?Altesler?in bateristiydi

?Altesler?in bateristiydi

Şerif Hırsava: ?Özel ve güzel yıllardı?

/resimler/2018-2/12/2219122039591.jpg

Bandırma´nın unutulmaz müzik toplulukları arasında yer alan ?Altesler?in çatısı altında çalışan isimlerden biri de Şerif Hırsava´dır.

20 Ağustos 1950 yılında, Bandırma´da doğan Hırsava ile o dönemin müzik kültürü ve yaşananları konuştuk. Ortaya keyifli bir sohbet çıktı.

/resimler/2018-2/12/2216541099410.jpg

Bu sohbeti aşağıda sunuyoruz:

   * ?Altesler? orkestrasında çalışan birçok müzisyen arasında siz de yer aldınız. Hangi yıllarda, kimlerle çalıştınız?

-Orkestrada 1965-1971 yılları arasında görev yaptım. Daha önce kurulan grup dağılınca yerini biz aldık. 1965´te, bateri çalarak girdiğim toplulukta Burhan Keser, Behzat Demir, Mahmut Korucu da yer alıyordu. Ali Kalfa ve Ali Uyar(Gavur Ali) gibi müzisyen büyüklerimiz de bize sürekli destek veriyordu.

 * Nerelerde program yaptınız?

 - Orkestrada ilk düğünüme Bandırma Plajı´nda çıktım. Yalnız Bandırma´da değil, Erdek, Edincik, Gönen, Biga, Çanakkale ve Balıkesir´de programlara çıktık. Yazın Erdek´te Alevok ve Mini Motel´de sahneye çıkardık. Kışın düğünler, yazın ise yazlık kamplardaydık. Orkestramızın kendine özgü kıyafetlerimiz vardı. Kırmızı saten gömlek, ördek başı yeşil pantolon giyerdik.

 * O yıllardaki düğünler nasıldı?

 - Gelin ile damat geldiğinde düğün, Comparsita ile başlardı. Daha sonra arka arkaya beşer parçadan oluşan repertuvarlarımızı uygulardık. Vals, bolero ve tangoların ardından tvist başta olmak üzere hızlı parçalara geçerdik. Daha sonra yaklaşık 45 dakika oyun havaları çalardık. Düğünleri mutlaka ?İzmir Marşı? ile bitirirdik.

* İyi para kazandınız mı?

- Önce şunu söyleyeyim ki, muhasebeci olan babam önceleri müzisyenliğime hiç sıcak bakmadı. ?Bunlar, boş işler. Sen işimizi yap ? derdi. ?Altesler?le programlara hep babamdan gizli çıktım. Programa giderken evden hep, ?sinemaya gidiyorum? diye çıkardım. Hatta orkestrada giyeceğim kıyafetleri bana, pencereden annem, bir torbanın içinde atardı. Kıyafetlerimi gittiğim salonda giyerdim.

* Hiç haberi olmadı mı?

- Sonraları oldu. O zaman hoş gördü. Hatta kendi harçlığımı çıkarmamdan da memnun oldu.

* Ailenizde başka müzisyen var mı? Müziğe nasıl yönlendiniz?

- Amcam İsmail Hırsava, Bandırma Şehir Kulübü lokantasında şarkı söylerdi. Eniştem Halil Korucu, her çeşit müzik aletini çalardı. Müziği çok seviyordum. O yıllarda dünyayı kasıp kavuran Beatles grubundan da çok etkilenmiştim.

* Müzikten iyi kazandınız mı?

-1965´ten, askere gittiğim 1971 yılına kadar müzik yaptım. İyi kazandığımızı söyleyebilirim. Orkestramızın organizatörü Hamdi Müftüoğlu´ydu. Onun ve eniştem Ali Kalfa´nın aletlerini kullanırdık, programlarımızda. Program başına her birimize 10´ar lira verirdi ki, iyi paraydı. Tabii, bilhassa düğünlerde çalarken, ?alatura? dediğimiz paralar da olurdu. Hiç unutmuyorum, 1968 yılında, Orduevi´ndeki Ali Akın´ın düğününde çok iyi ?alatura? toplamıştık.

* Ya anılar? Unutamadığınız anılar var mı?

- Olmaz mı? Orduevinde kendi düğünümde bateri çalmamı unutamam. 1967 yılında, Marmara Sineması´nda dönemin ünlü Vasfi Uçaroğlu Orkestrası eşliğinde Kamuran Akkor ve Ersen şarkılarını söylemişti. Onlardan önce ?Altesler? olarak biz sahneye çıkarak 7-8 şarkılık bir program yapmıştık. Bu programımızın da anılarım arasında özel bir yeri vardır.

* O yılları özlüyor musunuz?

- Özlemez miyim? 1965-1971 arası benim için özel ve güzel yıllardı.

/resimler/2018-2/12/2218106100891.jpg



Anahtar Kelimeler: Altesler bateristiydi
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli