Avukatı dışarı attıran hakime uyarı cezası

Avukatı dışarı attıran hakime uyarı cezası

Duruşmalarda ayağa kalkmadığı için hakimlerin polis çağırıp dışarıya çıkarttığı avukat, HSYK`ya başvurdu.

Duruşmalarda ayağa kalkmadığı için hakimlerin polis çağırıp dışarıya çıkarttığı avukat, HSYK`ya başvurdu. HSYK 2. Dairesi, iki hakime "emrindeki personele ve muhattap olduğu kişilere karşı kırıcı davranmak" suçundan uyarı cezası verdi.

Mahkemelerde sık sık hakimler ile avukatlar arasında tartışma konusu olan avukatların oturarak savunma yapmasıyla ilgili tartışma Bolu ve Antalya`da yaşandı. Bu illerde girdiği iki ayrı duruşmada oturarak savunma yaptığı için hakimlerin, "ayağa kalk da konuş" diye azarlayıp polis çağırdığı avukat Ömer Yasa`nın başvurusu üzerine HSYK 2. Dairesi inceleme yaptı.

Meslek hayatının 20 yılını hakim olarak geçiren 45 yıllık hukukçu Av.Ömer Yasa`nın başvurusunu haklı bulan HYSK, hakimleri, avukatı ayağa kalkmadığı için polis çağırarak duruşa salonundan attırmaya çalıştığı için hatalı bulundu.

Hakimlere, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu`nun 63. maddesine yani `emrindeki personele ve muhattap olduğu kişilere karşı kırıcı davranmak` suçundan `uyarı` cezası verildi. İlk defa disiplin cezası aldıkları için cezaları aynı kanunun 70. maddesine göre kaldırıldı.

Böylece HSYK, avukatların oturarak savunma yapabilmesi için içtihat oluşturacak olan bir karara da imza atmış oldu.Yasalara göre; karar okunurken ve yemin edilirken duruşma salonunda bulunanların ayağa kalkması gerekiyor. Ancak savunma yapılırken, ayağa kalkılması ilgili bir zorunluluk yok.

Hakimlere hatırlatsınlar

Avukat Ömer Yasa, hakimlik yaptığı dönemde kendisinin de bilmediği için kararı oturarak okuduğunu ancak ayağa kalkan avukatları özellikle oturtarak savunma yaptırdığını da söyledi. İlk defa 2 hakimin, avukatı ayağa kalkmaya zorladığı için ceza altığını hatırlatan Yasa, meslektaşlarına bundan sonra hakimlere HSYK kararını ve haklarında soruşturma açılacağını hatırlatmalarını istedi.

 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli