Aşure ayı geldi.

Aşure ayı geldi.

Haydar Çavuş Mahallesi, hayratı sebil Aşure ikramında buluştu.

Haydar Çavuş Mahallesi Muhtarı ve Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Hancıoğlu, Muhtarlık çevresindeki Mahalle sakinlerini örgütleyerek Muharrem ayı suyu hürmetine ortak Aşure ikramında bulundu.

2. Kazan yaklaşık 200 kâse Aşure 30 dakikada tükendi. Haydar Çavuş Mahallesi Muhtarı ve Bandırma Muhtarlar Derneği Başkanı Nur Hancıoğlu, yaptığı açıklamada ananevi gelenekleri kendi içinde yaşatarak geleceğe taşımanın, toplumsal birlik ve dayanışmanın mayasını oluşturduğunu vurgulayarak ‘’Bizden öncekilerde neyi görmüşsek, o geleneği yaşayarak geleceğe taşımalıyız, özünü kaybeden kimliğini kaybeder, oysa biz bir olup, birlik olup her alanda güçlü bir millet olarak geleceğe daha güvenle bakabilmeliyiz.’’ Dedi.

Haydar Çavuş Mahallesi Muhtarlığı Hayratı-Sebil Aşure ikramı için 37 yıllık duayen eski Muhtar Hayrettin Karacan’da bizzat Muhtarlığa gelerek halefi Nur Hancıoğlu’nu tebrik etti.

Aşure nedir:

Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan`dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vebandır.

Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı`nda Hüseyin`in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaştıkları Muharrem ayında 12 gün boyunca etin tüketilmediği bir oruç tutarak öldürmenin her türlüsünün (besin için kesilen hayvan dahil)  şiddet olduğunu idrak ederler.



  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı