Balıkesir Valisi Bandırma'da

Balıkesir Valisi Bandırma

Vali Ahmet Turhan, Borsa ziyaretinde konuştu: Denizi ve çevreyi kirleten hiçbir sanayi kuruluşuna izin vermemeliyiz”



Vali Ahmet Turhan, Borsa ziyaretinde konuştu:

Denizi ve çevreyi kirleten hiçbir sanayi kuruluşuna izin vermemeliyiz”



Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Bandırma Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek, genişletilmiş kurullar toplantısına katıldı. Kaymakam Ali Mantı, Belediye Başkanı Sedat Pekel, İl Genel Meclisi Üyesi Ahmet Okbay ve İlçe Emniyet Müdürü Yusuf Aki'nin de katıldığı toplantıda ilk konuşmayı Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin yaptı. Sezgin, Borsanın çalışmaları hakkında bilgi verirken, 2012 yılındaki işlem hacmimiz 2 milyar 900 milyondur. İşlem hacmi açısından, ülkemizdeki 113 Borsa içinde ilk 10 arasında yer alıyoruz” dedi. Sezgin, 100 bin tonluk stoklama kapasitesiyle ise birinci sırada bulunduklarına dikkati çekerken, sürekli olarak kendilerini yenilediklerini, önümüzdeki dönemde yeni hedeflerinin, dünya borsaları ile rekâbet olduğunu belirtti.



Ardından, Bandırma Ticaret Borsası başta olmak üzere birçok Borsanın çeşitli yazılımlarını gerçekleştiren Alpata Şirketi Genel Müdürü Murat Sağlam, lisanslı depoculuk ve diğer konular hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Marmarabirlik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Emrah Aksarı, önümüzdeki günlerde yaşama geçirecekleri lisanslı zeytin ve zeytinyağı depoculuğu konusunda sunum yaparken, Böylece dünyada bir ilke imza atacağız” dedi.



Son olarak kürsüye davet edilen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir'in önemli bir coğrafyada, lojistik bir noktada bulunduğuna işaret ederken, şu değerlendirmede bulundu:

Bugüne dek bu konumundan yararlanamayan Balıkesir'in, önümüzdeki dönemde çok daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyorum. Bandırma da artık kabına sığamıyor. Bu arada sanayinin önemli bir bölümü, başta Bandırma ve Biga olmak üzere genellikle Güney Marmara Bölgesi'ne kayıyor. Bu olay sevindirici olduğu kadar da risklidir. Bu yöreler eğer süreci iyi yönetemezlerse, Kocaeli'nde sanayinin yarattığı çevresel sorunların daha da fazlasını yaşayabilirler. Bu nedenle yerel dinamiklerle birlikte ortak akıl oluşturulmasına gerek vardır.


2023'ü, bir hükümet politikası olarak değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir vizyonu olarak görmek gerektiğini vurgulayan Vali Turhan, şunları söyledi:


Anadolu toprakları çok değerli ve verimli. Bu nedenle üretmek ve güçlü olmak zorundayız. Eğer güçlü olamazsanız, güçlü devletlerin piyonu durumuna düşersiniz. Bu nedenle 2023 yılında dünya siyasetinde çok önemli bir yerde olmalıyız. 2023'te Balıkesir ise bugünkü ihracatını en az 7-8 kat arttırarak, 7-8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmelidir. Bandırma'da kurulmasının uygun olduğunu düşündüğüm ikinci üniversitemizi 10 yıl içinde hizmete sıkmalı ve üçüncü üniversitemizin hazırlıklarını başlatmalıyız. Tabii ki, üniversite kurmak, yalnızca yasa teklifiyle olmaz. Bunun için ortak çabaya ihtiyaç vardır. Bu olay, öncelikle vatandaşın vicdanında kabul görmelidir.”



Önümüzdeki dönemde Balıkesir ve Bandırma için plânlama yönetiminin önemine dikkati çeken Vali Ahmet Turhan, şu değerlendirmede bulundu:


Güzelim doğamızın, denizimizin hebâ edilmesine karşı çıkmalıyız. Örneğin, Balıkesir'in körfez bölgesine hiçbir sanayi tesisinin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Önce kirletip, sonra temizlemeye kalkmak son derece masraflı bir iştir. Ancak Bandırma ve Erdek bölgelerine kurulmakta olan sanayi tesislerinin yaratabileceği kirlilik konusunda endişelerim var. Bu tesisler, tarım, hayvancılık ve turizme engel olmamalıdır. Kısacası, kullanma ve koruma dengesini çok iyi kurmalıyız.”

Toplantının sonunda Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve Meclis Başkanı Ersin Koç, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a bir plâket verdiler.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli