Angus`lar için soru önergesi verdi

Angus`lar için soru önergesi verdi

Milletvekili Namık Havutça Pis kokunun nedeni olan Anguslar için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması için soru önergesi verdi.




.....Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın et fiyatları çok yüksek” diyerek verdiği talimatla 2010 yılında önce kasaplık canlı hayvan, sonra besilik canlı hayvan ve en sonunda da karkas et ithalatına kapıları açıldı.

İthalatın açılması yerli besicilerin adeta idam fermanı olmuştur. Aslında ithalatçı olmayan ithalatçılığa AKP hükümeti tarafından zorlanan besiciler geçen zaman içerisinde bir çok sorunla karşılaştı. Bütün bu sorunlar çözüm beklerken, insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden sorunlar da ortaya çıktı.

Bu sorunlardan biri de Bandırma'da ciddi bir boyutta yaşanmaktadır. İthal edilen anguslar asgari 20 gün süren bir seyahat sonrası Bandıma Limanı'na gelmektedir. Bu süreç son günlerde Bandırma'da kenti yaşanılmaz hale getiren koku sorununu gündeme getirmiştir. Bandıma halkı bu durumdan şikayet etmekteyken, angus ithalatındaki uygulamalarda korkunç iddiaların da gündeme gelmesi halkı endişelendirmektedir. Buna göre;


1- Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği'nin 44'üncü maddesi 5'inci fıkrası ile yurtiçinde deniz yoluyla hayvan taşımacılığı ile ilgili düzenleme hüküm altına alınmış, bunun yanı sıra uluslararası mevzuatta da taşımacılık yapan gemiler yükü olan canlı hayvanların dışkılarını denize salamaz ve gemi içerisinde depolama usulüyle muhafaza etmek zorundadırlar. Ancak iddialara göre Bandırma Limanı'na getirilen angusların dışkılarının depolanmadığı denize bırakıldığı iddialarını araştırdınız mı? 10 binlerce hayvan ithal edildiği gerçeğinden hareketle tonlarca dışkının denizlere bırakıldığı iddiaları hakkında hangi çalışma ve denetimleri yaptınız?

2- Bandırma Limanına getirilen angusların dışkılarının güvenli ortamlarda depolanmaması halinde hastalıkların ortaya çıkacağı, bu hastalıkların insan sağlığı ve çevreyi tehdit ettiği iddiaları ile ilgili hangi araştırmayı yaptınız? Bu konuyla ilgili denetimlerinizin sonuçları nedir?

3-    Bandırma Limanına getirilen angusların kötü koşullarda bulunduğu ortamda üreyen saprofit” bakterilerin gerçekleştirdiği işlemler sonucu çürümeye sebep olduğunu ve bunun da çok keskin ve kötü bir kokuyu ortaya çıkardığını bilindiği halde bununla ilgili hangi denetimleri yaptınız? Bu denetimlerin sonuçları nelerdir?

4-    Yolculuk esnasında bazı hayvanların telef olduğu, iç sularda ölü hayvanların kesilerek denize atılması mevzuata uygun bir işlem olmadığı halde denize atıldıkları iddialarını araştırdınız mı? Bu iddialarla ilgili hangi denetimleri yaptınız? Hangi sonuçları aldınız?

5-    Bandırma Limanında Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği ile ilgili yaptığınız denetimler nelerdir? Bu denetimlerin sonucunda hangi sonuçları elde ettiniz? Önümüzdeki günlerde yapılacak yeni angus ithalatı için Bandırma Limanı'nda  hangi önlemleri aldınız?



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı