Kılıçdaroğlu`nun Balıkesir notları

Kılıçdaroğlu`nun Balıkesir notları

KILIÇDAROĞLU: EMEKLİLERDEN %15 KESİNTİYİ KALDIRACAĞIZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Sosyal güvenlik yasasında biliyorsunuz bir düzenleme yapıldı. Emekli olan esnaf eğer işine devam ederse emekli aylığından %15 sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Doğru değil bu bunu kaldıracağız. 


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Balıkesir İl Başkan Muzaffer Mavuk,Milletvekilleri Namık Havutça, Nedret Akova, Haluk Ahmet Gümüş,Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, il yönetimi ve kalabalık bir partili grup ile Balıkesir Ticaret Borsası,Ticaret Odası, Ziraat Odası ve Balıkesir Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği’ni ziyaret etti.

 
Balıkesir’de esnaf sayısının çok olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu esnafın toplumsal ahlaka ve devlete çok şey kazandırdığını söyledi. 
BESOB Başkanı Mesut Aşanel CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hayranlıkla izlediklerini belirterek iyi bir hitabeti olduğunu iyi bir siyasetçi olduğunu belirterek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 


CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu esnafa iktidar olmaları halinde iki de müjde vererek “Balıkesir esnafın yoğun olduğu bir kent. En önce esnafın yaşamasını isteriz. Devlete yükü olmayan kesimlerden biridir esnaf. İstihdam yaratır, usta çırak ilişkisi ile toplumsal kültüre katkısı vardır. Alır yetiştirir, hayata kazandırır. Esnaf devlete yük olmadığı gibi devlete vergi öder. Esnafın pek çok sorunu var. 


Sosyal güvenlik yasasında biliyorsunuz bir düzenleme yapıldı. Emekli olan esnaf eğer işine devam ederse emekli aylığından %15 sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Çalışan insanı cezalandıran sistem sadece bizde var. Sen yeteri kadar emekli aylığı öde emekli de çalışmasın o zaman. Kim emekli olduktan sonra çalışsın ki gider torununu sevmek ister, bağ bahçe ile uğraşmak ister, güzel bir hayat yaşamak ister. Verdiğiniz emekli aylığı ile bu olmuyor. Ne yapacak işine devam edecek. İşine devam edenin aylığından kesinti yapılıyor olur mu böyle? Doğru değil bu bunu kaldıracağız.

 
PRİM BORÇU OLAN ESNAFA HASTANEDE BAKILACAK
Sadece bu değil bir şey daha var o da insan hakları ile bağdaşmıyor. Diyelim ki bir esnaf prim borcunu ödeyemedi. 2 ay ödeyemedi, ekonomik kriz vardır ödeyememiştir. Hastalanıp hastaneye gittiğinde devlet diyor ki ‘sen primini ödemedin ben sana bakmam’. Hiç sosyal devlet vatandaşını ölüme terk eder mi? Ama Türkiye’de oluyor.

Hadi esnaf ödeyemedi, hadi onu cezalandırdın, ya hanımı hastalandığında, çocuğu hastalandığında ona da bakmam diyor. Bunların kalkması lazım. Sosyal devlette bunlar olmaz. Borcu vardır, hapistedir, işsizdir açıktadır devlet bunlara bakmak zorundadır. Biz bu düzenlemeyi yapacağız. Bizim seçim bildirgemizde var. Ben Genel Başkan olarak bu iki konuda size söz veriyorum CHP iktidarında bunu ilk 6 ayda kaldıracağız. İlk 4 ayda siyasi ahlak yasasını yapacağız” şeklinde konuştu. 


“DERSHANELERİN KAPATILMASI YANLIŞ”
Basın mensuplarının dershanelerin kapatılması ile ilgili düşünceleri sorulan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:“Özellikle cemaate ait dershanelerin kapatılacağı yönündeki düşüncem soruldu bana. Düşüncem şu biz dershanelerin eğitim sisteminin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Eğer eğitim sisteminde bir değişiklik yaparsanız dershanelere ihtiyaç kalmayacak bir düzenlemeyi getirirseniz hiçbir sorunumuz yok biz de destek veririz. Ama bu eğitim sistemi böyle devam ederse 3 bin kişinin alınacağı yere 10 bin kişi müracaat ederse veya 1 milyon öğrenci alırken üniversitelere 2.5 milyon genç sınava giriyorsa bu dershaneler kaçınılmaz olur.

Dershaneyi yaratan eğitim sistemi. Eğitim sistemini düzeltmeden dershaneyi kapatacağım demek doğru değil. Biz tüccarın yani dershane sahibinin inancı böyleymiş, bu cemaatçiymiş bu A Partisindenmiş diğeri B Partisindenmiş biz bunlara bakmayız. Kim evine helal ekmek götürüyorsa benim başımın üstünde yeri varmış. Cemaatçi olması beni ilgilendirmez. Onu ilgilendiren sorun varsa ben siyaset kurumu olarak o sorunu çözmek zorundayım. Dershaneyi kapatmak için kimden görüş aldınız? Buradan açık çağrımı yineliyorum dershaneye ihtiyaç kalmayacak bir eğitim sistemi getireceğim diyorsanız CHP olarak destekleriz. Ama bu eğitim sistemi devam ederken dershanelerin kapanması doğru değil.

50 bin öğretmen çalışıyor dershanelerde. Toplam 100 bin kişiyi istihdam ediyor. Bakın esnaf odaları birliğindeyiz yarın öbür gün biri de çıkıp “ben de lokantaları kapatıyorum” derse ne yapacaksınız? Öbürü de diyecek ki ben de sinemaları kapatıyorum. Böyle devlet anlayışı mı olur? Ticaret serbesttir. Dershane devletten izin almış mı almış, ruhsatı var mı var. Neye dayanarak kapatıyorsun? Anayasanın hangi kanununa dayanarak kapatıyorsun? Bu kesinlikle doğru değil”



  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false