Bahçede Geyik var!...

Bahçede Geyik var!...

Mevsim dönüşümü, Yaban hayatı kırsal Mahallelere indi

Doğal-eko sistemi realize etme noktasında Güney Marmara eksenizde mevcut, Gönen, Manyas, Susurluk, Kapıdağ, Karadağ bölgelerine salıverilen Karaca ve Geyikler iklimsel değişime ayak uyduramadıkları için olmamaları gereken kırsal mahallelere inerek yaşam kavgasına başladılar.

Kapıdağ'da varlıkları sözkonusu olan Karaca'lardan bir tanesi hafta sonu Kapıdağ'ın öbür yüzünde bulunan Ormanlı mahallesi cıvarında köylüler tarafından köpek kolonisinin elinden kurtarılıp, tedavi edildikten sonra Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren "Yaban hayatı" Doğa Koruma ve Milli Parklar şefliğine ihbar edilerek yaralı Karaca'nın Yaban hayatı ekipleri tarafından güvence altına alınması sağlanmıştı.

Önceki gece Bandırma'nın kırsal Doğanpınar mahallesine gelen bir geyik köy hayvanlarının ağıllarına girmesi üzerine, hayvanlar yarafından kovalandı. Sabah erken saatlerde Doğanpınar hayvancıları yarafından ağıllarında görülen Geyik önce büyük bir şaşkınlıkla izlendi. 

Daha sonra kaçarak gösden kaybolan Geyik, bir süre sonra Doğanpınar çevresinde tekrar görüldü. Doğanpınar Muhtarı Ahmet Karagöz, "Büyük bir şaşkınlık içindeyiz, ilk kez böyle birşeyle karşılaşıyoruz, Geyik aç olacak ki, köy cıvarındaki ağıllara kadar gelmiş, bizim sığırlar Geyik'i tanımadıkları için ona saldırmak istedi,  Geyik kaçtı, İnekler kovaladı, zaman zaman oda dönerek İneklere boynuz göstermek sureti ile karşı saldırıya geçti." dedi ve bu karşılıklı restleşmelerden sonra Geyiğin kaybolduğunu açıkladı.

Aynı gün akşam saatlerinde ise başka bir Geyik Gölyaka ve Kocagöl kırsalında görüldü. Oldukça atik olan Geyiğin boynuzlarınında çıplak gözle farkedilecek kadar büyük olduğu görüldü.

Gölyaka Süt Kooperatifi Başkanı Nadir Ergin, köy cıvarında görülen Geyiğin nasıl gelmiş olabileceği konusunda hayli fikir yürüttüklerini, ama kime haber vereceklerini de bilmediklerini söyledi.

Kocagöl sakini Aşkın Tekin Karaboğa, Gördüğü Geyik karşısında ilk şaşkınlığı ardından telefonuna sarılarak resim ve video çekerek Yaban hayatının bu topraklarda görülmesi nerede ise imkansız olan Geyiği köy kırsalında belgeledi.

Haber köylerde sevinçle karşılandı, Geyiği görenler muhteşem hayvanı ve ürkekliğini dakikalarca izleme şansını yakaladı.

Edincik köyleri Doğanpınar, Çinge, Külefli, Bereketli, Çepni, Gölyaka ve Kocagöl çevresinde görülen ama aynı Geyik olup olmadığı bilinmeyen yaşan hayatı için Bandırma Orman İşletme bünyesinde faaliyet gösteren "Yaban Hayatı" Doğa koruma ve Milli Parklar şefliği ilkkez yaşanan Karaca & Geyik arama-kurtarma ve muhafaza altına alarak gerekli tıbbi müdahale ardından, olması gereken Doğa'ya bırakılması noktasında adeta seferber oldu.



Anahtar Kelimeler: Bahçede Geyik !...
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı