BAHAR İLE BİRLİKTE SAHALARDA ÇİÇEK AÇTI

BAHAR İLE BİRLİKTE SAHALARDA ÇİÇEK AÇTI

Erkek oyunu olarak algılanan futbolda kadınlar "biz de varız" diyor.

Futbol, dünya genelinde erkek egemen bir spor olarak yıllardır kitleleri peşinden sürüklüyor. Futbolun en önemli aktörleri olan hakemler konusunda da aynı durum söz konusu. Ancak, son yıllarda düdüğüyle yada elindeki bayrağı ile sahaya çıkan kadın hakemler, bu algıyı yıkmayı başarıyor.

Balıkesir'de Amatör Futbol karşılaşmalarında artık kadınların da etkisi görülmeye başladı. Bugün U14 Ligi'nde Bandırma'da Sanayispor - Körfezspor ve Susurluk 5 Eylülspor - 17 Eylül Gençlikspor takımları arasında oynanan karşılaşmaların hakemliğini Kıymet Köroğlu, Berra Baran ve Nurçin Uzunoğlu yaptı.

İl hakemliği klasmanında maçlara çıkan Kıymet Köroğlu ve aday hakemler 17 Eylül Üniversitesi Beslenme ve Diyetisyenlik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Berra Baran ile Edincik Recep Gencer Mesleki ve Anadolu Lisesi Kimya Bölümmü öğrencisi Nurçin Uzunoğlu yönettikleri maçlarla toplumdaki "Elinin hamuruyla bu işe karışma" söylemini tersine çeviriyor. Bir yandan eğitim hayatlarına devam eden ve hakemliğe aşkla sarılan 3 kadın hakemin hikayesini kendilerinden dinliyoruz.

HAKEMLİĞE NE ZAMAN BAŞLADINIZ ?
Kıymet Köroğlu : 2016 yılında Üniversitede okurken Bartın merkezde başladım. Fakat üniversite dersleri ağır bastığı için 2 yıl ara verdim. Okul bittikten sonra Bandırma'ya ailemin yanına geldim ve 2018'de tekrar basladim. 

Berra Baran : Hakemliğe Mart ayında başladım. Ne yazık ki kimsenin yönlendirmesi ile olmadı. Şimdi keşke daha önceden katılsaydım diyorum. Kaldığım yurtta sadece A5 boyuntunda bir afişte yazılıydı. Denemekten zarar gelmez diye düşündüm. ilk gün mülakattan geçince Aytekin Durmaz hocamızın konuşmasında bir hakemin adalet duygusunun iç güdüsel geldiğini söyledi. Hayatımda ve çevremde adaleti sağlamaya çalıştım. O gün akşam gerçekten çok düşündüm. Bana göre miydi? Yapabilir miydim? Ve bu soruların cevabını ancak görerek verebilirim dedim. İlk gün Ayetkin Hocamız hakemliği tüm gerçekliği ile anlattığı için çoğu kişi pes etti yada yapamayacağını düşündü. Ertesi gün sayımız çok düşünce doğru bir karar verdiğimi anladım ve şimdi buradayım.

Nurçin  Uzunoğlu : Hakemliğe Mart ayı içerisinde başladım. Okula hakemlik için seminere gelmişlerdi. Bende çok merak ediyordum. İçime bir umut doğdu. Denemek istedim ve böylece yola koyuldum.

HAKEMLİKTE HEDEFLERİNİZ NE ?
Kıymet Köroğlu : Balıkesir futbol hakemliği camiasına hizmet etmek istiyorum. Önümdeki ilk hedefim Bölgesel Hakem olmak. İlerleyen dönemde önce ulusal hakem, sonrasında ise FİFA hakemi olmak istiyorum. İnşallah nasip olur. 

Berra Baran : Futbol denilince akla ilk Erkek hegomanyasının yoğunlukta olduğu bir spor branşı geldiği aşikar. Öncelikli hedefim futbolun da kadınlarca bilinip oynanabileceğini en azından kendi çevrem de bu algıyı yaratabilmek ve sahalarda daha çok kadın hakemi görebilmek, kendim için de futbol ve sporu  hayatım da daima kalmasını sağlamak. Son olarak tabi ki de Süper Lig'e çıkmayı hedefliyorum. 

Nurçin  Uzunoğlu : Öncelikle Türk futboluna hizmet etmek istiyorum. İleride ülkemi yurtdışında temsil etmek istiyorum. Bir de Fenerbahçe ve Galatasaray derbisini yönetmek gibi bir hayalim var. 

KADIN HAKEM OLMANIN ZORLUKLARI NELER ?
Kıymet Köroğlu : Bazen, kadın olduğumuz için hakemliği bilmediğimizi düşünerek çok yüklenebiliyorlar. Kadınlar bu işten ne anlar gibi tepkilerle karşılaşıyoruz.

Berra Baran : Tabi ki her meslekte olduğu gibi hakemliğin de zorluğu kolaylığı var. Fakat ben bunun kadın ve erkek olarak ayrıldığını düşünmüyorum. Orası çok farklı heyecanlı ve aksiyonu hiç bitmeyen bir yer. Gol sevincinin olması kadar ara ara sinirlerin gerilmesi de çok normal. Mühim olan herşeyin bir usulünün olması yoksa ona bakılırsa bence oyuncular, seyirciler kadın hakeme karşı  daha anlayışlı yaklaşıyorlar. Hakem olarak devam etmek istiyorsak duyduklarımızın ve gördüklerimizin çoğunu orada bırakmalıyız.

Nurçin  Uzunoğlu : Kadın olarak erkeklerin tepkileri ya da futbolcuların itiraz etmesi

UNUTAMADIĞINIZ ANI VAR MI ?
Kıymet Köroğlu : Turnuvalarda küçük çocukarın maçları vardı. İlk defa çıkmıştım. Bunu unutamam.

Berra Baran : Söylediğim gibi henüz yeniyim. Daha görmem ve yaşamam gereken çok şey olacaktır. Bunu ancak o zaman cevaplayabilirim.

Nurçin  Uzunoğlu : Bugün Sanayi sahasında ilk maçıma çıktım. Unutamadığım gün bugün olacak. Bugünün mutluluğunu, heyecanını hiç unutmyacağım.

HAKEMLİKTE KİMİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ ?
Kıymet Köroğlu : Hollanda'lı yardımcı hakem Mario Diks'i çok beğeniyor ve örnek alıyorum.

Berra Baran : Bize emeği geçen yardımcı olmaya çalışan tüm hocalarımızı örnek alıyorum ve söyledikleri her şeyi dikkatle dinlemeye çalışıyorum. Ancak benim için vazgeçilemez bir isim var o da  Bibiana Steinhaus tarzını ve saha içi beden dilini çok beğenerek izliyorum.

Nurçin  Uzunoğlu : Örnek olarak Kıymet Köroğlu ve diğer hocalarımı örnek alıyorum.   Haber/Fotoğraf : Ekrem NAYAN



Anahtar Kelimeler: BAHAR BİRLİKTE SAHALARDA ÇİÇEK
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı