Apostol`a yüzyıl sonra yeni dizayn

Apostol`a yüzyıl sonra yeni dizayn

Erdek`teki Tarihi mesire alanı Mimar Atilla Özsaraç`ın hazırladığı proje hayat bulacak






Erdek`te sıcak yaz günlerinde, sağlıklı nefes alabilmek adına mesire yeri olarak kullanılan tarihi Apostol yolu ile birlikte yeniden dizayn ediliyor.


Katakirman, Sıra Değirmenler, Mesavla, Pukales, Kabaktarla mevkiileri, Arnavutköy ve Muhla kalesine ulaşan yolların ortak noktasında yaklaşık 7000 M2 alana sahip Apostol yüzyıl boyunca etkili bir yapılanma görmemiş.

Asırlık ağaçlar bakımsızlıktan virane olmuş, Yeni düzenleme ile mevcut yol ve güzergahların, Standart`a alınıp, Tabanda yapılacak teraslamalarla tarihi ağaçların kökleri ihataya alınarak yeniden yeşillendirilecek Apostol çevrede yaşam sürdüren yaklaşık 25-30 aileye te umut oldu.

Bölgede yaşayan bir çok aile özellikle kış şartlarında yaşadıkları olumsuzluklar karşısında büyük sıkıntı çekmesi, Yeni projenin uygulamaya geçmesi ile sona erecek.

Erdek turizmine önemli katkı sağlayacak Apostol düzenlemesi Hiristiyanlık dönemindeki kalıntılar nedeni ile sadece yerli değil yabancı tatilcilerinde ilgisini çekecek.

Apostol yollunun bordür ile düzenlenmesi ulaşımda karşı yönen gelecek araçlara geçiş hakkı bırakmamış, dolayısı ile Batı bölümde kalan yolunda ele alınması ile Apostol asırlık sahipsizliğinde kurtulup, Geleceği etkin bir ziyaret alanı olması mümkün.

Kağıt üzerinde hazırlanmış projenin uygulamada karşılaşacağı sıkıntıları önceden kestirmek zor .

Umarız 21yy da insanların bu bölgeye araçları ile birlikte ulaşacağı düşünülüp, Bölgede gerekli istimlaklar yapılarak sağlıklı bir otopart imkanı yaratılır.



APOSTOL - ÇİFTE OLUK (AYİA APOSTOLİ)
Erdek cuğra`dan Ocaklar`a giderken yolun sağ tarafından sapılarak yaklaşık 300 mt ilerledikten sonra ulaşılan İçinde Meşe, Çınar, Çam, Ceviz ve Dişbudak ağaçlarının güneş ile zemin arasında teması kestiği mesire yeri.
Burası gerek tarihi gerekse doğa açısından Erdek'in en önemli noktalarından birisi geçmişte burada Ayia Apostoli isimde küçük bir kır kilisesi varmış.

Yaşlı Çınar ağaçlarının dibinde kaynayan berrak su geçen yüzyılın sonlarına doğru hazne içine alınmış, çifte oluklu çeşmeden akıtılmaya başlanmış. Çeşmenin yalak olarak kullanılan bölümü mermer bir lahitten yapılmıştır. Küçük koruluğun içinde bulunan dev çınar ağacının gövdesinde bulunan ve mağarayı andıran delik insanın geçebileceği kadar büyüktür.

Erdek'te yaşayan insanlar özellikle Hıdrallez Günü (Baharın gelişi nedeni ile yapılan kutlama) Apostol'da piknik yapar, çifte oluklu çeşmeden su içer dua eder dilek tutarlar sonrada ortasında delik bulunan çınar ağacının içinden üç kez geçerler. Çınarın içinden o kadar çok insan geçmiş ki oyuk cilalanmış kadar parlak ve kaygandır. Burada dilek tutan kişilerin dileklerinin gerçekleştiğine inanılır.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli