ALZHEIMER VE YAŞLANMA MERKEZİ HİZMETE SUNULDU

ALZHEIMER VE YAŞLANMA MERKEZİ HİZMETE SUNULDU

ACIBADEM ESKİŞEHİR HASTANESİ ALZHEIMER VE YAŞLANMA MERKEZİ HİZMETE SUNULDU

Dünya nüfusunun giderek yaşlanması yaşlılığa bağlı hastalıkların da artmasına yol açıyor. Günümüzde 65 yaşın üstündeki yaklaşık 15 kişiden biri Alzheimer hastası. Bu oranın giderek artması, bu hastalığın tanı ve takibinin çok daha önemli hale gelmesine neden oluyor. Yavaş ve sinsice ilerleyen hastalığı şimdilik önlemek mümkün olmasa da, erken belirti sayesinde hastanın yaşam kalitesi arttırabiliyor. Hasta yakınları da hastalarına yardım etme konusunda edindikleri bilinç ve destek sayesinde yalnız kalmıyorlar.

Türkiye´yi kurulduğu günden bu yana yeni ve modern sağlık hizmetleriyle tanıştıran Acıbadem Sağlık Grubu, Türkiye´nin yenilikçi kenti Eskişehir´i ve çevre illeri, bu kez Alzheimer konusunda yeni bir sağlık hizmetiyle tanıştırdı: Acıbadem Eskişehir Hastanesi Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi.

1 Mart 2018, Perşembe günü gerçekleşen Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi açılışına Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Eskişehir Eski Valisi Ali Fuat Güven de katıldı.

Bu yeni merkez ve hastalığın tedavisindeki son gelişmeler; Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taner Güneş, Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi Sorumlusu Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık, Psikiyatri Uzmanı Dr. Rabia Ay, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Direktörü Dr. Celal Dağ ile Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Topuz´un katıldığı bir basın toplantısında her yönüyle ele alındı.

/resimler/2018-3/1/1902517339283.jpg

?ACIBADEM´DEN YENİLİKÇİ BİR HİZMET DAHA?

Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi´nin açılışında konuşan Acıbadem Sağlık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Rasim Topuz, Acıbadem´in 26 yıldır özel sağlık hizmetleri alanında Türkiye´nin lider sağlık grubu olduğunu ve özellikle yenilikçi hizmetleriyle ülkemizi pek çok ilk ile tanıştırdığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

?Acıbadem Türkiye´nin lider sağlık markasıdır. Acıbadem olarak Türkiye ile birlikte Makedonya, Bulgaristan ve Hollanda olmak üzere 4 ülkede, 21 hastane ve 16 tıp merkezi ile hizmet veriyoruz. Ayrıca yurtdışında temsilcilik ofisi olarak hizmet verdiğimiz 38 Healthpoint noktası ile 22 farklı ülke ve 34 şehirde ülkemizi temsil eden bir sağlık grubuyuz.

Yenilikçi hizmetleriyle dikkat çeken grubumuz, bugün de Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına yönelik olarak yeni bir hizmet sunuyor. Güncel teknoloji kullanılarak, multidisipliner anlayış ve akademik altyapıyla hizmet sunacak olan Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi, Acıbadem Sağlık Grubu´nun bu alandaki pilot merkezi olma özelliğini taşıyor.? Alzheimer hastalığında hastaların yanı sıra hasta yakınlarının da büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten Rasim Topuz ?Acıbadem Eskişehir Hastanesi´nde hizmete koyduğumuz merkez ile hastaların tıbbi ve sosyal takibinin yanı sıra aile bireylerine de omuz vermeyi, onları destekleyerek yüklerini almayı ve biraz nefes aldırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda merkezde 7/24 her şeyi yerli üretim olan teknolojik cihazlar ve sistemler kullanılarak hastanın takibi yapılıyor. Bu proje sosyal sorumluluk açısından da son derece önemli? diye konuştu.

/resimler/2018-3/1/1903057183258.jpg

?ESKİŞEHİR´E YAKIŞAN YENİ BİR HİZMET?

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Taner Güneş, yeni hizmete sunulan merkezle birlikte çok sayıda hasta ve hasta yakınına, bu hastalık özelinde hizmet vereceklerini belirterek, ?Nüfusun yaşlanması, daha çok sayıda Alzheimer hastasının aramızda olacağı anlamına geliyor. Alzheimer yalnızca hastanın değil, hasta ile yakın bağlantısı olan ailesinin ve sevdiklerinin de hayatını ciddi olarak etkiliyor. Bu nedenle Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi´nde gerek hastanın yaşam kalitesini yükseltecek, gerekse hasta yakınının bu hastalıkla nasıl mücadele etmesi gerektiği konusunda bilinç oluşturacak bir yaklaşım ile hizmet verilecek. Merkezde nöroloji, psikiyatri, radyoloji uzmanları, uzman psikolog, beslenme ve diyet uzmanı koordineli çalışarak hastaları değerlendirecekler? dedi.

Acıbadem kalitesinin Eskişehirlilerle 2010 yılında buluştuğunu söyleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Direktörü Dr. Celal Dağ, Eskişehir gibi yenilikçi, genç ruhlu ve hızla gelişen bir kentte yeni hizmetler sunmak için çabaladıklarını belirterek şunları söyledi: ?Acıbadem kalitesiyle tanışan Eskişehir ve civar illerdeki misafirlerimize en iyi hizmeti sunmak için çabalıyoruz. Grubumuzun öncü, yenilikçi gücünü yansıtacak hizmetler geliştiriyoruz.?

/resimler/2018-3/1/1903214371115.jpg

ALZHEIMERLI HASTA SAYISI ARTACAK

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi Sorumlusu, Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık; uzun yıllardır Alzheimer hastalığı üzerine çalıştığını belirterek, ?Şu anda, dünya genelinde 40 milyona yakın Alzheimer hastası olduğu bilinirken, 2050 yılında bu sayının 115 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye´de ise halen 600 bin ile 1 milyon arası hasta olduğu, 2050 yılında Türkiye´nin dünyada en fazla Alzheimer hastasına sahip 4. ülke olacağı tahmin ediliyor? dedi.

Erken tanı konulması, böylelikle hastalığın erken evrede kontrol altına alınmasının çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demet Özbabalık, erken tanı sayesinde hastalar kadar hasta yakınlarının da yaşam kalitesinin arttığına dikkat çekti.

/resimler/2018-3/1/1903394371390.jpg

ALZHEIMER TAKİP PROGRAMI GELİŞTİRİLDİ

Hastanın muayene ve sağlık takibinin yapıldığı merkezde geliştirilen Alzheimer Takip Programı´nda; hastanın ilaç kullanımının hatırlatması ve adım sayısı takibinin yanı sıra kilo, kan şekeri, kolesterol, tansiyon gibi temel medikal değerlerin takibi de yapılıyor.

Hasta yakınlarına özel hizmetleri de içeren Alzheimer Takip Programı kapsamında hastalığın nasıl seyrettiği ve hastalarıyla daha kolay yaşamak için pratik bilgiler içeren eğitim hizmetleri verildiğini söyleyen Prof. Dr. Demet Özbabalık, bu konuda çeşitli etkinlikler düzenlenerek hasta yakınlarının detaylı olarak bilgilendirildiğini söyledi. Program kapsamında; hasta yakınları ayrıca hastasını uzaktan kontrol edebilecek uygulamaların avantajlarından da yararlanabilecekler. Örneğin hasta yakını, ihtiyaç halinde hastanın doktor veya sorumlu hemşiresine mesaj ileterek danışabiliyor. Hemşireler de, aylık periyodlarla hasta yakınını arayarak hastanın durumu konusunda bilgi alışverişinde bulunuyorlar.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Rabia Ay da, Alzheimer hastasının bakımının aile yakınlarında tükenmişlik duygusuna yol açabildiğini, psikolojik olarak onların da çok gergin bir süreç yaşayabildiklerini belirterek ?Hastalığın seyrini bilmemek ve sorunlara anlık çözüm aramaktan dolayı yaşadıkları zorlu dönemde, sürecin nasıl işleyeceğine yönelik bilgilenmeleri hem kendileri hem de hasta adına son derece önem taşıyor? diye konuştu. Dr. Rabia Ay, Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi´nde bu hastalar için A´dan Z´ye her türlü tıbbi hizmetin multidisipliner bir şekilde verileceğini söyledi.

/resimler/2018-3/1/1903550777912.jpg

YEREL YÖNETİM VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Toplantıya katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplumun Alzheimer hastalığı konusunda çok iyi eğitilmesi gerektiğini belirterek, Acıbadem´in çağın bu önemli sorununa yönelik açtığı merkezin son derece önemli olduğunu vurguladı. Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da toplantıda yaptığı konuşmada; ?Alzheimer hastaları evde ne kadar iyi bakılırsa bakılsın sosyalleşme ihtiyaçları var. Bizlere düşen Alzheimer hastalarının bu zorlu dönemi en rahat şekilde geçirmelerini sağlamak. Yaşlılık zor bir süreç ama sosyal devlet yaklaşımıyla yaşlılarımızın bu dönemi huzurlu geçirmelerini sağlamak çok önemli. Acıbadem´in yaptığı merkez bu anlamda da çok önemli. Sağlıkta yerel yönetim ve özel sektör işbirliğini geliştirmeye de bir örnek teşkil ediyor? diye konuştu.

/resimler/2018-3/1/1904112965739.jpg

TAKİP PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR?

Alzheimer Takip Programının nasıl çalıştığına dair bilgiler veren mHealth Dijital Sağlık Teknolojileri Müdürü Serhan Dereli şunları söyledi:

?Alzheimer Takip Programı, hasta ve hasta yakınlarının sağlık uzmanları ile hastane veya hastane dışı ortamlarda birbiriyle iletişim kurmasını, bir araya getirilmesini ve böylece tedavinin devamlılığının ve etkinliğinin arttırılmasını amaçlıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Alzheimer ve Yaşlanma Merkezi´nde hekim, hemşire, hasta ve hasta yakınlarına yönelik hastane ve hastane sonrasında 360 derece sağlık yönetimi yapılan bir program sunuluyor. Özel bir hasta takip yazılımıyla, dijital ortamda yapılan bu takip ile hastaların kilo, şeker, tansiyon gibi medikal bilgileri takip edilebiliyor, adım egzersiz gibi fiziksel aktiviteleri izlenebiliyor, düzenli ölçümleri, ilaçları ve muayeneleri hatırlatılabiliyor. Bunların yanında hastaların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için hastane bünyesinde ayda bir kere olacak şekilde özel tasarlanan aktivite ve eğitimler ile hasta ve yakınlarının hem dijital hem de fiziksel ortamlarda bilinçlendirilmesi planlanıyor. Tüm bu program içerisine entegre olarak Alzheimer hastaları için geliştirilen bir akıllı bileklik ile hastaların kayıp olmaları, düşmesi veya hareketsiz kalmaları gibi risk oluşturabilecek durumlarda yakınlarına ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi Alzheimer Merkezi´ne dijital olarak haber veriliyor. İstendiği durumlarda hastalar ile bileklikleri üzerinden iletişime geçilebiliyor. Tüm programın temel amacı, hasta ve yakınlarını teknolojiyi kullanarak hekim ve hemşirelerine bağlayabilmek; hastalığın seyrini yavaşlatabilmek adına hasta yakınlarının beslenme, aktif yaşam ve tedavi süreci konusunda bilinçlendirmek.?



  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli