Ayakkabı imalatının son temsilcisi idi

Ayakkabı imalatının son temsilcisi idi

Son Ayakkabı Ustası Orhan Dedeoğlu vefat etti.

Bir zamanlar Türkiye'nin ayağını giydiren Bandırma'nın ünlü ayakkabı ustalarından son temsilci Orhan Dedeoğlu vefat etti.

Bir dönem çorap ve ayakkabı imalatı ile ülke ekonomisinde sözsahibi olan Bandırma, sektörede yapılan sanayileşmenin ötesinde kalması Ayakkabı'da Manisa, Çorap'ta İstanbul piyasasının gölgesinde kalmıştı.

Özellikle 1990 yılları sonlarına dek varlığını sürdüren ayakkabı imalatı, atölyeler bazında tek tek kapanarak, bu alandaki kalfa ve ustaların ayakkabı tamirciliği ile mesleği sürdürme çabasını kabullenemeyen Orhan Dedeoğlu, evine taşıdığı atölyesi ile azda olsa el emeği-göz nuru kösele ayakkabı imalatını sürdürürken, satış anlamında ise eş dost desteği ile Sunullah caddesi-Terziler caddesi kavşağında açtığı tezgah ile ısmarlama ayakkabı müdavimlerinin 2. adresi idi.

Halis Bandırma imalatı kösele ayakkabı imalatının son örneği Orhan Dedeoğlu(80) yaşama olan direncini daha fazla sürdüremedi.  

80 yıllık yaşamına veda edip hakkın rahmetine kavuşan Ayakkabı üstadı Orhan Dedeoğlu,  60 yıllık geleneksel el işçiliği kösele ayakkabıları ile müdavimlerinin kalbinde hoş bir seda bırakarak Bandırma şehir kabristanlığındaki ebedi istirehatgağına defnedildi.

Gezeteci Erdem Özcan, önceki yıl haberlerine taşıdığı ustası Orhan Dedeoğlu, mesleğin zorluklarını anlatarak şöyle demişti:

 ”Bir kösele tabanlı ayakkabı satışa sunmadan önce birkaç ustanın da elinden geçiyor. Mesela üst derisine bir usta saracın eli değiyor.  Modelleri kendim belirliyorum. Emeğin öyküsü el sanatlarının unutulan hikâyesinin bıçak gibi kesildiğini, el emeğinin ölmediğini, yaşadığını göstermek için bir yıldan beri kâr amacı aramadan hizmet veriyorum. Ve ayak sağlığı için de gerçek kösele tabanlı ayakkabı ve terlik giyilmesini tavsiye ediyorum.”  ERDEM ÖZCAN



Anahtar Kelimeler: Ayakkabı imalatının temsilcisi
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false