?Av yasağı mı denizlerin korunması mı??

?Av yasağı mı denizlerin korunması mı??

?Gelecek nesiller için sürdürülebilir balıkçılığı savunuyoruz?

Her yıl 15 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında uygulanan av yasağı, sürdürülebilir balıkçılık için büyük önem arz ediyor. Su altı popülasyonunun sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi için av yasağından çok daha fazlasının yapılması gerekliliğinden bahseden Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, av mevsiminde bilhassa hamsi için yıllık kota getirilerek avcılığın bu planlama dahilinde yapılması ve denizlerimize göre tekne boylarının sektörle tartışılması gerektiğini söyledi.

/resimler/2019-9/1/2224124387977.jpg

Her yıl olduğu gibi bu yıl da av yasağı 1 Eylül´de sona erecek. Balıkçılar ?vira bismillah? diyerek teknelerini denize sürecek fakat son yıllarda azalan balık çeşidi kafalarda soru işareti bırakıyor. ?Bu sene sezon nasıl geçecek??. Av yasağıyla ilgili açıklamada bulunan Kocaman Balıkçılık A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, sürdürülebilir avcılık vebalık popülasyonunun korunması içingırgır av yasağı döneminin gerekli ama tek başına yeterli olmadığını artık Denizlerin Korunması konseptine geçilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için iklim değişikliği,deniz kirliliği, deniz trafiği,av gereçleri,avlanma metodları,hamsi kotası,tekne boyları, yapay resifle koruma alanları ve balıkçıların eğitimi /sertifikalandırılmaları gibi birçok konuların masaya yatırılması gerektiğini ifade etti.

/resimler/2019-9/1/2224336732123.jpg

?Gelecek nesiller için sürdürülebilir balıkçılığı savunuyoruz?

Av döneminde İstanbul Boğazı´nın Karadeniz girişinin uzatma ağlarına kapatılması gerektiğinden bahseden Kocaman, ilgili bölgenin balıkların göç yolu olduğunu ve bu durumun özellikle palamut gibi balıkların göçünü engellediğini söyledi.Sürdürülebilir balıkçılık için en önemli balığımız olan hamsiye yıllık avlanma kotası getirilerek avcılığın kontrol altına alınması gerektiğini savunduklarını belirten Kocaman, su altı ekosisteminin korunması ve bu değerli protein kaynağından gelecek nesillerin de faydalanması için bu sürecin kriterlerine titizlikle uyulması gerektiğininin altını çizdi. Bilhassa iç deniz olan Marmara´da birkaç yıla yayılacak bir planlama ile avlanacak teknelere boy sınırlaması getirilmesini bir diğer çözüm önerisi olarak sunan Kocaman, denizde en mağdur kesiminise kıyı gırgırları olduğunu dile getirdi.´Bu gurup zaten 5-6 ay çalışamıyor,en azından bu tekneler için 24 metre derinlik olan avlanma yasağı sonbahar aylarında 18 metre deniz derinliğine indirilmeli. Yeni teknolojilerle bunu kontrol etmek hiç de zor değil.

/resimler/2019-9/1/2225506733621.jpg

Bu sene lüferde bolluk bekleniyor ama 24 metre yasağı devam ederse bolluk fiatlara yansımaz,balık geçer gider. Ayrıcaİstanbul Boğazı´nın Karadeniz tarafında Karaburun-Kilyos ve Marmara tarafında da Yenikapı?Anbarlı arasında kalan bölgelerinde ticari gemilerin  demirleme alanlarının 2-3 mil açığa çıkarılması gerekli, bu hatta demirli gemilerin çok fazla ışık yaydığını bu nedenle de geçiş yolu olan bu bölgelerde balıkların dağıldığını ifade etti. Ayrıca Karadeniz´de kıyısı olan tüm ülkeler ortak balıkçılık politikası izlemeli diyen Kocaman bizde yasak olan yavru hamsi Gürcistan veya Abhazya´ya göç ettiğinde de avı yasak olmalı zira bu balık ortak miras dedi.  "Av yasakları denizlerimizi ve balıklarımızı korumak adına alınan bir önlem. Bu dönemde kurallara uymak ve bu kuralları teşvik etmek hepimizin görevi. Şimdiye kadar hep denetimlerin yetersizliğinden yakındık ama balıkçımızın kural dışı avcılığın zararları konusunda bilinçlendirilmesini hep ihmal ettik. Bu konuda alınacak önemlerin en başında, Su Ürünleri ve Denizcilik fakültelerimizin desteğiyle balıkçımıza mutlaka kural dışı avcılığın etkileri konusunda mesleki eğitim verilmesi geliyor. Balıkçılıkta da sadece kaptan veya gemi adamı ehliyeti yeterli olmamalı, sürdürülebilir balıkçılık konusunda da sertifikalandırma yapılmalıdır.Bilhassa yeni yetişen genç nesilde bu çalışmaların faydalı olacağını düşünüyorum.?dedi.

/resimler/2019-9/1/2224594701336.jpg



Anahtar Kelimeler: yasağı denizlerin korunması
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli