Balıkesir Smmo Başkanından Uyarı

Balıkesir Smmo Başkanından Uyarı

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası önceki gün düzenlediği toplantının ardından yaptığı bir basın açıklamasıyla il ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkarlar için önemli açıklamalarda bulundu.

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası önceki gün düzenlediği toplantının ardından yaptığı bir basın açıklamasıyla il ve ilçelerdeki esnaf ve sanatkarlar için önemli açıklamalarda bulundu.

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçıntarafından yapılan açıklamada, Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Hasan Güneş ve Oda Genel Sekreteri Ertuğ Aslan da hazır bulundu. Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın yaptığı açıklamada, "Daha dün yeni yıl kutlamalarını yapmış gibi hissederken bir yılın daha sonuna geldik. Eskiyen yılla bir yaş daha geçmesinin yanı sıra yeni yılın telaşı özellikle vergi mükelleflerini sarmış durumda. Malum, yılın bitmesi hem eski yılın hesap kitabının kapanması demek hem de yeni hesap dönemi için hazırlık yapmak anlamına geliyor. Bunun yanı sıra illaki yeni yıl başlarken başlayacak yeni yükümlülükler, ertelenmiş, bu güne bırakılmış meseleler hep yeni yılın getireceği sıkıntılardır.

Bunları bir kaç başlıkta toplarsak; Aralık ayı yeni yılda kullanılacak Ticari defterlerin Noterlerce onaylanması dönemidir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun ile geçen yıldan başlayarak Noter tasdikine tabi defterler ve Noter tasdik biçimleri değişmiş buda mükelleflerin bu yöndeki masraflarının artmasına neden olmuştur. Aralıkta yapılacak açılış tasdikleri yanında Ocak ayı ve Haziran aylarında yapılacak kapanış tasdikleri sisteme girmiştir" ifadelerini kullandı. Yalçın yaptığı açıklamada, 01.01.2014 tarihi itibarıyla uygulamaya girecek yeni yasaların beklendiğine işaret ederek, "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası gereği tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde uygulanmaya başlayacaktır. Uygulamayla beraber sayısı 500 bin`i aşan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışan sayısı 1 kişi bile olsa Hemşire, İş güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi bulundurmak zorunlu olacaktır. Ancak şu an itibarıyla işverenlerin bu konuya yeterince eğilmediklerini gözlüyoruz. Bu konuda meslektaşlarımızın uyarılarını dikkate almalarını öneriyoruz. Kuaför, sauna, spor salonu gibi yerlerin tehlikeli işyeri sayıldığını düşünürsek konu daha da ciddileşiyor. Çalışan sayısı 10 kişini altında olanlar için kamu desteği mevzu bahis olsa da bunu şekli şu an belli değil ve bu belirsizlik uygulamaya engel değil. Bu arada ihmal edildiğini fark ettiğimiz iki konunun altını çizmek istiyoruz. İş yeri Risk Değerlendirme Raporlarının acilen tamamlanmasına dikkat edilmeli. En önemlisi tam bir Mali Danışmanlık hizmeti almayan özel bina inşaatı yaptıran yurttaşlarımızın inşaat işyerleri kapsama girecektir" dedi.

Söz konusu işyerleri için Türk Ticaret Kanununun Belge Biçimlerine ilişkin hükümlerinin uygulamaya gireceğini vurgulayan Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, "Ticaret Kanununa tabi olarak faaliyet yürüten ekonomik birimlerin kullandıkları ticari belgelerin (Fatura, İrsaliye, Ödeme kaydedici cihaz Fişleri) üzerinde Firmanın Ticaret Sicil ve Esnaf Sicil numarasının bulunması zorunlu olacağından elinde kullanılacak çok belgesi olanların yeni bilgileri içeren bir kaşe kazıtarak belgelere uygulaması yazar kasa fişleri içinde şimdiden servislerden yardım alarak güncellemeleri yaptırmaları yararlarına olacaktır. Basit Usul diye belirtilen grubun ticari belgelerinin bu kapsamdaki durumu soru işareti halindedir. İnternet sitesi açmak zorunda olan firmalar ayrıca internet site adreslerini bu belgelerde göstereceklerdir.(Bağımsız Denetim e tabi olan firmalar)

Müstahsil SGK primlerinin elektronik ortama kaydı gelecektir. Yine müstahsil belgesi düzenleyen esnaf ve tüccarın düzenledikleri bu belgelerde hesapladıkları Sosyal Güvenlik Primlerinin Sisteme elektronik aktarımı konusundaki erteleme son bulacak ve elektronik ortamda aktarımlar(e-kesinti bildirimi) 01.01.2014 den itibaren yapılacaktır. Yılın sonunda değişik gerekçeler ile mükelleflerin hizmet aldığı meslektaşlarla ayrılmaları da söz konusu olmaktadır. Değerli vergi mükelleflerine bu konuda kararlarını yalnızca ücret bakımından vermemelerini şiddetle öneririz" şeklinde konuştu.

Balıkesir genelindeki esnaf ve sanatkarın, her şeyden önemli olanın `korsan` olarak tabir ettikleri ruhsatsız kişilere işlerini takip ettirmemelerini isteyen Yalçın, "Bu kapsamda işi teslim ettikleri kişinin meslek odası üyesi olup olmadığını kontrol etmelerini öneririz. Bu şekilde davranırlarsa mağduriyet yaşamayacaklardır. Odamıza gelen şikayetlerde azalacaktır. İlimizde Odaya kayıtlı Üyelerin listesine 01.01.2014 tarihinden itibaren blksmmmo.org.tr adresinden ulaşabilirler" diye konuştu. 



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli