AYVALIK BALIKÇI BARINAĞI’NDA SÜREÇ HIZLANDI

AYVALIK BALIKÇI BARINAĞI’NDA SÜREÇ HIZLANDI

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in göreve geldikten sonra başlattığı girişimler sonuç verdi.

56 özel, 10 gezi, 14 profesyonel balıkçı ruhsatlı teknenin şiddetli rüzgâr nedeniyle tamamen zarar gördüğü ve 50 Milyon Türk lirası maddi hasarın oluştuğu afet sonrasında, Ayvalık’a acil olarak balıkçı barınağı yapılması konusunda, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in göreve geldikten sonra başlattığı girişimler sonuç verdi. Önümüzdeki hafta Perşembe günü üst düzeyde gelecek olan heyetle birlikte, balıkçı barınağının yapımıyla ilgili süreç hızlandı.

Kimler katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Karayel, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü başmühendis Alev Gündüz, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet Memiş, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Deniz Ulaşımı ve Liman İşletmeleri Şube Müdürlüğü temsilcisi Gökhan Uçdı, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Sabri Erol, Ayvalık Liman Başkan Vekili Merve Kırdır, Ayvalık Belediyesi meclis üyesi Ali Jale, Ayvalık Belediyesi Fen İşleri Müdürü Güney Ulus, Ayvalık S.S. Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Güran ve Ayvalık Patriça S.S. Tur Kooperatif Başkanı Muammer Küçük ile zarar gören tekne sahiplerinin bir araya geldiği toplantı Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, barınağın yapılacağı yer konusunda görüş birliğine varıldı.

1/5000’lik planlar işlenecek

Balıkesir Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Hikmet Memiş, Ayvalık Belediyesi’nin 1/5000’lik revizyon çalışmalarına devam edildiğini hatırlattı. Memiş, “Tarım görüşlerini de Tarım Bakanlığı kurulundan bekliyoruz. Pandemi bittiğinde ilk kurulda tarım görüşleri alınıp planlama çalışmalarına başlayacağız. Bu da bizim için büyük şans. Çünkü bu yer seçimi ile 1/5000’liklerde liman ve balıkçı barınakları işleme şansımız, böyle bir avantajımız var” dedi.

Ayvalık’ta özel bir durum var

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Karayel, “Mesut Başkan beyin yazısı ile Şubat ayında yazılmış. Biz de buraya geldik. Yer seçimi konusunda başkanla bir saha gezisi yapılmıştı. Başkanlığın yazısında 2 bin üzerinde tekne olduğundan bahsediliyor. Dolayısıyla burada bir ihtiyaç olduğuna dair bir kanaat var. Biz de bakanlığımızın alt yapı müdürlüğüne 23 mart günü bir yazı ile belirttik. Üç alternatif çalışma yapılmış, harita üzerinde kroki ile belirlenerek ve bakanlığımızın ilgili genel müdürlüğüne iletilmiştir.  Olaydan sonra vali beyin talimatıyla bölge müdürlüğümüzle tekrar görüşülüp iletildi. Bakanlığımızın yetkilileri perşembe günü Ayvalık’ta olacaklar. Bu alternatifler üzerinden ya da yeni bir durum varsa onu konuşabiliriz. Bundan sonraki safhada planlama yapılması gerekiyor. Bu işin bir finansman ve yapım tarafı var. Planlama tarafı minimum      1-15. yıl sürebiliyor. Devam eden işlerimizden görüyoruz. Burada özel bir durum olduğu görülüyor. İmar ile beraber inşaat devam edebilir mi? Bütçe tarafı nasıl olacak? Kurumlar tarafından karar verilir. Bütçe tarafı çözülebilirse biz hemen proje tarafını bakanlığımızın ilgili birimleri hızlı bir şekilde yer seçimi ve planlama çalışmasına başlanabilir. Sonrası da yapım, bizim sürekli yaptığımız işler olduğu için sorun değil yeter ki bütçe temin edilsin. Bu kadar ihtiyaç olan bir yerde herkesin talebi var. Biz bununla ilgili katkı sağlamak istiyoruz. Bunun için geldik. Buradan hızlı bir şekilde yol haritası çizebileceğimizi düşünüyoruz. Son kararı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü verecek. Onlar da haftaya gelecek” diye konuştu.

Bir buçuk yıldır takip ediyoruz

Ayvalık Belediyesi meclis üyesi ve tekne sahibi Ali Jale, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Ayvalık Liman Başkanlığı’na başvuru yapılarak, Ayvalık Belediyesi tarafından resmi sürecin başlatıldığını hatırlattı. Ali Jale şunları söyledi:

 “Cuma günü burada çok sıkıntılı süreç geçirdik. Hala daha sıkıntılı süreç devam ediyor. Başta Büyükşehir, Ayvalık Belediyesi ve Kaymakamlık, tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Tüm kurumlara teşekkür etmek istiyorum. Konuyu yaklaşık olarak 1.5 seneden beri takip ediyoruz. Ayvalık’a balıkçı barınağı yapılması konusunda müthiş bir ısrarı, talebi var. Bu yerlere Yücel Başkanımızla birlikte baktığımızda kendi ağzından duyduğumu söyleyeyim, ‘Bir an önce ne gerekiyorsa siyaseten, siyaset üstü burada bu barınakları yapmamız gerektiği konusunda’ Yücel Başkanımızın da müthiş bir ısrarı var. Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesi’nden tüm daire amirleri buranın yapılması için ellerini taşın altına koymaya hazırlar. Hatta Mesut başkan ve Yücel başkan görüşeceklerdir ama söylediği bir şey var. Kendileri de görüşecektir. Bir tanesini finansman olarak bakanlık yapsın. Bir tanesini de biz Büyükşehir ve Ayvalık Belediyesi finanse edelim yani bu kadar özverili şekilde bu işi yapmak istediklerini biliyorum. Uzun yıllar bu sektörün içinde biri olarak şu geldiğimiz nokta, şu toplantıyı yapabilmek bile büyük başarı.  Sonunda sesimizi duyurduk. Yıllarca uğraştık. Her toplantıda söyledik. İhtiyacımız var. Bir gün bir facia yaşayacağız diye. Neyse kriz inşallah fırsata dönecek. Emin olun hiç kimse bunun önüne set koyacak bir tavır sergilemiyor. Türkiye’de belki de en hızlılardan olabilir. Umutluyum. Bunun için tekrar devletimize, belediyelerimize güveniyorum. En uygun yeri bulalım. Bu yaraları bir daha yaşanmayacak şekilde saralım.”

İki alternatif var

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı 4. Bölge Başmühendisi Alev Gündüz, sunumda iki alternatif hakkında bilgi verdi. Gündüz, “Yat limanının sırtına dayanarak çıkılabilecek bir mendirek ile Yunus Emre parkının ön kısmı iki alternatif olarak üzerinde durulan noktalar. Şehir trafiğine girmemek açısından iki nokta çok uygun. Fırtına sıklıklarına göre nereye nasıl bir dalga kıran yapılması için henüz yolun başındayız. İvedi olarak yapılması için Çevre Şehircilik Bakanlığı ya da valilik üzerinden imarla birlikte yapılabilir, görüşü alınırsa bu iş hızlı ilerler. Yoksa bizim mevcut barınakların bile imar değişiklikleri en az bir yıl sürüyor. Debi sondajları, oşinografi haritası çıkarılıp onaylanması, 20 kurumdan tek tek görüş alınması dediğimiz gibi Ayvalık’a bu talebi karşılama anlamında kurtaracak durum birlikte yapılması. Bu alternatiflerin iyi olduğunu düşünüyorum” dedi.



  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli