AYKAN, "ZEMİN ve TEMEL ETÜTLERİ DENETLEMELİ!.."

AYKAN,

TMMOB JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI BALIKESİR İL TEMSİLCİSİ AYSUN AYKAN; YAPI DENETİM SİSTEMİ YENİLENMELİ!

Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney tarafından İnşaat yapımında karşılaşılan olumsuzluklar, aksaklıklar ve çözüm önerileri konusunda, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN ve piyasada serbest çalışan proje müelliflerinin katılımıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Aysun AYKAN; sağlıklı bir yapılaşma için yapılması gerekenler, zemin ve temel etüt raporları ile ilgili yaşanan sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilgi verdi. Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney; “Yapı üretim ve denetim süreçlerinde belediye olarak bu işi titizlikle yapılacağını ifade ederek; Hedefimiz insan odaklı olup hiçbir afette vatandaşlarımızın zarar görmemesini sağlamaktır; bu doğrultuda belediyemizin üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceğiz” dedi.

“YAPI DENETİM SİSTEMİ YENİLENMELİ!..”

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; “Kahramanmaraş Depremi ile Kentlerde binalar yerle bir oldu, hastaneler yıkıldı, karayolu, demiryolu altyapısında ciddi hasarlar oluştu. Fay üzerinde yer alan karayolları, köprüler, tüneller depremden ağır hasar gördü. Bu yıkımlar ile yeterli tedbirlerin alınmadığı, yerel idarelerimizin üzerine düşen sorumlulukları yapmadığını, görüyoruz. Yıkımın nedeni tedbirsizlik

“YAPI DENETİM SİSTEMİ YENİLENMELİ!..”

Kahramanmaraş Depremindeki yıkımlarda, yapı denetimi yapılan ve belediyeden yapı ruhsatı almış binaların, hatta depreme dayanıklı yapıldığı iddia edilen yeni binaların dahi yıkıldığını gördük. Bu durum yapı denetim hizmetlerinin amacına uygun yapılmadığını ortaya çıkarmaktadır. Yapı denetim kuruluşlarının denetimlerini düzgün yapmadıkları, zemin ve temel etütlerinin arazi çalışmalarını denetlemediğini ve bünyelerinde de Jeoloji mühendisi bulundurmadıklarını daha öncede ifade ettik. Denetimi yapılan, Depremde yıkılan binalar, yapı denetim sisteminin işlemediğini açıkça ortaya koyuyor.  Öncelikli olarak yapı üretim ve denetim sisteminin acilen gözden geçirilerek yenilenmesi gerekiyor. Yapı denetim sistemindeki hataların düzeltilmesi gerekiyor. Aksi takdirde halka değil rantta hizmet eden yapı üretimi ve denetimi gerçekleştirilmeye devam edilecektir. 

“BELEDİYELER ZEMİN VE TEMEL ETÜTLERİNİ TİTİZLİKLE DENETLEMELİ!..”

Günümüzdeki bilim ve teknoloji ile her türlü büyüklükte depreme karşı sağlam bina yapmak mümkün! Güvenli yapılaşmanın ilk adımı olan Zemin ve temel etütlerini doğru yaptığımız taktirde, doğru zemin parametreleri ile zemin yapısına uygun projelendirme ve yapı denetimi ile depreme karşı güvenli bina yapabilirsiniz. Öncelikle yapı ruhsatı veren belediyelerin mevcut mevzuatı uygulamaları ve yapı denetimi yapmaları son derece önemli” dedi.



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı