Bakan Tüfenkci Marmarabirlik´te müjdeyi verdi.

Bakan Tüfenkci Marmarabirlik´te müjdeyi verdi.

Dünyanın ilk zeytin lisanslı deposu Marmarabirlik´ten

 

  Bakan Tüfenkci, Marmarabirlik´te faaliyete başlayan dünyanın ilk ve tek zeytin lisanslı deposunu ziyaret ederek, üreticiye müjde verdi. Tüfenkci, "Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza edenler için kira ücretlerinin yarısı devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca bu üreticilerimiz, zirai stopaj ve katma değer vergisinden de muaf olacaklar" dedi.

  Marmarabirlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi´nin faaliyete başlama töreni, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin katılımıyla Başköy´deki Marmarabirlik Genel Müdürlüğü´nde gerçekleşti. Bakan Tüfenkci, Marmarabirlik Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş.´nin faaliyet lisansını, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa´ya takdim etti.

/resimler/2016-2/19/2150282587092.jpg

          "MARMARABİRLİK DÜNYA MARKASIDIR"

Bakan Tüfenkci, törende yaptığı konuşmada, Türkiye´yi zeytin konusunda dünyanın bir numaralı üreticisi ve satıcısı konumuna getirmek için çalıştıklarını belirterek, "Bu konudaki en büyük destekçilerimizden biri Marmarabirlik´tir. Marmarabirlik, 30 binden fazla kayıtlı zeytin üreticisi ile ülkemizin bu alanda en büyük tarım satış kooperatifidir ve bir dünya markası haline gelmiştir. Marmarabirlik´in burada faaliyete başlayan depoları, aldıkları lisanslarla, dünyanın ilk ve tek zeytin lisanslı depolarıdır. Bu çok önemlidir; çünkü tarım tüm dünyada ülke ekonomileri için önemli ve vazgeçilmez bir sektördür" diye konuştu.

/resimler/2016-2/19/2153266176688.jpg

            "TARIMIN PARLAYAN YILDIZI"

Lisanslı depoculuğun tarım ürünleri ticaretinin parlayan yıldızı olduğuna işaret eden Bakan Tüfenkci, lisanslı depolama sistemini şöyle anlattı:

"Lisanslı depoculuk sisteminin zeytin ürününde de hayata geçirilmesiyle birlikte, zeytinlerin kaliteleri yetkili sınıflandırıcı laboratuarlarda belirlenecek, ardından zeytinler en son teknolojiyle donatılmış olan lisanslı depolarda depolanacak ve zeytin ticareti elektronik ürün senetleri vasıtasıyla yapılacaktır. Lisanslı depoculuk sistemiyle birlikte kazanan en başta üreticilerimiz olacaktır. Üreticilerimiz, mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı, güvenli ve sigortalı depo imkanı elde edeceklerdir. Fiyatların düşük olduğu dönemde ürünlerini elden çıkarmak zorunda kalmayacaklardır. Üreticilerimiz, ürün senetlerini teminat olarak gösterip uygun koşullarda kredi kullanabilecektir. Bunun yanında, ürünler borsa aracılığıyla pazarlanabilecek ve ürünlerin ticareti elektronik ortamda hızlı, kolay ve güvenilir biçimde yapılabilecektir. Bu sistem sayesinde; zeytinimiz bereketlenecek ve ülkemizin zeytin konusunda dünyanın öncü ülkesi olabilmesi için bir adım daha atılmış olacaktır."

/resimler/2016-2/19/2154047427440.jpg

             "VERGİDEN MUAF OLACAKLAR"

Bakan Tüfenkci, lisanslı depoculuk sisteminin gelişmesi için çeşitli teşvikler sağlanacağını belirterek, "Ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza edenler için ödediği depo kira ücretlerinin yarısı devletimizce karşılanmaktadır. Ayrıca, ürünlerini lisanslı depoya bırakan ve elektronik ürün senetleri vasıtasıyla satan üreticilerimizin zirai stopajdan ve katma değer vergisinden de muaf olmasını sağladık. Böylece üreticilerimiz lisanslı depoları kullanmaları halinde hiçbir vergi kesintisi yapılmadan ürünlerini satabileceklerdir."

/resimler/2016-2/19/2154272271602.jpg

            "İLK ÜRÜN SENETLERİ DÜZENLENDİ"

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa da 8 kooperatifi ve 32 bin ortağının alın terini kazanca dönüştüren Marmarabirlik´in, zeytin sektöründe lisanslı depoculuk faaliyetini hayata geçirmekle başarılarına bir yenisini daha eklediğini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerin ardından ilk etapta 5 bin ton kapasiteli merkez depolar için lisans almaya hak kazanıldığını ifade eden Asa, şöyle konuştu:

"Marmarabirlik, lisanslı depoculuk şirketini kurarak, sektör için yeni bir kazanım olan lisanslı depoculuğun faaliyet lisansını almıştır. Toplam kapasitesi 13 bin 500 ton olan lisanslı depolarımızın, muhafaza etme süresi, siyah zeytin için 16 ay olarak belirlenmiştir. Kiralama bedeli, aylık bazda ton başına 20 TL olup, bunun 10 TL´si de devletimiz tarafından sağlanmaktadır. Üreticinin sigortası olan Marmarabirlik, sektör için büyük bir kazanım olan lisanslı depoculuk hizmetleri ile üreticinin maliyetlerini düşürürken kazancını da artıracaktır."

Konuşmaların ardından Bakan Tüfenkci, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa´ya Lisanslı Depoculuk A.Ş.´nın faaliyet lisansını takdim etti. Daha sonra Bakan Tüfenkci ve beraberindekiler, Marmarabirlik´in Başköy´deki tesislerinde kurulu bulunan lisanslı depoları gezerek, üretim süreci hakkında bilgi aldı.

/resimler/2016-2/19/2154590553509.jpg



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false