Almanya`da spor elçimizdi.

Almanya`da spor elçimizdi.

Bandırmaspor'un eski futbolcusu Sami Sır: Önce tesis ve alt yapı”




Bandırmaspor'un eski futbolcusu Sami Sır: Önce tesis ve alt yapı”




Bandırma'nın yetiştirdiği eski, amatör futbolculardan Sami Sır, futbol takımlarının başarısında, alt yapılarından gelen kendi çocuklarına ağırlık vermelerinin önemine işaret etti. 75 yaşındaki Sır, futbola, 1956 yılında Bandırma İdmanyurdu Gençlik'te, 16 yaşındayken başladığını vurgularken, daha sonra Susurluk Gençlik, Konya Karagücü ve Kütahya Azotspor'da mücadele ettiğini, ardından Bandırma'da, Marmara Gençlik'te forma giydiğini vurgularken, şunları söyledi:



Marmara Gençlik takımı forması altında, 1964-1965 sezonunda büyük başarı elde ettik. Son maçımızda, İstanbul'da, Mithatpaşa Stadı'nda(İnönü), Alibeyköyspor'u 4-0 yenerek, 1. Amatör Lig Bölge Şampiyonu olduk. İstanbul'dan, gemiyle dönüşümüzde binlerce Bandırmalı tarafından karşılandığımız günü hiç unutamıyorum. Aynı sezon sonunda, Bandırma'daki iki güçlü amatör kulüp olan İdmanyurdu Gençlik ve Marmara Gençlik'in birleşmesiyle Bandırmaspor Kulübü kuruldu.



Hasan Sur'un başkanlığındaki bordo-beyazlı kulübün yönetim kurulunda da, İdmanyurdu Gençlik ve Marmara Gençlik'in yöneticileri yer aldı. Bandırmaspor forması altında ben de birkaç maç forma giydim.



O sezon, kendi evimizde oynamamız gereken maçları Balıkesir Atatürk Stadı'nda oynamak zorunda kalıyorduk.
Sezonun ikinci maçında, Balıkesir'deki Ülküspor maçında sağbek olarak oynuyordum. Ülküspor'u, maçın sonlarına doğru benim verdiğim pası, Özkan Kıvanç'ın(Bacak Özkan) rövaşata ile gole çevirmesiyle 1-0 yendiğimiz maçı unutamam. Ardından, Ankara'da, gol düellosu şeklinde geçen maçta Hacettepe'ye 4-3 yenilmiştik.”



Bandırmaspor'un ardından Almanya'ya giderek, kurucuları arasında yer aldığım  başta Berlin Türk Spor olmak üzere çeşitli Alman takımlarında, 37 yaşına dek oynadığını belirten Sami Sır, şöyle konuştu:



25 yıllık futbolculuk yaşamımda, doğum yerim Bandırma'nın yeri ayrıdır. O yıllarda, gerek amatör takımlarımız ve gerekse Bandırmaspor'da yer alan futbolcular arasında büyük bir dayanışma vardı. Bandırmaspor'un temelini ise Bandırmalı gençler oluşturuyordu. Benimle birlikte Özkan Kıvanç, Cavit Aydın, Apo Çetin, Seracettin Kırklar gibi bu yörenin çocukları forma giyiyordu. O yıllarda, Bandırma'da, spor tesisi olarak yalnızca Cinçukuru'ndaki kömür tozlu saha vardı.



Teknik-taktikten çok, kondisyona ve güce dayalı bir oyun vardı ama yardımlaşma ve takım ruhu mükemmeldi. Sonra Almanya'daki yıllarımda, modern çim sahaları ve alt yapılara verilen önemi gördüm. Günümüzde artık bir sanayi durumuna gelen futbolda alt yapılar ve eğitim, son derece önem kazandı.”












Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false