Balıkesir'de konuştu

Balıkesir

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: “Belediye başkanları siyasete değil, hizmete odaklanmalı” “Büyükşehir’den alacaklarımızı yargı yoluyla çatır çatır alacağız”

Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, Balıkesir’de basın toplantısı düzenledi.

Sarı, Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP) Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Birol Şahin’in, Erdek Belediyesi ile ilgili olarak medyaya yaptığı açıklamalar nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir İl Başkanlığında gerçekleştirdiği basın toplantısında çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. Basın toplantısını CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı’nın yanı sıra Erdek Belediye Meclis üyeleri Canan Kırdar, İbrahim İlhan ve Murat Çolak da izledi.

Erdek’in, ülkemizde henüz Turizm Bakanlığı bile kurulmadığı, müsteşarlığın olmadığı dönemlerde ülkemizin ilk turizm beldesi konumunda hizmete başladığını vurgulayan Sarı, şunları söyledi:

“Erdek’in 1968 yılında, gelecekte 350 bin nüfusa göre planlanan imar planı bugüne kadar hiç bozulmadı. Halen İller Bankası’ndan belediyemize gelen payın yüzde 30’u, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne, yüzde 10’u ise Büyükşehir’e bağlı BASKİ’ye gidiyor. Yine belediyemizin gelirlerinin yüzde 50’sini Büyükşehir Belediyesi elimizden alıyor. Son İmar Affı’ndan bile Büyükşehir’e 6,5 milyon liramız gitti. 2019 yerel seçiminde belediyeyi, benden önceki AKP yönetiminden 70 milyon dolar, yani 131 milyon lira ile devraldım. Ancak uyguladığımız tasarruf politikalarıyla ve çeşitli çalışmalarımızla şu anda belediyemizin yıllık tahakkuku 61 milyon, gideri ise 51 milyon liradır. Toplam borcumuz ise 239 milyon liradır. Ana borcumuzu vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarımız oluşturuyor.”

NAKİT SIKINTIMIZ VAR

Erdek Belediyesi olarak nakit sıkıntısı çektiklerini vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:

“Borçlu tüm belediyeler için vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçların tasfiyesi için hükümetçe alt yapı çalışmaları yapıldığını öğrendik. Biz de ilgili bakanlıklara, belediye mülklerinde kira ödemeden oturan kamu kurum ve kuruluşları için kira bedeli belirlenerek bu bedellerinin, borçlardan düşülmesini ilgili bakanlıklardan istedik. Erdek Belediyesi’nin de bu kapsamda 28 mülkü var ve yaklaşık 200 milyon liralık alacağımız bulunuyor.”

Kendisinden önce 2009-2014 yılları arasında görev yapan AKP yönetiminin, Erdek Belediyesi’ni pervasızca borca soktuğunu belirten Sarı, “Bu dönemle ilgili çok sayıda yolsuzluk belirledik. Bu konuda istesem suç duyurusunda bulunabilirim ama bunu yapmıyorum. Çünkü birçok kararın altında ne yazık ki belediyede görev yapan personel de var. Ama onlar emir kulu. Belediye başkanı ne istiyorsa onu yapmışlar. Onların başlarını yakmamak adına suç duyurusunda bulunmadım.”

2014 yılından itibaren özellikle kıyı ilçelerin belediyelerinin gelirlerinin çok önemli bir bölümünün Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğine dikkati çeken Sarı, “Büyükşehir, gelir getirici tüm kalemleri kendisine alırken, angarya tüm hizmetleri ise özellikle CHP’li ilçe belediyelerine yükledi” dedi.

Yücel Yılmaz’ın başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi’nin, defin işlerini gerçekleştirmesi için ilçe belediyeleriyle protokol imzalamak istediğine işaret eden Sarı, “Büyükşehir, bize bu görevi sembolik paralarla yaptırmak istiyor. Bu görevi biz zaten yapıyoruz. Protokol imzalayıp, mahkeme hakkını kaybetmemiz mümkün değildir. Yine Büyükşehir, kendi görevi olan haşaratla mücadeleyi de ilçe belediyelerinin sırtına yüklemeye kalktı. Bu işin yıllık maliyeti 1 milyon 200 bin lirayı buluyor. Büyükşehir Belediyesi ise bize bu işi de sembolik bedellerle yaptırmak istiyor. İlçe belediyeleri içinde yalnız biz, bu protokolü de imzalamadık. Tabii faturalandırdığımız harcamalarımızı Büyükşehir’den tahsil etmek için yargıya başvuracağız” diye konuştu.

BASKİ tarafından, ilçe belediyeleri adına toplanıp, bu belediyelere verilmesi gereken katı atık taşıma ve toplama ücretlerinden Erdek Belediyesi’ne bir kuruş bile gelmediğinin altını çizen Sarı, “Oysa yasa açık. Katı atık taşıma ve toplama ücretlerinin başka amaçla kullanılamayacağını bildiriyor. Bu konuda yargıya başvurduk. Hakkımızı çatır çatır alacağız” dedi.

2014 yılından beri, mahalle yolları, asfalt yapımı, karla mücadele…gibi Büyükşehir Belediyesi’nin yerine getirmesi gereken hizmetleri kendilerinin yürüttüğü halde bu harcamaları da alamadıklarını vurgulayan Sarı, şunları söyledi:

“Büyükşehir Belediyesi hiçbir konuda ihale yapmıyor. Sadece Fırıntaş eliyle ona buna veriyor. Ancak yapılan uygulama yasa ve yönetmelik dışıdır. Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ı dostça uyarıyorum. Zaman gelir, bu yasa ve yönetmelik dışı işler nedeniyle yargıya hesap verecek duruma düşersin.”

Yücel Yılmaz’ın başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi’nin, halen kendini merkez belediyesi olarak görüp, özellikle CHP’li ilçe belediyelerine hiç destek olmadığını öne süren Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“Oysa Yücel Yılmaz, bir yıl önce görevine başladığında, ‘Balıkesir’i 10 numara yapacağız. Bunu ilçe belediyeleri olarak sizlerle el ele vererek gerçekleştireceğiz. Hiçbir siyasi baskı altında kalmayacağım’ demişti. Ancak verdiği bu sözü bugüne kadar tutmadı. Baskıdan kendini kurtaramadı. Söylemle eylem bir olmalı. Yine de Yılmaz’ın iyi niyetinden kuşku duymuyorum.”

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğu içinde olmasına karşın 2014, 2015 ve 2016 yılları için kendilerinin üstlendiği hizmetler karşılığında 3 milyon 600 bin lira alacakları bulunduğunu belirten Sarı, bu konuda mahkemeye başvurduklarını, 2017, 2018 ve 2019 yılları için ise 5,5 milyon lira alacakları için dava açacaklarını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Erdek Belediyesi çalışanlarına toplam borcunun 14,5 milyon lira olduğuna işaret ederek, “Belediye Başkanı olarak uykularım kaçıyor ama ne yapayım? Para basacak halim yok. Personelime, buna rağmen görevlerini aksatmadan sürdürdükleri için bir kez daha teşekkür ederim” dedi.

Hüseyin Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin, Erdek Belediyesi’nin alacaklarını ısrarla ödemeyip, bir yerde belediye çalışanlarını cezalandırdığını belirterek, “Bu alacaklarımız ödense biz de aylardır maaş alamayan çalışanlarımızın alacaklarını ödeyeceğiz. Bunu gavur bile yapmaz” diye konuştu. Sarı, “Büyükşehir Belediyesi, kendi partisinden olanları, örneğin Sındırgı Belediyesi’ni her konuda desteklerken bize sırtını çeviriyor” dedi.

 

Halkın oylarıyla seçilen belediye başkanlarının gerektiğinde direnmesini bilmeleri gerektiğinin altını çizen Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“Her şeye rağmen Yücel Yılmaz’ın iyi niyetine inanıyorum. Ancak şunları da söylemek istiyorum. Daha önceki Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, bir dönemler AKP’nin kurucuları arasında yer aldığı gibi bu partinin mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığını da yürütmüştü. Ama ne oldu? Dört yıl sonunda ‘metal yorgunu’ olarak köşeye bırakıldı. O dönemde kendisine, Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, ‘İstifa etme, diren, demokrasi kahramanı olursun’ dediğimde bana, ‘Başıma bir şey gelirse, cezaevine girersem sen mi yatacaksın?’ demişti. Direnemedi, ağlaya ağlaya istifa etti. Ondan sonra göreve gelen Zekai Kafaoğlu, 1-5 yılda paslanarak köşeye bırakıldı. Yücel Bey’in bu gerçekleri görmesini ve siyasi baskı altında kalmayarak, hizmet üretmesini bekliyoruz. Eğer istifa etmesi istenirse ,’Beni Balıkesir halkı seçti, istifa etmiyorum’ diyebilmelidir. Bu arada çok kararlı ve dirençli bir Belediye Başkanı olan rahmetli Sabri Uğur’u rahmetle anıyorum.” ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Balıkesir' konuştu
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli