Atatürk, Bandırma´da

Atatürk, Bandırma´da

Ata´nın, Bandırma´ya gelişinin 91. yıldönümüne coşkulu kutlama

Atatürk´ün, Bandırma´ya gelişinin 91. yıldönümü törenlerle kutlandı.

/resimler/2016-10/8/2207145724074.jpg

İlk tören, Atatürk´ün, Bandırma´ya ayak bastığı tarihi iskelede gerçekleşti. Atatürk´ü temsilen, üzerinde Ata´nın dev posteri ve Türk bayrağı bulunan römorkör, iskeleye yanaştı. Römorkörden çıkan bir öğrenci, elindeki Türk bayrağını Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel´e öperek verdi. Belediye bandosunun, Atatürk´ün sevdiği şarkı ve türküleri çalmasının ardından kutlama töreni cumhuriyet alanında sürdü. Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasını Bandırma Belediye Başkan Vekili Sami Türkmen´in konuşması izledi. Türkmen, ?Bandırma için çok özel bir günü kutluyoruz. Atatürk, Türk Ulusu için sevgi, minnet ve özlemdir. Atatürk, onurlu bir yaşamdır. Atatürk, tam bağımsız ve güçlü bir devlet, ölümüne direniş, çağdaşlık, tam demokrasi, özgürlük ve çağlar sonrasını görebilmektir. İyi ki, O´nun gibi özel bir lidere sahibiz. Bugün ve yarınlarımızı O´na ve devrimlerine borçluyuz? dedi.

/resimler/2016-10/8/2207490880972.jpg

Şiirlerin seslendirilmesi ve halk oyunları gösterisinin ardından tören sona erdi.

Törene, Kaymakam Tuncay Sonel, 6. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ahmet Biçer ve Belediye Başkan Vekili Sami Türkmen´in yanı sıra daire müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, gaziler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı ve CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, kutlama mesajı gönderdi. Önder BALIKÇI

/resimler/2016-10/8/2208366194420.jpg

 

Sevgisini tüm benliğimizde hissettiğimiz, asla unutmayacağımız ve unutturmayacağımız çok özel bir konuğu, büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK´ü kentlerinde konuk etme gururunu yeniden yaşayan sevgili Bandırmalılar, çok değerli hemşerilerim.

Bugün bizim için özel bir gün. 8 Ekimleri Bandırmalılar için özel yapan duygu, bir ulusun kurtarıcısına olan sonsuz sevgi, minnet ve özlemidir.

Atatürk bizim her şeyimiz. Atatürk demek onurlu bir yaşam demektir. Atatürk demek tam bağımsız güçlü bir devlet demektir. Atatürk demek esarete ölümüne bir direniştir. Kendi topraklarında tutsak yaşamaktansa ?Ya istiklal ya ölüm? parolası ile bu vatan için kendini feda etme kararlığıdır Atatürk.

Atatürk çağdaşlıktır, tam demokrasi ve özgürlüktür, akıldır, bilimdir. Bugünü değil çağların ötesini hedefleyen bir ilericiliktir Atatürk.

İşte biz böylesi çok özel bir öndere sahibiz. ATATÜRK gibi, tüm dünya tarihinde unutulmaz izler bırakmış bir lidere sahip olmanın gururunu ne kadar yaşasak azdır.

O büyük önder, Kuvayı Milliye ruhuyla Kurtuluş Savaşı destanını yazmış, çöken bir imparatorluğun küllerinden pırıl pırıl bir Cumhuriyet ortaya çıkarmıştır.

Yine O büyük önder, yeni kurduğu Cumhuriyetin çağdaş dünyadaki onurlu yerini almasını sağlayacak devrimleri uygulamaya geçirmiştir.

Cumhuriyetin kuruluşundan 93 yıl sonra, o günün koşullarında gerçekleştirdiği devrimlerin değerini ve anlamını çok daha iyi anlıyoruz.

Bugünlerimizi ve yarınlarımızı biz O´na ve devrimlerine borçluyuz. Bugün sokaklarında huzur içinde gezebildiğimiz, çocuklarımız için mutlu bir gelecek hayal edebildiğimiz bu ülke bize O´nun armağanı. Çocuklarımızın gülüşünde, gençlerimizin umudunda, yaşlılarımızın gururunda hep O´nun izleri var.

8 Ekim´de kentimize ilk gelişinin yeni bir yıldönümünde, O´nu içimizdeki sonsuz sevgisiyle bir kez daha anıyoruz. Bu anma ve kutlamalar, resmi törenlerin çok ötesinde O´nun içimizdeki varlığını daha da güçlendirme konusunda bir fırsat olarak görülmeli. O´nu sonsuz saygı ve minnetle anarken, düşüncelerini ve yapmak istediklerini anlama çabamıza yepyeni bir anlam katabilmeli.

Bu konuda özellikle sevgili gençlerimize önemli görevler düşüyor. ?Umudum Gençliktedir? sözüyle sizlere olan güvenini ortaya koyan ATATÜRK´ün bu güvenine layık olacaksınız. Sevgisini kalbinizde yaşatırken, O´nun ilerici, çağdaş, laik, demokratik yaşam idealini kendinize rehber edineceksiniz. O´nun izinden ve yolundan ayrılmadan, gösterilen hedeflere yürüyeceksiniz.

91 yıl önce de Bandırma´da sizler gibi gençlerin coşku ve sevinç çığlıklarıyla karşılandı ATATÜRK. O´nun Bandırma´ya geleceği duyulduğunda tüm kentte inanılmaz bir sevinç ve heyecan başlamıştı. Bandırma Atasını karşılamaya hazırlanıyordu.

O yıllarda küçük bir çocuk olan İlhan GEÇER o günle ilgili gözlemlerini şöyle anlatıyor:

?Yediden yetmişe herkes sokaklara döküldü. Gazi Paşa´yı getirecek gemi uzaktan görününce heyecan ve sabırsızlık son haddini bulmuştu. Az sonra Mustafa Kemal Paşa rıhtıma indi. Kendisini karşılamaya gelenlerin hatırını soruyor, ağır adımlarla şehre yürüyordu. Biz öğrenciler iskele dışında yer almıştık.?

8 Ekim 1925 tarihinde Mudanya´dan Ertuğrul yatı ile hareket eden Atatürk, saat 13;00´de Bandırma´ya gelmiştir. Henüz inşa halinde olan eski iskeleden karaya çıkarak, sahilde coşkuyla kendisini bekleyen Bandırmalılarla kucaklaşmıştır.

Atatürk bir yandan Bandırmalılarla sohbet ederken bir yandan da şehri dikkatle inceliyordu. Kurtuluş Savaşı´nda iki yılı aşkın bir süre işgal altında kalan Bandırma´nın,  yangın sonrasından izler taşıyan halini gördükten sonra, Bandırmalılara şöyle seslenmiştir:

?Milletimiz çalışkandır. Bu fazileti taşıyan Bandırmalıların şehirlerini imar edeceklerinden, halen barut ve is kokan bu beldeyi mamur hale getireceklerinden asla şüphe etmiyorum.?

Evet Yüce ATATÜRK ulusuna güvenmekte yine haklıydı. Kurtuluş Savaşını da yine bu güvenle kazanmıştı. Devrimleri ve kurduğu Cumhuriyetle ulusumuzu aydınlık bir gelecek bekliyordu.

Bandırma da bu aydınlık gelecekte bugün gururla yer alıyor. ATATÜRK´ün kendine gösterdiği güveni boşa çıkarmayan Bandırma, karanlık günleri aşarak bugünün çağdaş kent kimliğine ulaşmıştır. Bu kimliğe katkı sunan eski-yeni tüm yöneticilerimize şükran ve minnetlerimi sunuyorum.

Bizler de, bu güzel kentin gelişimi ve siz saygıdeğer hemşerilerimizin mutluluğu için var gücümüzle çalışıyoruz. Bandırma´yı, çağdaş standartlarda örnek bir kent haline getirecek pek çok çalışmaya imza attık. Bandırma´yı çok daha ilerilere taşıyacak proje ve yatırımlarla, bu süreci daha da hızlandırmaya kararlıyız.

Bu güzel kent, her şeyin en güzelini hak ediyor. Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de Bandırma yeni güzelliklerle tanışacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle yüce ATATÜRK´ü, biz Bandırmalılar için özel bir anlam taşıyan böyle özel bir günde sevgi, minnet ve şükranla anıyor, O´nun ilkelerine ve Cumhuriyete bağlılığımızı bir kez daha haykırıyor, hepinize en içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum.   Sami TÜRKMEN

                                Belediye Başkan Vekili

/resimler/2016-10/8/2210128852534.jpg



Anahtar Kelimeler: Atatürk Bandırma
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli