Anız Yakma Yasağı Başladı

Anız Yakma Yasağı Başladı

Edremit İtfaiye Müdürlüğü Edremit Körfezinde `Anız Mevsimi`nin başlaması nedeniyle Anız ve Kıyı Yangınlarına” karşı halkı uyardı.







Edremit İtfaiye Müdürlüğü Edremit Körfezinde `Anız Mevsimi`nin başlaması nedeniyle Anız ve Kıyı Yangınlarına” karşı halkı uyardı.


Edremit İtfaiye Müdürlüğü 1 Haziran'dan itibaren başlayan yangın sezonuyla Edremit Körfezinde `Anız Mevsimi`nin başlaması nedeniyle çiftçileri ve vatandaşları Anız ve Kıyı Yangınlarına” karşı uyarıp, dikkatli olmaları istendi.

"Bölgemizdeki anız yangınları Çanakkale – İzmir E-87 Karayolu etrafında nadiren araçlardan rasgele atılan sigara izmaritlerinden çıkabilmekte, maalesef çoğu kez anızlar konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından yakılabilmektedir" diyen Edremit Belediyesi İtfaiye Müdürü Şaban Özbaş, yaz mevsiminin başlaması, sıcakların artması nedeni ile birlikte Kıyı ve Anız Yangınlarının” artabileceği bu yüzden vatandaşların bu konularda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

KÖRFEZDE ANIZ YAKMA YASAĞI” BAŞLADI

"Edremit Körfez bölgesinde hububat (buğday, arpa ve mısır) tarımı yapılan alanlarda hasattan sonra tarlalarda kalan anızların toprak işlemeyi ve ekim işlerini kolaylaştırmak amacıyla çiftçilerimiz tarafından geçmiş yıllarda zaman zaman yakıldığı görülmüştür. Anızların yakılmasının toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını değiştirmesinin yanında doğal dengenin bozulmasına ve orman yangınlarına neden olabileceğinden, Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu`nun kararları da dikkate alınarak, 2012 yılında yıl boyunca anızların yakılması yasaklanmıştır" denildi ve yasağa uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağı konusunda yetkiler tarafından uyarıldı.

ÖZBAŞ, ANIZ ALANLARI GİZLİCE YAKILIYOR”   

Anız yangınları, nadiren rast gele atılan sigara izmaritinden çıkabilmektedir.  Maalesef çoğu kez anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı bilinçsiz kişiler tarafından ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılabilmektedir. Anız alanları çeşitli bahaneler ile yaktırılmakta ve daha sonra çoban yaktı veya sigara izmaritinden çıktı denilmektedir” diyen Müdür Şaban Özbaş, "Gerçekte bilinçli olan çobanlar ve arazi sahipleri tarlalarındaki anızların hayvanları için çok kıymetli yem ve otlak oluşturduğunu bilmektedirler. Bu nedenle anız yakılmasına kesinlikle karşıdırlar" diye söyledi.

SERT ESEN POYRAZA DİKKAT…

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte bilinçsiz bir şekilde yakılan anızlar hem çevre kirliliği yapıyor hem de tüm canlıları yaktığını, bu günlerde esen şiddetli poyrazın 50–60 kilometre hızla esmesi yangınların yayılması tehlikesini arttırdığı uyarısında bulunan Müdür Şaban Özbaş, Anızların önemini bilen çiftçiler anız yakmaz. Bilindiği gibi Buğday ve arpa gibi tahıllar hasat edildikten sonra tarlada geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş tarlaya anız denilmektedir. Tarlalardaki bitki artıklarının sürümle toprak altına karıştırılmasının organik madde ile humusu sağlamada çok gerekli bir doğal kaynak olduğunu bilirler ve yakılmasını asla istemezler. Anız alanları yangın yönünden hassas bölgelerdir" dedi.

Her yıl ülkemizde yüz binlerce dönüm arazi bilinçli olarak anız alanları yakılmakta ve bölgemizde ise anız yangınlarının zeytinlik alanlar ve 2. nci konut dediğimiz yazlık yerleşim alanlarında büyük tehlikeler yarattığını ifade eden Şaban Özbaş, 1 Haziran'dan itibaren başlayan yangın sezonuyla yangınsız bir sezon geçirmeyi diledi.

Milli servetimiz olan topraklarımızı yakmayıp, onun doğal değerlerine ve canlılarına sahip çıkmamızı isteyen Özbaş, `Anız Mevsimi`nin başladığını bu nedeniyle çiftçiler ve vatandaşların Anız ve Kıyı Yangınlarına” karşı çok daha dikkatli olmaları yönünde uyardıklarını, Yangın İhbar 110” hattının sürekli kullanılmasını önerdi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı