırma da artık köy oluyor!

Büyükşehir Yasası ile birlikte Balıkesir'in de bu kapsama alınmasıyla birlikte Bandırma'nın da aslında köy statüsüne dönüşmüş gibi olacağına işaret eden Taşdemir, şu değerlendirmede bulundu:

Balıkesir'in Büyükşehir olmasıyla birlikte Bandırma Belediyesi, yalnızca çöp konusunda yetkili olacak. Bandırma Belediye Meclisi, kentte imar plânı değişikliği bile yapamayacak. Bu değişiklik önerilerini, ancak Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi onaylarsa yürürlüğe girecek.  Bandırma Belediyesi'nin bütçesini bile Balıkesir'in onaylaması gerekiyor.Bir meclisin üzerinde başka meclisin olması nerede görülmüş? Bu durumda Bandırma'ya belediye başkanı olmanın da bir anlamı ve önemi kalmıyor. Çünkü yetkisiz bir belediye başkanının ismi Bandırma Belediye Başkanı değil, olsa olsa Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcılığı olabilir ancak.”








demokrat ses
28.03.2013 08:25:20
Bravo başkan.Güzel ve anlamlı bir açıklama.Tabii anlayan olursa...

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli