Av.Habiboğulları değerlendirdi

Av.Habiboğulları değerlendirdi

Yargı, genelde hep siyasaldı” Hukukun üstünlüğü sisteminin oluşturulması gerek”





Habiboğulları değerlendirdi


Av. Hüseyin Habiboğulları: Yargı, genelde hep siyasaldı”

Hukukun üstünlüğü sisteminin oluşturulması gerek”

28 yıllık meslek yaşamı bulunan Avukat Hüseyin Habiboğulları, hukuk ve yargı sistemimizi değerlendirdi.

Günümüzde, hukuk ve yargının siyasallaştığından yakınıldığına dikkati çeken Av. Habiboğulları, Bu iddia doğru ama unutulmasın ki, hukuk ve yargı, her dönemde zaten siyasaldı” dedi.


Yasada yapılan son değişiklikle cezalarda ekonomik suç” kavramının hemen hemen ortadan kalktığına dikkati çeken Habiboğulları, şu değerlendirmede bulundu:

Bu değişikliğe paralel şekilde karşılıksız çek verme suçundan cezaevinde yatma olayı da tarihe karıştı. Bunun en büyük zararını alacaklılar çekerken, borçlular ise rahatlayarak, onlara gün doğdu. Böylece icra dairelerinin hareket yeteneği ve etkisi de ortadan kalktı.”

Cezai müeyyidelerin çok artmasına paralel şekilde cinayet olaylarında çok önemli bir düşüş görüldüğünü vurgulayan Habiboğulları, Ceza davalarında müeyyidelerin çok artması, önemli ölçüde caydırıcılık yarattı. Buna karşılık, ağır ceza mahkemelerine gelen cinsel istismar suçlarında artış görülüyor” diye konuştu.

Hukuk ve yargının her dönemde siyasi otoritenin etkisinde bulunduğuna dikkati çeken Habiboğulları, şunları söyledi:

Yasaları uygulayıcılarda hiçbir suç yok. Çünkü, yasa koyucu konumundaki siyasi iktidarlar, yasaları yaparak, aynen uygulamaları için uygulama mekânizmasındakilerin önlerine, ‘UYGULA' diye koyuyorlar. Uygulayıcıların, en küçük bir yorum yapma hakkı kalmadığından, katı yasalar aynen uygulanıyor. Bu durumdan da en çok vatandaş zararlı çıkıyor. Nüfusu 75 milyonu bulan Türkiye'nin, tüm vatandaşlarını kucaklayan hukukun üstünlüğü sistemini oluşturması gerekir. Ancak bunu benim de, çocuklarımın da görebileceğine pek inancım yok.”






Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı